Subota, 6. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Paolo Tramezzani

Talijanski stručnjak na klupi Istre 1961: "Italija više nema velikih talenata, ali ima momčad"

Autor: Roberto Car

21.06.2024. 07:53
Talijanski stručnjak na klupi Istre 1961:

Foto: Foto REUTERS

To je momčad u kojoj svi mogu biti igrači odluke - rekao je Tramezzani



PULA   Reprezentacije skupine B na ovogodišnjem EURO-u, čak njih tri od četiri, imaju jednu poveznicu. To je Paolo Tramezzani, talijanski trener koji vodi Istru 1961. Kao bivši igrač klubova Serie A i trener s višegodišnjim iskustvom, jasno je da odlično poznaje Italiju, branitelja naslova i idućeg suparnika Hrvatske na prvenstvu, ali jako dobro poznaje i situaciju u hrvatskom nogometu. Istovremeno je upoznat i s prilikama u albanskoj reprezentaciji. Naime, Tramezzani je čak pet godina bio prvi suradnik Giannija De Biasija kad je ovaj bio izbornik Albanije, od 2011. do 2016. godine. Stoga je dosta bilo teško naći boljeg sugovornika za razgovore o reprezentacijama skupine B. Počevši, dakako, od utakmice između Hrvatske i Albanije (2:2) koja je zagorčala život navijačima Vatrenih.


– Prva riječ koja mi pada na pamet je šteta. Šteta zbog konačnog rezultata jer je Hrvatska odigrala sjajno drugo poluvrijeme – počeo je Paolo Tramezzani. – Podigla je ritam, podigla je intenzitet, bila je vrlo opasna, posebno kroz centralne koridore. Pronašla je prostor za igru protiv momčadi koja se vrlo dobro brani, jer Albanija se branila igrajući s desetoricom igrača iza lopte. Hrvatska je uspjela izjednačiti, potom odmah i povesti, ali šteta zbog onih završnih pet minuta. Vidio sam lijepu momčad u drugom poluvremenu. Svidjela mi se Hrvatska u drugih 45 minuta.


Važna karika


Nakon ovog susreta, kao i nakon poraza od Španjolske, senatori Vatrenih Modrić, Perišić i Brozović su glavne mete kritičara. Opravdano, jer nisu ni blizu razine igara koje su prikazivali na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Kataru kad je Hrvatska osvajala medalje.




– Perišić je tu ipak posebna priča, dolazi nakon teške ozljede i iznenađenje je što je sve ipak uspio napraviti u ovoj utakmici. Svidjelo mi se kako je držao poziciju, u obrani je odlično igrao, a bio je vrlo pozitivan i u napadu. Meni se jako svidjela njegova igra u ovom susretu. Što se tiče Brozovića i Modrića, jasno je da posebno Modrić igrajući svih 90 minuta u jakom ritmu, ne uspijeva više doći do izražaja i voditi momčad kao što je to uspijevao do pred koju godinu. Bez obzira na to, u drugom se poluvremenu momčad jako oslonila na njega i dao je puno. To znači da je još uvijek za suigrače vrlo važna karika. Njegovo vodstvo u momčadi je i dalje neupitno. Iako je u nekim situacijama manje determiniran nego inače, još uvijek je igrač oko kojega se sve vrti u ovoj momčadi. Osim toga, iskreno, ne vidim bolje igrače od njega na toj poziciji. Dakako, vidio sam ga u boljim izdanjima u odnosu na ove prve dvije utakmice na EURO-u. Možda mu ovo bude podstrek da odigra bolje u trećem susretu – zaželio je Tramezzani. – Vidio sam dobro izdanje Hrvatske u drugom poluvremenu i, po meni, od te točke mora krenuti u nastavku natjecanja. Posebno jer je sljedeća utakmica odlučujuća. Mora pobijediti pod svaku cijenu, što znači da svi moraju dati maksimum.


Paolo Tramezzani/Foto L. TEODOROVIĆ

Paolo Tramezzani/Foto L. TEODOROVIĆ


Iduću utakmicu Hrvatska igra protiv Italije. Iako je ovaj razgovor vođen uoči susreta između Španjolske i Italije, bilo je zanimljivo čuti talijanskog trenera na radu u HNL-u o tom ogledu.


–  Meni se Italija svidjela protiv Albanije. Svidio mi se način na koji je igrala. Mi u ovom trenutku nemamo velike talente kakve smo imali u prošlosti, nemamo vanserijskih igrača, onih koji mogu sami riješiti utakmicu. Međutim, to je momčad koja uspijeva uključiti sve igrače. Svi igrači sudjeluju u igri, svi su važni. Puno je mladih igrača i postoji velika želja, velika trka. Igraju vrlo jednostavan nogomet, brz nogomet, s tek jednim do dva dodira. Kad Italija ima loptu u posjedu, nastoji stalno nalaziti prazan prostor. Ovaj posjed lopte omogućuje napadačima da mijenjaju pozicije, da se oslobode, priđu suigraču s loptom, više surađuju s veznim igračima. To je momčad u kojoj svi mogu biti igrači odluke. No, ono što mi se najviše sviđa u ovoj Italiji je to što igra kao momčad. To je ono što sam zapazio nakon utakmice s Albanijom.


Očekivana izdanja


Tramezzani je bio dio stručnog stožera Giannija De Biasija koji je vodio Albaniju na premijernom Europskom prvenstvu, u Francuskoj 2016. godine. Što znači da vrlo dobro poznaje ovu reprezentaciju i nije iznenađen njezinim igrama u Njemačkoj.


– Da, naravno. Bio sam ukupno pet godina u stručnom stožeru Albanije, odradio sam cijele kvalifikacije i završnu smotru u Francuskoj. Znam da su mnogi iznenađeni igrama koje sad pruža Albanija, ali, iskreno, ja sam to očekivao. To je reprezentacija s izraženim momčadskim duhom, ali koja ima i odličnu individualnu kvalitetu. Nemojmo zaboraviti da dobar dio njihovih igrača igra u Italiji, čak devetorica. Usto, drugi igrači također igraju u jakim ligama, važnim ligama. Posve su zasluženo stigli u završnicu EURO-a igrajući dobar nogomet u vrlo zahtjevnoj kvalifikacijskoj skupini. Bili su prvi, a pobijedili su, između ostaloga, Poljsku i Češku. To je momčad koja posjeduje veliki entuzijazam. To se vidjelo i protiv Hrvatske jer su vjerovali u uspjeh do samog kraja. U samoj završnici susreta, od 88. minute nadalje, imali su tri prilike za gol. To znači da su vjerovali. To je momčad koja se osjeća dobro, koja igra, ima visok moral, i za razliku od drugih reprezentacija u ovoj skupini, zna da nema što izgubiti. U takvoj se situaciji igra još bolje, ležernije.


Velik doprinos takvoj igri u završnici donio je Arber Hoxha iz Dinama.


– Hoxha je napravio razliku kad je ušao. Bio je igrač prevage za Albaniju. Natjerao je hrvatsku obranu da ga stalno duplira, ali je svejedno uvijek uspijevao proći. Jako mi se svidio.


Što mislite, tko će proći u sljedeću fazu iz ove skupine?


– Uvjeren sam da će proći tri reprezentacije. Italija, Španjolska i Hrvatska – zaključio je Tramezzani.


Gattuso može biti pun pogodak

 


Velika novost u predstojećoj sezoni HNL-a jest u tome što će čak trojica talijanskih trenera voditi klubove. Paolo Tramezzani će nastaviti svoj rad u Istri 1961, Gennaro Gattuso je preuzeo Hajduk, a Federico Copittelli će voditi Osijek.


– Iskreno, Copittelija ne poznajem, Rina naravno znam. Znam kakve je rezultate imao Copittelli u radu s mlađim kategorijama, sjajne rezultate, ali ne poznajem ga kao trenera pa ne mogu reći kakav Osijek možemo očekivati u novoj sezoni. Rina poznajem godinama, igrali smo jedan protiv drugog, i u prvom mu redu želim sreću. Zasjeo je na vrlo značajnu klupu i osim u utakmicama koje ćemo igrati međusobno, navijat ću za njega. Ima odgovarajući karakter, odgovarajuću osobnost i puno iskustva. Jasno je kako je Hajduk puno radio na njegovom dovođenju, i to može biti pun pogodak – dodao je trener Istre 1961.