Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Pod lupom

Szymon Marciniak ipak će suditi finale Lige prvaka, Poljak se ispričao zbog sudjelovanja u događajima vezanim uz ekstremno desničarske pokrete

Autor: Hina

02.06.2023. 14:12
Szymon Marciniak ipak će suditi finale Lige prvaka, Poljak se ispričao zbog sudjelovanja u događajima vezanim uz ekstremno desničarske pokrete

Foto: Szymon Marciniak/Foto REUTERS

UEFA je istraživala njegovo prisustvo na događaju organiziranom u Katowicama



NYON Poljski sudac Szymon Marciniak sudit će finale Lige prvaka nakon što se ispričao zbog sudjelovanja u događaju povezanom s ekstremno desničarskim pokretom, priopćila je u petak europska nogometna uprava UEFA.


UEFA je istraživala njegovo prisustvo na događaju organiziranom u Katowicama u ponedjeljak, rekavši da se “gnušaju vrijednosti koje promiče grupa”, ali ga je zadržala kao suca nakon isprike i pojašnjenja antidiskriminacijskog tijela.


“Želim izraziti svoje najdublje isprike zbog svoje umiješanosti i bilo kakve nevolje ili štete koju je to moglo uzrokovati”, rekao je Marciniak. “Nakon razmišljanja i daljnje istrage, postalo je očito da sam bio ozbiljno doveden u zabludu i potpuno nesvjestan prave prirode i povezanosti predmetnog događaja. Nisam znao da je to povezan s poljskim ekstremno desničarskim pokretom. Da sam bio svjestan te činjenice, kategorički bih odbio poziv.”




Marciniak (42) jedan je od najboljih europskih sudaca, a također je sudio finale Svjetskog prvenstva u Kataru kada je Argentina pobijedila Francusku.


Tijekom svoje istrage, UEFA se obratila nevladinoj organizaciji povezanoj s mrežom FARE pod imenim ‘NEVERAGAIN’ koja se bori protiv diskriminacije u europskom nogometu.


Finale Lige prvaka između Manchester Cityja i Intera igra se 10. lipnja u Istanbulu. Marciniak je na društvenim mrežama napisao da “nikada nije podržavao nijednu političku stranku, organizaciju niti političara”.


Poljak je sudio finale Svjetskog prvenstva u Katru između Argentine i Francuske, a sudio je i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine i na Europskom prvenstvu 2016. godine, kao i u brojnim klupskim natjecanjima.