Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Provjerena formula

Real Madrid podsjeća na sezonu 2021./22. kada se provlačio kroz nokaut fazu Lige prvaka

Autor: Davor Petrović

19.04.2024. 08:00
Real Madrid podsjeća na sezonu 2021./22. kada se provlačio kroz nokaut fazu Lige prvaka

Foto: Pep Guardiola/Foto REUTERS

City je kontrolirao utakmicu, naš blok je popuštao, ali branili smo se jako dobro. Donijeli smo nešto kada nitko nije mislio da to možemo - tvrdi Carlo Ancelotti, trener španjolske momčadi



ZAGREB  Sada više nije pretjerano reći da u Ligi prvaka sve podsjeća na sezonu 2021./22. u kojoj se Real Madrid također provlačio kroz ušice igle u nokaut fazi natjecanja. Kraljevi su u četvrtfinalu uspjeli preživjeti sve nalete Manchester Cityja koji je u uzvratu uputio čak 34 udarca, od čega ih je jedanaest išlo u okvir gola. Kod Reala su te brojke iznosile osam i tri, što mu je bilo dovoljno da kroz produžetak osigura jednaesterce i izbori polufinale s Bayernom, koji je u Münchenu zabilježio minimalnu pobjedu nad Arsenalom.


– Čestitam našem suparniku. Real se branio vrlo duboko, s nevjerojatnim zajedništvom. Mi smo napravili sve što smo mogli i sigurno bismo pobijedili u bilo kojem drugom sportu. No, ovo je nogomet – kazao je Pep Guardiola nakon utakmice koja je Manchester Cityju uskratila priliku da ponovi prošlu sezonu i osvoji trostruku krunu.


Zapravo, ta utakmica je bila poučna na više razina, pogotovo za mlađe generacije. Naime, da je neki klub manje glamurozne povijesti posegnuo za taktikom koja je Real odvela u polufinale Lige prvaka, sada bi se koristio izraz tipa »bunker«. Ovako se pak biraju riječi.


Visoka razina




– Kao treneri uvijek pokušavamo stvoriti više i primiti manje na svakoj pojedinoj utakmici. Mi smo sve odradili na visokoj razini, i obrambeno i napadački. Real je zabio dobar gol, a imao je i tri-četiri opasne tranzicije. No, to je normalno na ovoj razini natjecanja s njihovom kvalitetom – dodao je Guardiola, koji je Joška Gvardiola koristio cijelu utakmicu.


Mateo Kovačić zamijenio je Kevina De Bruynea sredinom drugoga dijela produžetka, a Luka Modrić je zamijenio Tonija Kroosa u 79. minuti. Bio je to treći uzastopni susret Manchester Cityja i Reala u zadnje tri sezone.


– Oni su se sada branili dublje nego prethodnih godina. Mi smo stvarali prilike, trebalo je zabiti i golove. Moram zahvaliti svojim igračima na načinu na koji su igrali jer je njihova predanost bila iznimna. Ispali smo, ali tako je s jedanaestercima, nekada se pobijedi, nekada se izgubi – istaknuo je šef struke Građana.


Carlo Ancelotti upisao je svoj 201. trenerski nastup pod okriljem Lige prvaka, s time da će uskoro tom broju dodati još dvije utakmice.


– Zgusnuta obrana je predstavljala jedini način da prođemo. Jedanaesterci su lutrija, ali imao sam povjerenja u igrače. Rekli su mi da će pobijediti, a Andrij Lunjin mi je obećao da će obraniti neke udarce. Ove sezone nismo najbolje izvodili jedanaesterce, ali u uzvratu smo bili dobri – kazao je Ancelotti.


Partija šaha


Prema njegovim riječima, Liga prvaka je Realovo natjecanje.


– City je kontrolirao utakmicu, naš blok je popuštao, ali branili smo se jako, jako dobro. Puno puta ste to vidjeli od Reala, donijeli smo nešto kada nitko nije mislio da to možemo. U raspucavanju smo bili samouvjereni i sigurni da ćemo proći. Volim kada se momčad žrtvuje i bori, uz kvalitetu koju imamo. Guardiola je ispao veliki gospodin, kakav je uvijek i bio. Poželio nam je sreću – dodao je legendarni talijanski stručnjak.


Bayern je polufinalni okršaj s Realom osigurao u 63. minuti uzvrata protiv Arsenala na Alianz Areni, kada je Joshua Kimmich postigao jedini gol. Bio je to jedan od rijetkih trenutaka sreće za Thomasa Tuchela koji je već objavio da na kraju ove sezone napušta München.


– Prvo poluvrijeme izgledalo je kao partija šaha, ali u nastavku smo bili puno hrabriji i uhvatili smo momentum. Prije vodstva smo dva puta pogodili okvir gola. Sretni smo, ovo je velika pobjeda. Arsenal je odlična momčad koju je užitak gledati i zbog toga je ovaj rezultat još i veći. Znamo što nas očekuje u polufinalu i moramo biti spremni za Real – zaključio je Tuchel.