Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

SP u Kataru

Prvenstvo u Kataru otvaraju bivši i aktualni svjetski prvaci, Leo Messi kreće u završni ples na Mundijalu

Autor: Tomislav Volarić

22.11.2022. 06:20
Prvenstvo u Kataru otvaraju bivši i aktualni svjetski prvaci, Leo Messi kreće u završni ples na Mundijalu

Foto: Leo Messi/Foto REUTERS

Zanimljiv je podatak da je Argentina prvi put od 1994. dočekala SP kao prvak Južne Amerike, a mnogi je smatraju jednim od glavnih favorita turnira uz Brazil, Francusku i Englesku



Treći dan grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru donosi susrete u skupinama C i D, a prvi će na teren istrčati igrači Argentine i Saudijske Arabije (11 sati). Argentina je prošle godine osvojila Copa Americu, čime je Leo Messi stigao do prvog reprezentativnog trofeja u dresu Gaučosa. Leo Messi i družina su u nevjerojatnom nizu od 36 utakmica bez poraza, tako da bi Argentina mogla srušiti rekord Italije, koja je bila neporažena u 37 susreta.


Zanimljiv je podatak da je Argentina prvi put od 1994. dočekala SP kao prvak Južne Amerike, a mnogi je smatraju jednim od glavnih favorita turnira uz Brazil, Francusku i Englesku. Brazil i Urugvaj su uz Argentinu jedine južnoameričke reprezentacije koje su stigle do naslova svjetskog prvaka, no Argentini to nije uspjelo od ere legendarnog Diega Armanda Maradone i 1986. godine.


– Ovo je Svjetsko prvenstvo i nema lakih utakmica. Proučili smo Saudijsku Arabiju, radi se o tehnički snažnoj momčadi s brzim igračima i znamo da će nam maksimalno otežati. Ne osjećamo pritisak jer je ovo na kraju dana samo nogomet, iako znamo što ova igra znači Argentincima – rekao je Lionel Scaloni.




Saudijskoj Arabiji ovo je pak šesto SP u povijesti, a Sokolovima je i dalje najbolji rezultat šesnaestina finala iz 1994. u SAD-u, kada su ujedno i prvi put kročili na najprestižniju nogometnu pozornicu. Herve Renard, Francuz na klupi Sokolova, vjeruje u iznenađenja u Kataru.


– Imamo tešku skupinu, ali izazov je igrati protiv najboljih. Najbolje momčadi uvijek dolaze s ambicijom osvajanja Svjetskog prvenstva, ali to nikad ne ide bez poteškoća. Kada nisi u krugu favorita, moraš vjerovati u iznenađenja – rekao je Herve Renard.


Povratnik Eriksen


Drugi susret dana je onaj između Danske i Tunisa iz skupine D (14 sati), a u središtu pozornosti bit će Christian Eriksen, koji se nakon zdravstvenih problema vratio najvišoj igračkoj razini, što sa sobom nosi emocionalni naboj za njegove suigrače.


– Ne možemo igrati samo na pogon emocija, moramo pokazati kvalitetu na terenu. Mislim da je imamo i spremni smo to pokazati – rekao je izbornik Kasper Hjulmand.


Tunis je pak do sada izgubio 9 od 15 utakmica na SP-ima, a od reprezentacija koje su odigrale barem isto toliko utakmica, lošiji skor imaju samo Australija i Saudijska Arabija. Unatoč statistici, izbornik Tunisa Jalel Kadri ljestvicu je postavio visoko.


– Ako ne prođemo skupinu, neću više biti izbornik. Moj ugovor se bazira na rezultatima, a ispadanje u grupi za mene bi bio neuspjeh – rekao je Jalel Kadri.


Od 17 sati će se u drugom susretu skupine C sastati Meksiko i Poljska. Poljska, unatoč tome što je izborila posljednjih tri od pet prvenstava, nije uspjela proći skupinu od 1986. godine, a najboljem igraču Robertu Lewandowskom ovo će biti posljednja prilika da se upiše među strijelce na SP-u.


Važni izostanci


– Zabiti na Svjetskom prvenstvu bilo bi ostvarenje sna i sve ću učiniti da to postignem. Nadam se da ću u tome i uspjeti, ali bitno je ponajprije uživati u svakoj utakmici – rekao je Robert Lewandowski.


Meksiko je pak pobijedio u posljednjih pet od šest utakmica na otvaranju Svjetskog prvenstva. Međutim, atmosfera oko reprezentacije nije najbolja uslijed loših rezultata u posljednje vrijeme, a izbornik Gerardo Martino sam je sebe označio »javnim neprijateljem broj jedan«.


– Ovakva atmosfera utječe na igrače koji svaki put moraju braniti svog izbornika, a dovoljno je teško biti i igrač. Primjećujem da ljudi odobravaju ovakvo okruženje – rekao je Gerardo Martino.


Od 20 sati će se susresti Francuska i Australija iz skupine D, a jasno je kako je Francuska i bez ozlijeđenog Karima Benzeme ogroman favorit. Poseban motiv u ovoj utakmici imat će Olivier Giroud, kojemu trebaju samo dva pogotka da postane najbolji strijelac u povijesti Francuske. S 51 pogotkom tu titulu nosi legendarni Thierry Henry.


– Očito imam taj cilj u glavi, ali glavni cilj je da kao momčad ostvarimo što bolji plasman – rekao je napadač Milana.


Australija je uoči turnira ostala bez ponajboljeg igrača Martina Boylea, kojega je zamijenio Marco Tilio.


– Tilio je spreman za ovaj turnir, bio je važan igrač naše olimpijske momčadi u Tokiju. Veselimo se onome što on može donijeti momčadi – rekao je Graham Arnold.