Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

UTAKMICA NA LUZHNIKIJU

POVIJESNI DAN! Vatreni su na današnji dan prije šest godina igrali finale Svjetskog prvenstva

Autor: Robert Hrkać

15.07.2024. 13:45
POVIJESNI DAN! Vatreni su na današnji dan prije šest godina igrali finale Svjetskog prvenstva

Foto: Reuters



Hrvatska nogometna reprezentacija je na današnji dan prije šest godina prvi put zaigrala u finalu Svjetskog prvenstva. Nakon što su Vatreni eliminirali ‘Tri Lava’ u polufinalu na Luzhnikiju, na istom stadionu su ih čekali Francuzi, koji su u nokaut fazi redom izbacivali Argentinu, Urugvaj i Belgiju.


Uvodne minute finala protekle su u početnom ispitivanju snagu, a onda je Francuska u 18. minuti prva pronašla put do mreže. Griezmann je poslao slobodni udarac prema hrvatskom kaznenom prostoru, a ondje je Mario Mandžukić nesretno glavom skrenuo loptu u mrežu Danijela Subašića. Deset minuta kasnije Vatreni su pronašli odgovor preko Ivana Perišića, koji je krasno ljevicom pogodio desni kut francuskog gola za izjednačenje. Hrvatska je u tom trenutku fantastično stajala na terenu, a u jeku našeg najboljeg perioda ponovno su zabili Francuzi. I to s bijele točke. Glavni sudac utakmice Nestor Pitana je uz pomoć VAR-a procijenio da je lopta koja je završila na ruci Ivana Perišića vrijedna penala, kojeg je realizirao Griezmann. Mnogi nogometni stručnjaci smatrali su da je to bila prestroga odluka, ali Pitana i VAR suci bili su neumoljivi.


U nastavku je prva zaprijetila Hrvatska preko Ante Rebića, ali onda je Francuska ubacila u višu brzinu. Prvo je u 59. pogodio Paul Pogba s ruba kaznenog prostora, a pitanje pobjednika riješio je Kylian Mbappe šest minuta kasnije, krasnim niskim udarcem s 25 metara. U 69. minuti Llorisov poklon iskoristio je Mario Mandžukić, ali više od toga nismo mogli izvući. Pobjedom u Moskvi Francuzi su osigurali drugu zvjezdicu na svome dresu, a utješna nagrada za Hrvatsku bila je nagrada Luki Modriću za najboljeg igrača prvenstva.