Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Skandal na Pirinejima

Potvrđena optužnica protiv Barcelone, španjolski nogometni velikan sada je i službeno optužen da je podmićivao suce

Autor: Portal Novi list

28.09.2023. 14:29
Potvrđena optužnica protiv Barcelone, španjolski nogometni velikan sada je i službeno optužen da je podmićivao suce

Foto: Joan Laporta/Foto REUTERS

Čelnici Barce osumnjičeni su da su u periodu od 2001. do 2018. godine na račun tvrtke Josea Negreire, sada već bivšeg potpredsjednika španjolske sudačke komisije, uplatili 8,4 milijuna eura, a zauzvrat su dobili željene suce i željeni sudački tretman



Španjolski nogomet i velikana iz Barcelone potresa veliki skandal. Naime, sud u Barceloni potvrdio je optužnicu protiv katalonskog nogometnog ponosa za davanje mita sucima. S Pirineja stižu vijesti i da je policija upala u urede nogometnog saveza, te pokušava pronaći dodatnu dokumentaciju vezanu uz suce i suđenje Barceloni.


Cijela priča krenula je prije šest mjeseci kada je tužiteljstvo izašlo s prijedlogom optužnice u kojoj se Barcelona i njezini bivši predsjednici, terete za podmićivanje sudaca. Preciznije, čelnici Barce osumnjičeni su da su u periodu od 2001. do 2018. godine na račun tvrtke Josea Negreire, sada već bivšeg potpredsjednika španjolske sudačke komisije, uplatili 8,4 milijuna eura, a zauzvrat su dobili željene suce i željeni sudački tretman. U periodu od 2003. do 2010. godine predsjednik je bio i aktualni čelnik Barcelone Joan Laporta, no njega se ne tereti u ovom slučaju.


Barcelona je svojedobno priznala “sporne uplate” ustvrdivši da je riječ o naknadi za usluge oko izrade profila i načina suđenja sudaca koji im su dodijeljeni braneći obrazloženjem kako je to uobičajena praksa u svijetu profi-nogometa. Pitanje je koliko će to obrazloženje proći na sudu.




Prema pisanju španjolskih medija Barci prijete rigorozne kazne, spominje se čak i izbacivanje iz Europe, a to bi u svakom slučaju bio snažan udarac za Laportin pokušaj da vrati klubu nekadašnji sjaj. Laporta se zadužio kod investicijskih fondova, s tim sredstvima krenuo u veliku rekonstrukciju stadiona i momčadi.