Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

nk raštane

Ponos sela i Ravnih kotara sljedeće sezone natjecat će se u Drugoj ŽNL

Autor: Alen Plahinek

27.07.2023. 14:50
Ponos sela i Ravnih kotara sljedeće sezone natjecat će se u Drugoj ŽNL

Foto: NK Raštane



Nakon nekoliko godina neaktivnosti na natjecateljsku scenu vraća se Nogometni klub Raštane. U rujnu prošle godine održan je inicijativni sastanak na kojem se odlučilo da se nakon sezone 2014./15. najvažnija sporedna stvar na svijetu vraća u mjesto koje je u sastavu općine Sv. Filip i Jakov. Iako nisu bili aktivni posljednjih godina kao klub, Raštane nikada nisu ugašene.


– Prije deset godina formiran je Malonogometni klub Raštane Kanela u kojem naši uzrasti treniraju i natječu se u malonogometnoj ligi i turnirima gdje postižu izvrsne rezultate. Raštane i okolna mjesta imaju velik broj djece i mladih koji se žele baviti sportom, posebno nogometom.


S obzirom na zanimanje okupili smo se na Skupštini kluba odlučili zasukati rukave. Sport je, posebice danas, iznimno bitan jer omogućava mladima aktivno provođenje slobodnog vremena, osobito u seoskim sredinama gdje nema dovoljno aktivnosti. Stoga je naša ideja bila usmjerena na oživljavanje sportskog života i mogućnosti mladih u ovom kraju – kaže Antun Novoselović, predsjednik Raštana.


Poziv djeci




U povratničkoj sezoni, Raštane će se natjecati u Drugoj županijskoj ligi s Arbanasima, NOŠK-om iz Novigrada, Sv. Mihovilom s otoka Ugljana, Podgradinom, Debeljakom i Vrčevom. Tijekom pregleda uvjeta koje Raštane posjeduju za Drugu ligu, uočeni su nedostaci, no kako Novoselović kaže, sve je u postupku rješavanja.



– Krenuli smo u sanaciju travnjaka, uređenje svlačionica, okoliša stadiona, uređenje tribina, sustava navodnjavanja i ostalih potrebnih sadržaja kako bismo omogućili kvalitetan prostor i udovoljili zahtjevima komisije. Uvjereni smo da ćemo do 21. kolovoza, kada su nam najavili ponovni dolazak, u potpunosti sve pripremiti, kako vlastitim sredstvima kluba, tako i uz pomoć Općine Sv. Filip i Jakov, koja je vlasnik sportskih terena u cijelosti.


Moram istaknuti kako imamo zdravu i zrelu suradnju s Općinom, te njihovu punu podršku, kao i načelnika Zorana Pelicarića i njegovih suradnika, bez čije pomoći do svega ovoga ne bi došlo. U tijeku je pokretanje nogometne škole i ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da se upišu u klub – kazao je Novoselović te napomenuo kako je nogometna škola besplatna za sve uzraste.


– Planiramo imati dvije skupine i to pionire i kadete i vjerujemo da ćemo u tome uspjeti s obzirom na do sada pokazano zanimanje koji nas je i motivirao u oživljavanju kluba.


Iako se tek vraćaju seniorskim natjecanjima, želje i ciljevi postavljeni su visoko.



Martin Erlić


– Svatko tko se bavi sportom ima natjecateljski duh i očekivanja. Kada je Nogometni klub Raštane u pitanju cilj nam je nakon prve sezone ući u viši rang natjecanja. Trener Mišel Jelenković upravo je u fazi sastavljanja momčadi. Konačna imena seniorske ekipe objavit ćemo nakon što trener donese odluku – objasnio je Novoselović.


Cijeli projekt, osim natjecateljskog aspekta ima i razvojni aspekt upravo namijenjen mladima. Kako nam Novoselović kaže u raštanskom kraju postoji velik broj djece koja zaista vole nogomet i uživaju igrati ga, tako da su, među ostalim, željeli napraviti kvalitetnu priču u kojoj će upravo ti mladi imati mogućnost razvoja u svojoj sredini, a ne da moraju odlaziti negdje drugdje.


– Napravit ćemo sve kao bismo oživjeli sportski život ovoga kraja, nastojat ćemo sustavno rješavati sportsku infrastruktura i istražiti sve mogućnosti apliciranja prema fondovima Europske Unije. Ovaj kraj zaslužuje ulaganja u mlade jer su iz njega potekli i u njemu igrali izvrsni sportaši koji su svoje karijere gradili i u drugim klubovima.


Reprezentativac Martin Erlić prve igračke korake napravio je u NK Raštane, na što smo veoma ponosni. Vjerujemo da će se i među ovim mladim generacijama uz sustavan i kvalitetan rad iznjedriti iznimni sportski talenti – zaključio je Novoselović.