Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neminovan zaokret

Početak smjene generacije Vatrenih je neizbježan, izborniku Zlatku Daliću je jasno da to više ne može odgađati

Autor: Davor Petrović

18.10.2023. 08:24
Početak smjene generacije Vatrenih je neizbježan, izborniku Zlatku Daliću je jasno da to više ne može odgađati

Foto: Matija Frigan/Foto PIXSELL

Talent postoji, ali nitko ne zna kako će ti mladi igrači reagirati



ZAGREB  Dok se javnost bavi prilično zahtjevnim kombinacijama koje se mogu dogoditi u zadnja dva kola skupine D, kao i traženjem potencijalnih suparnika Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama, Zlatko Dalić najavljuje uvođenje svježe krvi u reprezentaciju, i to već za mjesec dana. Prije nedavnih utakmica protiv Turske u Osijeku (0:1) i Walesa u Cardiffu znalo se da je početak smjene generacija neizbježan, a sada je i izborniku jasno da to više ne može odgađati.


– Moramo tražiti kvalitetnija rješenja jer ovo je nedopustivo, i to je činjenica. Mi smo do Turske i Walesa doživjeli samo dva poraza u zadnjih trideset utakmica, a sad smo izgubili dvije u nekoliko dana. Ovo mi je dobro došlo da donesem neke odluke koje prije nisam donio. Ne mogu sada govoriti o imenima i pozicijama, ali napravit ću neke izmjene. No, prvo moram sebe resetirati i analizirati – kazao je Dalić.


Iako izbornikove riječi na prvu loptu zvuče prilično odriješito, pogled ispod površine sugerira da manevarski prostor za promjene koje će donijeti kvalitativni pomak ima dimenzije podmetača za čašu. Jednostavno, hrvatski nogomet nije na razini koja može ponuditi širok izbor vrhunskih igrača, kakav imaju europske velesile kalibra Francuske ili Španjolske.


Prinove i pojačanja




Dovoljno je pogledati popis igrača koje je Dalić imao na raspolaganju za sučeljavanja s Turskom i Walesom. Kada se u obzir uzmu izostanci Ivana Perišića, Andreja Kramarića, Luke Ivanušeca, Mislava Oršića i Brune Petkovića zbog ozljeda te oproštaj Marka Livaje, postaje jasno da je izbornik pod zastavu pozvao ono najbolje što u ovom trenutku ima na raspolaganju.


Istina, nekome će to zvučati kao promašena teza, ali prebiranje po popisu igrača koji mogu igrati za hrvatsku reprezentaciju svakome bi trebalo pokazati da je, s obzirom na okolnosti, Dalićev popis bio sastavljen prilično logično. Iako će danas čuvena kategorija zvana »naknadna pamet« zazivati nekoliko drugih imena, proklinjući usput one koji se nisu vidjeli protiv Turske i Walesa, u datom trenutku to je imalo dovoljno smisla, gledajući nogometni rejting pozvanih.


Sve to upućuje na zaključak da Dalić i članovi njegovog stručnog stožera za završnicu kvalifikacija u studenom samo mogu pozvati nekoliko novih lica i nadati se najboljem. Talent postoji, ali nitko ne zna kako će ti mladi igrači reagirati u dresu A reprezentacije, i to na dvije odlučujuće utakmice koje nose stres i napetost. Kako bi se reklo u nogometu, to bi bile prinove, a ne pojačanja.


Improvizacija


Zdrava logika nalaže da svježe krvi ima u kadru U-21 vrste, iz koje je, na kraju krajeva, Dalić povukao Diona Drenu Belju. Tu se izdvajaju Martin Baturina, Roko Šimić, Matija Frigan i Luka Sučić, koji je, na kraju krajeva, u protekle dvije godine sakupio četiri nastupa za A reprezentaciju. Prva trojica su, pak, već bili na Dalićevom popisu igrača s pretpozivom.


Što se HNL-a tiče, svakako bi se dalo razmisliti o Marcu Pašaliću, kao jednom od mogućih rješenja za desnu stranu napada. Nije tajna da stručni stožer reprezentacije već neko vrijeme mora improvizirati na toj poziciji, odnosno da Dalić tu žonglira s Kramarićem, Marijom Pašalićem i Lovrom Majerom. Pašalić ima 23 godine i sasvim solidne brojke u ovoj sezoni.


Zatim, jednu od opcija predstavlja i pozivanje igrača koji su nekada bili dio reprezentacije, a iz tog kruga su iscurili zbog raznih okolnosti. Naravno, ta varijanta dolazi u obzir ako Dalić spreman preuzeti rizik, barem dok se ne oporave ozlijeđeni. Na primjer, nakon utakmica s Turskom i Walesom da se pretpostaviti da bi Marko Pjaca pružio barem nešto više od onih koji su dobili priliku na lijevoj strani napada.


Isto tako, ne treba isključiti mogućnost da izbornik ode pogledati koju utakmicu Fortune iz Sittarda. Taj izlet u Nizozemsku sigurno ne bi predstavljao promašaj jer bi Dalić vidio na djelu Alena Halilovića i Ivora Pandura. Naime, njih dvojica su najbolje ocijenjeni igrači tog kluba koji trenutno drži deveto mjesto Eredivisie.