Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

ČUVENI NAPADAČ

PISAO JE POVIJEST VATRENIH: Ovo je prvi Zadranin što je zaigrao za Hrvatsku na velikom natjecanju

Autor: Robert Hrkać

11.04.2024. 12:57
PISAO JE POVIJEST VATRENIH: Ovo je prvi Zadranin što je zaigrao za Hrvatsku na velikom natjecanju

Foto: STEVEN GOVERNO/ARHIVA



Priča rođenog Zadranina Dade Prše je vrijedna hollywoodskog filma. Najpoznatiji repić hrvatskog nogometa je preko Pazinke, Rouena, Ajaccioa i Saint-Raphaëla došao do Monaca, u čijem je dresu naprosto briljirao.


S Monacom je osvojio Ligue 1 i francuski Kup, a sezona u kojoj je potpuno eksplodirao bila je 2003/04. Tada je Kneževe predvodio do finala Lige prvaka, a najbolju predstavu je imao u grupnoj fazi protiv Deportiva La Corune, koja je završila 8 : 3. Naime, Pršo je Deporu zabio četiri komada, i to na svoj rođendan!


Njegovi nastupi u Francuskoj nisu mogli proći nezapaženo od strane tadašnjeg hrvatskog izbornika Barića, koji ga je 2003. pozvao u reprezentaciju. Pršo je u debiju zabio za Vatrene, što ga je ubrzo zacementiralo u Barićevih startnih 11. Bio je jedan od najzaslužnijih za plasman na Euro 2004. u Portugalu, gdje je postao prvi Zadranin ikada što je zaigrao za Hrvatsku na velikom natjecanju. U prvoj utakmici protiv Švicarske nije tresao mreže, a onda je u drugom kolu fantastičnim udarcem probio Bartheza u remiju Hrvatske s Francuskom. Nakon Eura Pršo je postao član Glasgow Rangersa, gdje je i završio karijeru.