ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

OI u Parizu

Održan je ždrijeb skupina olimpijskog nogometnog turnira

Autor: Hina

21.03.2024. 08:45
Održan je ždrijeb skupina olimpijskog nogometnog turnira

Foto: Foto REUTERS

Domaćini Francuzi su samo jednom osvojili olimpijsko nogometno zlato u muškoj konkurenciji, 1984. u Los AngelesuPARIZ  U sjedištu pariških Olimpijskih igara u Le Pulseu u Saint-Denisu održan je ždrijeb skupina olimpijskog turnira za nogometaše i nogometašice.


Ukupno 12 ženskih i 16 muških nogometnih ekipa natjecat će se na Olimpijskim nogometnim turnirima u Parizu 2024.


Nogometašice su podijeljene u tri skupine po četiri, a nogometaši u četiri skupine po četiri. U ženskom turniru u nokaut fazu izborit će po dvije najbolje iz svake skupine i najbolje dvije trećeplasirane reprezentacije, dok u muškoj konkurenciji dvije najbolje reprezentacije iz svake skupine idu u nokaut fazu.
Domaćin Francuska u muškoj konkurenciji igrat će protiv reprezentacija SAD, Novog Zelanda, te pobjednika doigravanja između azijske reprezentacije i Gvineje. U ženskoj konkurenciji Francuskinje će igrati u skupini s Kolumbijom, Kanadom i Novim Zelandom.


Francuzi su samo jednom osvojili olimpijsko nogometno zlato u muškoj konkurenciji, 1984. u Los Angelesu.


“Olimpijske igre… tata bi me budio noću da gledam Carla Lewisa. Plakao sam kad se nismo kvalificirali, čak i kada smo osvajali svjetsko prvenstvo,” kazao je slavni francuski napadač Thierry Henry, koji je sada izbornik olimpijske reprezentacije.


“Zlato nismo osvojili 40 godina. Nije lako, ali pokušat ćemo sve,” dodao je.


Argentina, koja je osvojila naslov 2004. i 2008., igrat će u skupini s Marokom, Ukrajinom i još neodređenim azijskim predstavnikom. Dvostruki branitelj naslova Brazil neće sudjelovati na muškom turniru nakon što se nije uspio kvalificirati.


U ženskom ždrijebu svjetske prvakinje Španjolke, koje će prvi put nastupiti na Olimpijskim igrama, izvučene su s Japanom, Brazilom i pobjednicama susreta Nigerija – Južna Afrika.


Amerikanke, koje su osvojile četiri zlata, nalaze se u skupini B s Njemačkom, Australijom i pobjednicama ogleda Zambija – Maroko.


OLIMPIJSKI ŽDRIJEB SKUPINA:


MUŠKI:


SKUPINA A: Francuska, SAD, Novi Zeland, pobjednik Afrika1-Gvineja
SKUPINA B: Argentina, Maroko, Azija3, Ukrajina
SKUPINA C: Španjolska, Egipat, Dominikanska Republika, Azija2
SKUPINA D: Paragvaj, Mali, Izrael, Azija1


ŽENE:


SKUPINA A: Francuska, Kolumbija, Kanada, Novi Zeland
SKUPINA B: SAD, Njemačka, Australija, (Zambija ili Maroko)
SKUPINA C: Španjolska, Japan, Brazil, (Nigerija ili Južna Afrika)