Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Gold Cup

Napadač Feyenoorda donio Meksiku deveti naslov osvajača Gold Cupa, finale je gledalo gotovo 75 tisuća navijača

Autor: Hina

17.07.2023. 12:36
Napadač Feyenoorda donio Meksiku deveti naslov osvajača Gold Cupa, finale je gledalo gotovo 75 tisuća navijača

Foto: Foto REUTERS

Reprezentacija Paname, koja je u polufinalu iznenađujuće svladala američku izabranu vrstu s 2-1, tako je ostala bez prvog trijumfa u Gold Cupu



Nogometna reprezentacija Meksika pobijedila je Panamu s 1-0 i po deveti put u povijesti osvojila Gold Cup, natjecanje najboljih momčadi Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba (CONCACAF).


Pobjednički pogodak djelo je 22-godišnjeg napadača nizozemskog Feyenoorda Santiaga Gimeneza, koji je u igru ušao u 85. minuti, a tri minute poslije je, nakon dodavanja Edsona Alvareza, pretrčao dvojicu suparničkih braniča i svladao vratara Orlanda Mosqueru.


Finalni dvoboj je odigran na rasprodanom SoFi stadionu u Los Angelesu pred 72.963 gledatelja.




“Ovo je neopisivo. Jedino što osjećam je ljubav i strast prema onima koji su uvijek ovdje. Bog, moja obitelj i ljudi koji su danas došli, njih 75.000. Morali smo im podariti ovaj trofej”, rekao je strijelac Santiago Gimenez koji je rođen u Argentini.


Reprezentacija Paname, koja je u polufinalu iznenađujuće svladala američku izabranu vrstu s 2-1, tako je ostala bez prvog trijumfa u Gold Cupu. Panamcima je ovo bilo treće finale. I 2013. su poraženi s 1-0 od reprezentacije SAD-a, a Amerikanci su ih svladali i u finalu 2005. i to tek boljim izvođenjem jedanaesteraca.


Turnir koji se održava svake druge godine, a prvo je izdanje imao 1991. osvajale su samo tri reprezentacije: Meksiko ima rekordnih devet trofeja iz 11 finala, Amerikanci su bili pobjednici sedam puta i još pet puta u finalu gubili od Meksikanaca, a jedan naslov ima Kanada (2000.).