Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

POLUFINALE KUPA

Na Poljudu danas Kup repriza derbija. Uskrs je reanimirao optimizam Karoglana

Autor: Davor Petrović

03.04.2024. 09:45
Na Poljudu danas Kup repriza derbija. Uskrs je reanimirao optimizam Karoglana

Foto: PIXSELL



Danas od 19 sati na Poljudu »druga runda« Vječnog derbija Hajduka i Dinama. Nakon subotnjih 0:1 za Modre u sklopu HNL-a, sada je riječ o polufinalu Kupa. U subotnjem je ogledu jedini pogodak postigao je Bruno Petković u 38. minuti. Ključan događaj za splitski klub dogodio se u 55. minuti kada je kapetan Marko Livaja morao napustiti teren zbog ozljede. Trener Bilih Mislav Karoglan se osvrnuo na ozljede Livaje i još nekolicine igrača.


– Melnjak i Žaper su out, Uremović i Livaja upitni. Kostur momčadi je cijelo vrijeme out i to se vidi. To je kao Dinamu Petković ili Rijeci Selahi. Uremović je za mene ponajbolji u ligi, isto i Melnjak. Livaja i Kalinić su bili planirani da igraju zajedno pa nisu uspjeli. To je peh. I ovu utakmicu ćemo biti bez dobrog dijela nositelja igre. Za stopere, vidjet ćemo što je raspoloživo – rekao je Karoglan dodajući kako će Brekalo zasigurno nastupiti, no dotakao se i drugi »aseva iz rukava«.


– Stojim iza Hrgovića, ja sam ga doveo iz Solina, sada i počinje utakmice. Ponavljam da nije mala stvar da igramo s četiri mlada igrača. Toliko puta sam rekao za Hrgovića da je dao toliko. Nijedan igrač Hajduka nije prekrižen, Diallo se s AFCON-a nije vratio isti, ali moramo svima dati poticaj da se vrate u formu.


Bitan samo prolaz




Nakon poraza i minimalnog blagdanskog »raspusta« odrađen je kvalitetan trening, a poseban se fokus dao na kaznene udarce.


– Imali smo kratak sastanak i dobar trening jučer. Nisu momci bili toliko razočarani, smatraju da su zaslužili više i da rezultat bude bolji. Penale možeš vježbati, ali utakmica nosi poseban psihološki moment. Očekujem pun stadion, nema razloga za nešto drugačije. Najvažniji je prolaz, sve ostalo se zaboravlja u Kupu, ne vjerujem ako si puno lošiji da možeš proći, očekujem da zabijemo svoje šanse. Bit će obje momčadi i malo umorne – sumirao je Karoglan.


Unatoč današnjem susretu, puno upitnika ostalo je nakon ligaškog okršaja. Hajdukove šanse za povratak ligaške titule nakon 19 godina na Poljud poprilično su smanjene nakon tog poraza, no iz splitskog »kuta« tvrde da još ništa nije gotovo.


– Bolje ne stvoriti šansu i zabiti gol, nego imati pet šansi i sve promašiti. Nismo odustali od prvenstva, smatram da dio imperativa za prvenstvo još stoji. Imali smo svoje šanse, ali moramo biti hrabriji u završnici, moramo zabiti – kratko je i jasno poručio strateg Majstora s mora.


Drugi Karoglanov mandat unatoč samo tri poraza, obilježen je slabim nastupima njegove momčadi u onim najvažnijim utakmicama – protiv Dinama i Rijeke. Upisao je Karoglan dva poraza i jedan remi protiv najoštrijih konkurenata.


– Dovoljan je uzorak, utakmice s Rijekom i Dinamom su mogle otići i u drugom smjeru. U prvom mandatu derbiji su mi bili najbolji. Stvari su se sada malo promijenile. Nemam odgovore na sva pitanja, ali u zadnja dva derbija, moglo je to završiti i drugačije – kazao je Karoglan te se iznenadio kako Hajduk na izbacivanje Dinama iz Kupa čeka od 2020. godine.


– Nisam to znao, tradicije su tu da se ruše. Prebitan je Kup, moraš ih izbaciti, ali ponavljam, živi smo u prvenstvu.


Svjestan da se može i treba bolje je i trener Dinama Sergej Jakirović.


– Igra se za finale, a mi želimo u finale, i zato moramo odigrati bolje nego u subotu. Tako ćemo se i postaviti. Što se prvenstva tiče, najbitnije od svega da smo osvojili tri boda, pogotovo nakon što dugo vremena nismo pobijedili na Poljudu. Sada s više optimizma gledamo na prvenstvo. Blizu smo, a svatko ima svoju računicu. Dok je matematika u igri, moraš igrati na pobjedu. U fazi obrane moramo preuzimati te rotacije Hajduka s krilima u međuprostor. Zatim, možemo biti bolji na lopti i sigurniji. Kada izađemo iz pritiska Hajduka, onda moramo biti konkretniji i više pucati po golu. U subotu neke situacije iz prvog dijela nismo završili tako – poručio je Jakirović.


Klizava Kranjčevićeva


Vodeća, a može se reći i trenutačno najbolja, momčad lige Rijeka putuje u Zagreb na »megdan« Lokomotivi na nezgodnom terenu u Kranjčevićevoj. Trener Rijeke Željko Sopić vrlo je jasan u svojem naumu – osigurati finale.


– Čeka nas zahtjevna utakmica na zahtjevnom terenu protiv jako dobre, mlade, poletne, rastrčane Lokomotive. U jako su dobroj formi, ali imam maksimalno povjerenje u svoju momčad. Nemamo se što lagati, idemo sutra pobijediti i osigurati prolaz, nakon 90 ili 120 minuta. Nema prevelikih skrivanja, istrčat ćemo s respektabilnom momčadi i nadam se da ćemo gledati Kup na Rujevici. Ozlijeđenih nema, svi su spremni. U Zagrebu je padala kiša, taj je teren nešto bolji od onoga u Puli ili Koprivnici, ali u principu to je »klizalište« – kazao je Sopić napominjući da su Lokosi uvijek opasan suparnik.


– Igramo protiv mlade i trkački moćne ekipe ne želite ući u njihov mlin i igrati napad za napad, nego želite imati kontrolu utakmice. Ako ćete dozvoliti njihovim brzim igračima da vas kontriraju, onda i puno jače ekipe imaju problema.



Kao i Karoglan, Sopić jer potvrdio kako se vježba pucanje udaraca s bijele točke.


– Prekjučer smo radili uvodni trening, jučer smo malo ponovili prekide. Onda imamo trojicu, četvoricu igrača koji izvode 11-erce. To je osnova koju bi svaki trener trebao raditi prije utakmice u Kupu jer uvijek postoji mogućnost produžetaka i penala – kratko je rekao Sopić.


Po prvi puta nakon deset godina vraća se »običaj« igranja finala Kupa na dvije utakmice, dok su se sve između igrale na jednu.


– Zagovornik sam toga da se sve igra na jednu utakmicu jer draž Kupa je da »mali« imaju priliku pobijediti »velike«, a da se to dogodi onda »mali« moraju igrati jednu utakmicu i to kod kuće. Kod nas je to do finala tako, možda je to i pravično jer imate jednake šanse. Može se dogoditi da se finale igra kod jednog od finalista, nažalost, u Hrvatskoj nemamo puno stadiona pa se ne može puno »kemijati« – zaključio je Sopić.


U posljednjem međusobnom ogledu, Rijeka je »pregazila« Lokomotivu s 4:0, a trener Lokosa Silvijo Čabraja nikako ne želi dopustiti da se takav »fijasko« dogodi ponovno.


– Teško je reći kakvu utakmicu možemo očekivati jer ovo je Kup. Postignemo li mi ili Rijeka rani gol, svi parametri se automatski mijenjaju. Igramo jednu utakmicu na prolaz, i tu nema kalkuliranja. Osim toga, mi nismo momčad koja je sklona takvom načinu igre. Prema tome, idemo na pobjedu, baš kao i Rijeka. Treba biti realan, s obje noge čvrsto na zemlji. Moramo se maksimalno potrošiti u polufinalu i dati sve od sebe za prolaz. Naravno, jasno nam je da i Rijeka želi proći u finale. Prema tome, nitko se neće štedjeti. Kup je trofej, a iduće sezone donosi Europsku ligu. Motiva ima više nego dovoljno, i zato moramo biti na maksimumu – sumirao je Čabraja.