ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Liga prvaka

Liga prvaka večeras donosi lanjsku reprizu na Santiago Bernabeu i drugi čin obračuna na San Siru

Autor: Igor Duvnjak

12.04.2023. 11:14
Liga prvaka večeras donosi lanjsku reprizu na Santiago Bernabeu i drugi čin obračuna na San Siru

Foto: Luka Modrić i Mateo Kovačić/Foto REUTERS

Madridski sraz donijet će sudar dvaju hrvatskih reprezentativaca - Luke Modrića i Matea Kovačića



U vrhunskom nogometu može nedostajati svega, samo uzbuđenja ne, potvrda te činjenice je večerašnji nastavak utrke velikana za ulaskom u prestižno društvo polufinalista Lige prvaka, dvoboji Real Madrid – Chelsea i Milan – Napoli za mjesto u kvartetu najboljih u najjačem klupskom svjetskom natjecanju. Već i sami pedigrei ovih klubova, osim najave uzbuđenja, govore o večerašnjem nogometu visoke kvalitete za loptačke sladokusce, poslastice u kojima će guštirati objektivni promatrači, dok će igračima i njihovim navijačima napeti živci titrati kao strune.


Ako je to nekome gotovo svakodnevica, to je onda svakako Realu koji se naigrao bezbrojnih velikih utakmica puneći klupske vitrine najprestižnijim trofejima, među kojima sja i onaj prošlosezonskog osvajača Lige prvaka. Dok se čeka večerašnje istrčavanje domaćih Kraljeva i londonskih Penzionera na legendarni Bernabeu sa zadovoljstvom se to nadmetanje očekuje i u Hrvatskoj, gdje ovdašnji sportski zaljubljenici uživaju u činjenici da će se u tom nadglasavanju čuti i hrvatski glasovi, onaj legendarnog ideologa igre Madrižana i hrvatske reprezentacije, s rješenjima i idejama u igri »nepresušnog« Luke Modrića i onaj reprezentativnog mu prijatelja Matea Kovačića, ovog puta pak ljutog suparnika iz vezne linije Chelseaja.


Pred nama je repriza lanjskog četvrtfinala u kojem je u dva čina Real s ukupnih 5:4 prošao taj gusti filter uz lavovski udio od čak četiri pogotka sjajnog francuskog golgetera Karima Benzeme, sve da bi na koncu stigao do naslova europskog prvaka.


Trenerska ohrabrenja




– Nema velike razlike između stanja u kojem je Real Madrid sada i onoga kakav je bio na istoj točki prošle sezone, kada je osvojio Ligu prvaka. Imamo puno samopouzdanja i vidim vrlo ujedinjenu i motiviranu našu momčad – hrabri sebe i svoj sastav trener Madrižana Carlo Ancelotti uoči dvoboja s jednim od svojih bivših klubova.


Sve nakon što je Viniciusu i drugim njegovim adutima Villareal u Madridu nanio prvi domaći poraz u sezoni.


Frank Lampard, vojskovođa londonskih gostiju, privremeni je trener nakon smjene Grahama Pottera, kao igrač je bio prvak Europe i povratnik je na istu klupu na kojoj je bio s Bluesima u grupnoj fazi LP-a sezone 2020./21. dok nije dobio otkaz. Lampard nastoji pak ohrabriti svoju momčad.


– Moja misija? Ugraditi najvišu razinu samopouzdanja koju mogu u momčad. Što se tiče ciljeva, želimo pobijediti u što više utakmica možemo – kaže Lampard. – To je najjednostavniji odgovor koji ćete dobiti. Svaka utakmica je teška, ali moramo vjerovati u igrače. Jednostavno, želimo pobjeđivati.


Osimhen otpao


U Milanu se odigrava drugi čin nadmudrivanja talijanskog nogometnog Sjevera i Juga u kojem prvak Milan dočekuje Napoli koji će vjerojatno preuzeti novi Scudetto. Dok se čeka nastavak ovog zanimljivog talijanskog okršaja teško je zaboraviti onaj »prvi čin« u kojem je Milan u borbi za bodove Serie A pod Vezuvom šokirao Napoletance, nakrcavši domaću mrežu pokerom golova. Jasno je da se takvim trijumfom itekako opasao samopouzdanjem, no pitanje je koliko su time hrvatski reprezentativac Ante Rebić i prijatelji dirnuli u osinje gnijezdo te kako će lider Campionata uzvratiti na poniženje na »Maradoni«.


– Ovo nam je ključni tjedan – kratko poručuje Theo Hernandez, Milanov lijevi bočni adut, zamjenik kapetana momčadi,svjedočeći o punoj mobilizaciji domaćina.


Gosti su već četvrtfinalom posdigli svoj »plafon« u Ligi prvaka, ali naravno da žele još više. Trenera Luciana Spalettija sigurno pritom zabrinjava izostanak Osimhena, najboljeg strijelca Serie A, zbog ozljede hvatišta mišića. Osimhen zbog ozljede nije igrao od reprezentativne akcije krajem ožujka pa je propustio i ligaški dvoboj protiv Milana. Spalletti ne može računati niti na Simeonea zbog ozljede bedrenog mišića, kao prva opcija u napadu slovi Raspadori.