Bio je to 102. “jadranski derbi”, Hajduk ima jednu pobjedu (39) više od Rijeke (38), dok je 25 utakmica završilo bez pobjede.


Ukupno gledajući sve dosadašnje međusobne oglede u pet natjecanja (prvenstvo i kup bivše države, HNL, Hrvatski kup, Superkup), Rijeka i Hajduk odigrali su 175 utakmica u kojima je splitska momčad ostvarila 66 pobjeda, 55 utakmica je završilo neodlučenim rezultatom i 54 pobjedom Rijeke.




Krenulo se čvrsto i oprezno, bez previše rizika na obje strane. Trebalo je čekati pola sata za prvo uzbuđenje. U 30. minuti Rijeka je imala lijepu priliku, nakon prekida Radeljić je primio loptu i na vrhu peterca tražio Galešića, ali je Uremović uklizao i spriječio izgledan pogodak.


Najbolji priliku u prvom dijelu Hajduk je imao u 35. minuti, Livaja je proigrao Hrgovića, koji je pucao iskosa s desne strane, ali Devetak je uklizavanjem blokirao njegov pokušaj i odbio u korner. Tri minute kasnije vidjeli smo i prvi udarac u okvir gola, Smolčić je ubacio, Rukavina glavom pucao, a gostujući vratar Lučić obranio.


U nastavku susreta prvi je zaprijetio Hajduk. Zlomislić je loše reagirao prilikom pokušaja boksanja lopte nakon ubačaja iz kornera, no Uremovića nije bio precizan. Rijeka je u 59. minuti imala slobodan udarac na 20-tak metara, Pašalić je pucao, ali je lopta od živog zida otišla u korner.


Posljednja četvrtina utakmice ponudila je vrlo malo prilika. Rijeka je mogla ugroziti Hajdukova vrata u 83. minuti no Smolčićev udarac je blokirao Uremovića. Na suprotnoj strani, minutu kasnije, pucao je Sigur, ali je od bloka lopta završila u korneru.


Najbolju priliku na utakmici imao je Stipe Perica na isteku 90. minute, nakon što je u duelu s Uremovićem izbio pred Lučića, ali je pucao visoko preko gola.


U prvom nedjeljnom susretu Osijek je na Opus Areni pobijedio Varaždin sa 2-1 upisavši treću ligašku pobjedu u nizu.


Osijek je po prvi puta od dolaska Federica Coppitellija vezao tri ligaške pobjede, nakon što je sa po 1-0 pobijedio Slaven Belupo i Lokomotivu, a u nedjelju i Varaždin sa 2-1.


Varaždinci su u prvih sedam kola primili samo dva gola i imali su drugu najbolju obranu lige nakon Rijeke koja je primila samo jedan pogodak. Međutim, na Opus Areni su dva gola primili već u prvih 20 minuta.


Domaćin je poveo u 16. minuti sjajnim golom Arnela Jakupovića koji je pogodio iz slobodnog udarca s više od 25 metara. Samo pet minuta kasnije novopečeni reprezentativac Austrije je zabio i svoj drugi gol na utakmici.


Bila je to lijepo izrađena akcija, Matković je fino proigrao Pušića pred kaznenim prostorom, ovaj je još bolje asistirao utrčalom Jakopoviću u sredini da bi strijelac prvog pogotka još jednom bio vrlo precizan. U drugom poluvremenu nije bilo previše uzbuđenja sve do same završnice kada su Varaždinci vratili rezultatsku neizvjesnost. Poldrugač je u 89. minuti uposlio Luku Mamića koji je iz blizine pogodio mrežu.


U subotu je Dinamo na stadionu Maksimir u debiju novog trenera Nenada Bjelice pobijedio Lokomotivu sa 5-1, dok su dan ranije Šibenik i Istra 1961 odigrali bez golova.


Utakmica između Gorice i Slaven Belupa, koja se trebala igrati u subotu, je zbog obilne kiše i nepovoljnih uvjeta za igru odgođena za ponedjeljak u 16 sati.


Na vrhu su Rijeka i Hajduk sa po 18 bodova, dok je treći Dinamo sa 16 bodova.


REZULTATI:
Osijek - Varaždin    2-1 (Jakupović 16, 21 / Mamić 89)
Rijeka - Hajduk      0-0
U subotu:
Dinamo - Lokomotiva  5-1 (Baturina 13, Petković 34, Ademi 51, Torrente 90, 90+4 / Vrbančić 57)
U petak:
Šibenik - Istra 1961 0-0
Gorica - Slaven Belupo (odgođeno za ponedjeljak)