Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Težak udarac unešićanima

HNS ocijenio da Zagora ne ispunjava kriterije za 2. NL, moguć ulazak Zadra

Autor: Alen Plahinek

01.06.2023. 15:15
HNS ocijenio da Zagora ne ispunjava kriterije za 2. NL, moguć ulazak Zadra

Foto: Arif Sitnica



Neugodno iznenađenje su tijekom prijepodneva doživjeli prvaci 3. NL – jug, Zagora iz Unešića. Na adresu momčadi iz Unešića stigla je odbijenica od strane Hrvatskog nogometnog saveza glede ispunjenja kriterija za natjecanje u 2. NL. Zagora je na svojoj Facebook stranici izdala priopćenje u kojem se osvrću na odluku HNS-a te svu infrastrukturu kojom “barataju” čime, barem prema njihovom uvjerenju, ne postoji razlog za odbijenicu.


– NK “Zagora” ima 132 registrirana nogometaša u omladinskom pogonu kluba (za ispunjenje kriterija potrebno 100), koji su raspoređeni u pet uzrasnih kategorija u klubu (mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti, juniori, B momčad) te ima 30 registriranih seniora, što ukupno čini 162 registrirana igrača u COMET sustavu HNS-a. Također NK “Zagora” posjeduje ugovor o suradnji sa NK DOŠK Drniš, kojemu po ugovoru iz srpnja 2022.g., ustupa svoju kategoriju početnika, te je istu kategoriju početnika prijavila za novu natjecateljsku sezonu 2023./2024. pod svojim imenom NK “Zagora” Unešić.


Isto tako, NK “Zagora” ima svoju B momčad koja nastupa u županijskoj ligi Šibensko-kninske županije te pomaže klubovima u svojoj okolici (NK MIHOVIL, NK DOŠK, NK Rudar), a sve u cilju kako bi se navedena liga održala. NK “Zagora” na taj način vlastitim resursima pomaže nogomet u Šibensko – kninskoj županiji te je zajedno sa našim predsjednikom,Mariom Paićem, jedan od najbitnijih faktora pomoći Nogometnom Savezu Šibensko-kninske županije. lz gore navedenih činjenica, razvidno se zaključuje da se NK “ZAGORA” Unešić godinama ponaša kao partner Hrvatskom Nogometnom Savezu kroz navedenu pomoć svom matičnom savezu.





Bitno je navesti, da NK “Zagora” zadovoljava sve kriterije za natjecanje u 2. NL HNS-a, po zakonu koji je donesen 2021.g. Međutim, tijela HNS-a, 02.08.2022. godine donose akt u kojem piše kako je kriterij za 2. NL i momčad početnika koji moraju nastupati pod imenom kluba tražitelja licence i drže se zakona kojeg su donijeli tijekom natjecateljske godine, čime zanemaruju statut HNS-a u kojem uredno piše da natjecateljska godina traje od 01.07. tekuće godine do 30.06. sljedeće godine te da se akti doneseni tijekom natjecanja ne mogu biti validni za tekuću sezonu – stoji u priopćenju kluba iz Unešića koji će svoju bitku morati nastaviti na “pravnom terenu”.


– Odvjetnički tim NK “Zagore” svim pravnim sredstvima zaštititi će klub te će poduzeti pravne korake prema HNS-u. Također, odvjetnički tim našeg kluba uložiti će Žalbu na ovu odluku u propisanom roku Izvršnom Odboru HNS-a, i tijelima koja su donijela ovakvu odluku protiv nogometa – poručila je Uprava NK Zagore.


Kako je prvak lige, Zagora, dobio odbijencu, postoji mogućnost da drugoplasrani HNK Zadar dobije mogućnost sudjelovanja u kvalifikacija za 2. NL sljedeće sezone. Kontaktirali smo Krševana Sanitinija, člana Upravnog odbora HNK Zadra, koji je kratko poručio da još nikakvo službeno priopćenje ni odluku nisu dobili iz HNS-a te da će kada dobe obavijestiti javnost.