Nedjelja, 8. rujna 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Velika ekspanzija

Futsal prvoligaši na inicijativu HNS-ovih partnera osnovali Udrugu klubova

Autor: Ivan Volarić

05.09.2024. 09:12
Futsal prvoligaši na inicijativu HNS-ovih partnera osnovali Udrugu klubova

Foto: Vedran Frelih/M. ĐEKIĆ

Oni su to potaknuli uvidjevši da je futsal u ovom trenutku po svim pokazateljima najgledaniji dvoranski sport u Hrvatskoj, a pred nama je sigurno nikad zanimljivije prvenstvo i već sada je jasno da će dvorane biti dupkom pune - rekao je Vedran Frelih, predsjednik HMNK Rijeke



RIJEKA   Prošloga utorka u Zagrebu je održana osnivačka Skupština Udruge klubova SuperSport HMNL. Borislav Vuković (Novo vrijeme) je izabran za predsjednika, Tomislav Čiković (Osijek Kandit) dopredsjednika, Mladen Crnaić (Aurelia) člana UO-a, Sebastijan Sobota (Dinamo) tajnika, dok su Matija Đulvat (Dinamo), Ante Jakus (Torcida) i Vedran Frelih (Rijeka) izabrani u Nadzorni odbor. Naizgled ne tako značajna vijest zapravo je vrlo bitan korak u daljnjem razvoju futsala koji je u posljednjih nekoliko godina Hrvatskoj doživio istinsku ekspanziju.


Cijela priča krenula je od HNS-ovih partnera i sponzora – SuperSporta i HT-a – koji su prepoznali veliki potencijal u kvalitetnom nogometu (HMNL je po mnogim pokazateljima među pet, šest najjačih liga u Europi!), ali prije svega u punim tribinama. Samo su utakmice Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka gledanije u izravnim TV prijenosima od futsala. Prvoligaške utakmice prati po nekoliko tisuća gledatelja, dvorane su pune, a posebno dramatična bila je završnica borbe za prvaka prošle sezone. Do sada su od TV prava i svih ostalih marketinških prihoda, preko HNS-a do futsal prvoligaša dolazile mrvice (12 tisuća eura po klubu po sezoni), s osnivanjem Udruge cijela priča poprimit će drugačije obrise i puno značajnije financijske efekte za klubove.


– Vrlo važno je naglasiti da inicijativa za formiranje Udruge nije krenula od klubova, koji su to objeručke prihvatili, već od SuperSporta i HT-a. Oni su to potaknuli uvidjevši da je futsal u ovom trenutku po svim pokazateljima najgledaniji dvoranski sport u Hrvatskoj, a pred nama je sigurno nikad zanimljivije prvenstvo i već sada je jasno da će dvorane biti dupkom pune. Imam kontakte s mnogim ljudima koji su skeptični oko toga. Međutim, nisu vjerovali ni da ćemo u drugoj ligi imati po nekoliko tisuća gledatelja i da ćemo biti prvaci, a mi smo uspjeli u tome. Uvjeren sam da će tribine će, ne samo u našoj dvorani na Trsatu, biti ispunjene. A tek kada krene doigravanje… – govori Vedran Frelih, predsjednik HMNK Rijeke i član Nadzornog odbora Udruge prvoligaša.




– Osnivanjem Udruge došli smo u poziciju da možemo kvalitetnije pregovarati oko TV i marketinških prava. Do sada je to u naše ime radio HNS, ubuduće će to biti tripartitni pregovori – dodao je Frelih.


HT želi izravne prijenose futsala na Maxsportu. Nadolazeće sezone prenosit će se najmanje jedna, ponekad i više, utakmica po kolu, a dio njih vjerojatno na Youtoube kanalu. Bliska budućnost donijet će sigurno TV prijenose svih utakmica, baš kao što je to slučaju s velikim nogometom.