Subota, 27. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

Danas na EURO-u

Europski klasik važan za Vatrene u Gelsenkirchenu, Kek protiv Piksija u Munchenu

Autor: Nino Benčina

20.06.2024. 12:41
Europski klasik važan za Vatrene u Gelsenkirchenu, Kek protiv Piksija u Munchenu

Foto: Matjaž Kek/Foto REUTERS

Probili smo uspješno led, sada možemo igrati bez grča - kaže slovenski veznjak Adam Gnezda Čerin uoči susreta sa Srbijom



GELSENKIRCHEN Druga utakmica 2. kola B skupine igra se 28 sati nakon što je završila ona između Hrvatske i Albanije. Ona donosi europski klasik, Španjolska – Italija, a te su se momčadi dosada susrele već 39 puta. Statistika je izjednačena, Furija ipak ima tri pobjede više (14-11), a 14 utakmica završilo je bez pobjednika.


Inače, od 1960. godine, ovo je njihov osmi obračun na europskim prvenstvima i nitko nema više međusobnih susreta. Bez prekida sastaju se od 2008. godine. Italija brani naslov, Španjolci su aktualni brončani, a obje aktualne izabrane vrste imaju i sada visoke ambicije. Španjolska ih je potvrdila uvjerljivom pobjedom protiv Vatrenih, dok su aktualni prvaci imali dosta problema s Albancima, koje su ipak uspjeli okrenuti nakon početnog šoka i primljenog kola već u prvoj minuti.


– Dobro smo reagirali nakon tog šokantnog pogotka. Igrali smo dobro, a možemo i moramo bolje, posebno protiv jakih protivnika kao što je ovaj večeras. Španjolska ima svoj prepoznatljiv stil, na koji ćemo pokušati odgovoriti najbolje što možemo. Vole imati posjed, kontrolu, pokušat ćemo ih prije sveg osujetiti u tim segmentima. S druge strane mi naše izdanje moramo podići na razinu više – smatra talijanski izbornik Luciano Spalletti.




U slučaju druge pobjede, Španjolci bi napravili veliki korak prema osvajanju prvog mjesta u skupini. Premijera je bila uvjerljiva, lakša od svih prognoza, ali sumnjamo da će Talijani biti lagan zalogaj.


Drugo kolo C skupine otvara dvoboj momčadi koje su nakon premijere bile zadovoljne izvedbom, ali rezultatski cilj ostvarili su samo jedni. Slovenci su remizirali protiv Danaca i tako pokazali da ne namjeravaju biti autsajderi u možda najjačoj skupini na prvenstvu. S druge strane, u srpskom se taboru tješe da su dobro parirali jednom od favorita prvenstva. No, minimalan poraz od Engleza ima sada stavlja dodatni pritisak, s kojim se neće biti lako nositi u Münchenu. Neki igrači su već izvan EURO-a zbog ozljede (Kostić), u svlačionici su se već pojavile trzavice, koje bi mogle eskalirati u slučaju neželjenog rezultata. U taboru naših zapadnih susjeda, atmosfera je drugačija, daleko pozitivnija.


– Probili smo uspješno led, sada možemo igrati bez grča. Čeka nas suparnik kojeg dobro poznajemo, i protiv kojeg smo zadnji ogled prije dvije godine završili bez pobjednika – 2:2. U drugom poluvremenu smo nadoknadili zaostatak od dva gola, tih 45 minuta je možda i najbolje što smo odigrali otkako sam reprezentativac. Sada želimo biti na takvoj razini cijeli dvoboj – priželjkuje veznjak Adam Gnezda Čerin.


Ako žele zadržati izglede za prolaz, Srbi nemaju puno izbora, tri boda su imperativ.


U Frankfurtu se igra dvoboj čiji bi ishod mogao iznjedriti i mogućeg pobjednika skupine. Englezi traže drugo slavlje, Danci prvo.


– Možda prvi dvoboj nije ponudio naše najbolje izdanje, ali važan je bio dobar start, dok ćemo pravi ritam hvatati kroz svaku sljedeću utakmicu – smatra krilo Tri lava – Bukayo Saka.