Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Ponovno zabija

Damir Kreilach se vratio nogometu nakon duge stanke: "Pružena mi je druga šansa"

Autor: Ivan Volarić

27.02.2023. 15:06
Damir Kreilach se vratio nogometu nakon duge stanke:

Foto: Damir Kreilach/Foto Facebook Real Salt Lake



Damir Kreilach se vratio! I to ne bilo kako. Zabio je pobjednički pogodak u trijumfu njegova Real Salt Lakea na otvaranju nove MLS sezone u Vancouveru. Domaći su vodili 1:0, a gosti iz Salt Lake Cityja preokrenuli rezultat u svega tri minute.


Prvo je u 70. minuti zabio branič Justen Glad, a onda je bivši kapetan Rijeke pogodio ljevicom za konačnih 1:2. Kreilachu je to bio prvi gol nakon gotovo godinu dana. Posljednji put poentirao je 10. travnja 2022. godine protiv Toronta na domaćem terenu, a sedam dana kasnije odigrao je i zadnju utakmicu.


Osjetio je probleme s leđima. Uslijedila je operacija, duga pauza tijekom koje je preskočio 30-ak utakmica, i mukotrpni proces povratka na teren. Počeo je igrati u pripremama za novu sezonu, a u prvom kolu na najbolji mogući način najavio svoj veliki povratak nogometu i MLS ligi.




Javio se iz zračne luke u Vancouveru gdje je momčad Real Salt Lakea »zapela« u nevremenu, čekajući povratni let. Urođeni optimizam ovoga puta se dodatno rasplamsao u njegovom glasu…


– Hvala dragom Bogu što smo startali u novu sezonu s pobjedom, ali isto tako i što sam se vratio na najbolji mogući način nakon ozljede. Nije bilo lako deset mjeseci gledati momčad kako igra. Uvijek je puno lakše igrati nego gledati utakmice s tribina. No, i to je dio igračke karijere. Ovo su stvari koje te ojačaju jer prolaziš kroz mjesece napornog treniranja i rada kako bi zaliječio ozljedu.


Sve je prošlo u najboljem redu i stvarno pozitivno gledam na ovu sezonu. Stavit ću se u službu momčadi da ostvarimo što bolji rezultat, odnosno naš cilj, a to je novi ulazak u doigravanje – rekao je Kreilach, kojemu se prvi put u karijeri dogodila tako duga stanka uslijed ozljede.


Podrška obitelji


– Istina, no treba uzeti u obzir da je ozljeda bila baš zahtjevna. Uostalom, riječ je o operativnom zahvatu leđa, a najgore od svega je što je bio oštećen živac koji vodi od leđa do desne noge. Nije bilo jednostavno. Nije bilo nikakve boli kod trčanja ili igranja, već živac jednostavno nije reagirao kako treba. Propustio sam 30-ak utakmica što mi se stvarno nikad u karijeri nije dogodilo, ali hvala dragom Bogu što mi je pružio drugu šansu i što sam opet na terenu uz momčad.


Poznavajući vaš karakter i mentalnu stabilnost, sigurno u najtežnim trenucima niste posustajali i gubili vjeru u povratak nogometu?


– Apsolutno ne! Nije bilo jednostavno, pogotovo što se ozljeda dogodila 17. travnja prošle godine, a kod tog tipa ozljede se čeka do šest tjedana da bi se vidjelo da li će se hernija diska povući sama od sebe. Nakon toga smo se odlučili na operaciju 2. lipnja. Nakon toga je uslijedio oporavak. Obično se radi o preporučenom oporavku od devet do 12 mjeseci, a u mojem slučaju počeo sam trenirati u listopadu i studenom, a sada sam prošao i cijele pripreme. Nisam posustao, tu je bila važna podrška obitelji. Supruge, brata, roditelja… Na kraju krajeva, i cijele momčadi, od trenera i suigrača pa do medicinskog osoblja. Svima njima puno hvala na strpljenju i podršci, a na meni je da uzvratim na terenu.


Sada se osjećate OK?


– Živac još nije u potpunosti zarastao, dogode se neki simptomi kroz upale lista ili lože, ali ništa što bi me udaljilo iz treninga. Ne mogu se žaliti jer, iskreno, nisam u prosincu očekivao da ću biti u ovoj fazi s momčadi na terenu. Međutim, pripreme su prošle na najbolji mogući način, nije bilo većih problema uslijed kojih bi izbivao s treninga četiri, pet dana. Nadam se da će i dalje tako nastaviti.


Ozlijeđeni kumovi


Vi i vaš veliki prijatelj Andro Švrljuga kao da ste se dogovorili kada ćete na dulje razdoblje izostati s terena… Švrljuga se također vraća u dresu Orijenta nogometu nakon višemjesečne stanke uslijed ozljede i operacije ramena?


– Nažalost, tako je ispalo za mene, ali i za mojeg kuma… Ali, uvijek kažem da su ozljede sastavni dio karijere svakoga sportaša. Ozljede se događaju i to moramo uzeti s takvom perspektivom da se to može dogoditi. Moraš biti spreman mentalno, psihički i fizički se vratiti na najbolji mogući način.


Obitelj je za boravka u Salt Lake Cityju postala brojnija za još jednu članicu. Starija kćerkica Mija ima šest i pol godina, mlađa Mari dvije i pol?


– Obitelj – to je ono najvažnije! Sve drugo se u životu posloži. Prije ili kasnije.


Odlaskom prijatelja Bojana Bogdanovića iz Utaha u Detroit Pistonse definitivno ste postali najpoznatiji Hrvat u gradu?


– Rado bih da je Bojan ostao u Utahu, ali razmjene su u američkom sportu uobičajena stvar. Završio je u Detroitu gdje igra vrhunsku sezonu, ako se ne varam, prema brojkama najbolju u karijeri. To pokazuje da su godine samo broj, dokazao je da je jedan od najvećih hrvatskih košarkaša u povijesti. Uostalom, to je pokazao i interes brojnih klubova za njega. Nažalost, nije se dogodilo da primjerice završi u Lakersima. Volio bih da su on i obitelj ostali bliže nama. Kada uhvatimo vremena, sigurno ćemo se vidjeti.


Navijači Rijeke


Nedavno je u Salt Lake Cityju održan NBA All-Star susret?


– Bili smo prethodno na pripremama u Arizoni, vratio sam se dan ranije. Kako 12 dana nisam vidio cure, odlučio sam ostati kod kuće. Inače, konekcija našeg kluba s Utah Jazzom je jako dobra jer imamo istog vlasnika. Kada god nam obveze dozvole, na utakmicama smo košarkaša gdje im dajemo podršku da uhvate mjesto u doigravanju.


Ugovor s RSL-om veže vas do kraja tekuće sezone?


– Imam opciju u ugovoru za produženje do 2024., odnosno 2025. godine.


Pitam zbog onih navijača Rijeke koji se potajno nadaju da ćete odigrati još koju sezonu u bijelom dresu…?


– Ova ozljeda me malo bacila unazad. No, vratio sam se na najbolji mogući način. Uvijek kažem da su godine samo broj… Uostalom, to pokazuju Modrić, Ibrahimović…, prije toga Maldini. Granica igračkog vijeka trajanja se pomaknula što mi ide u prilog. Ne znam kako će se stvari odvijati. A Rijeka…


Uvijek je pratim i drago mi je da je ponovo u formi. Sa Sergejom Jakirovićem su dobili vrhunskog trenera, trenera koji razvija mlade igrače i kod kojega su red, rad i disciplina sve. Na kraju krajeva, jedino tako možeš doći do rezultata. Veseli i da priliku dobivaju mladi igrači iz škole nogometa.


Rijeka je uvijek imala kvalitetan omladinski pogon i veseli me da je došao trener koji poznaje ligu, koji je igrao u Rijeci i poznaje kako dišu navijači, kod kojega nema šlepanja. Ide se sto posto! Vjerujem da će se Rijeka unatoč porazu od Slaven Belupa boriti za Europu do posljednjih kola.


To bi bilo perfektno nakon jedne polusezone koja nije bila bajna. Jakirović je okrenuo puno toga od kluba, rezultata pa do navijača. Sada svi dišu kao jedan – rekao je Kreilach.