Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Liga prvaka

Crveni vragovi čekaju milost božice Fortune, Nenad Bjelica mora dobiti Real Madrid

Autor: Davor Petrović

12.12.2023. 14:57
Crveni vragovi čekaju milost božice Fortune, Nenad Bjelica mora dobiti Real Madrid

Foto: Erik ten Hag/Foto REUTERS

Manchester United mogao bi se provući do osmine finala Lige prvaka kroz ušicu igle skupine A u kojoj trenutno ima bod manje od Kopenhagena i Galatasarayja



ZAGREB  Dok Real Madrid, Bayern, Arsenal, PSV, Inter i Real Sociedad opušteno čekaju večerašnje utakmice zadnjeg kola igranja Lige prvaka po skupinama jer su već osigurali plasman u nokaut fazu tog natjecanja, Manchester United živi u nadi da će ga pomilovati božica Fortuna. Naime, taj posrnuli velikan europskog nogometa mogao bi nastaviti sezonu bez europskih obaveza.


Naravno, teorija kaže da tu postoji i druga strana. Poklope li se rezultati, Manchester United mogao bi se provući do osmine finala Lige prvaka kroz ušicu igle skupine A u kojoj trenutno ima bod manje od Kopenhagena i Galatasarayja. No, jednadžba s takvim ishodom baš i nije toliko jednostavna.


Za početak, Manchester United večeras na Old Traffordu mora pobijediti Bayern, koji je, pak, prošlog vikenda dobio pet komada na gostovanju kod Eintrachta u Frankfurtu, što će reći da sada svakako treba pozitivan rezultat. Zatim, tu je i druga utakmica skupine A, ona između Kopenhagena i Galatasarayja.


Remi nužnost




Ako u tom dvoboju u glavnom gradu Danske bilo koja momčad osvoji tri boda, Manchester United neće dohvatiti osminu finala Lige prvaka čak i da Bayernu zabije dvoznamenkasti broj golova. Jednostavno, uz pobjedu nad Bavarcima, neizostavni dio spomenute jednadžbe predstavlja remi Kopenhagena i Galatasarayja.


– Nikad ne razmišljam u negativnim scenarijima. Uvijek sam pozitivan, a sada znamo da moramo pobijediti kako bismo ostali u Europi. Sve se vrti oko toga i tako sam pripremao momčad. Mislim da smo prošlih tjedana pokazali da možemo, kada igramo u svom najboljem izdanju. Jasno je da nemamo kontinuitet, ali također smo znali pružati i vrhunske partije – kaže Erik ten Hag.


Za plasman u Europsku ligu Union Berlin večeras mora pobijediti Real Madrid na svom stadionu i čekati poraz Brage kod Napolija


Nizozemski stručnjak svjestan je da bez remija u Kopenhagenu može dohvatiti tek prebacivanje u Europsku ligu. U tom natjecanju Manchester United može završiti i ako osvoji bod protiv Bayerna, ali samo pod uvjetom da prvak Danske uknjiži poraz. Naime, tada će odlučivati gol-razlika, a Englezi su tu bolji od Kopenhagena.


S druge strane, ako Manchester United odigra neriješeno, a Galatasaray izgubi, u Europsku ligu otići će Turci zbog boljeg međusobnog omjera. No, Ten Hag vjeruje u pobjedu pred krcatim Old Traffordom.


– Mislim da nikome nije ugodno igrati na našem stadionu i mi smo toga svjesni. Otkad sam ovdje, uvijek imam osjećaj da između naše momčadi i navijača postoji vrlo jaka veza. Oni su uvijek uz nas, čak i kada imamo velike padove u igri. Sretni zbog toga, ali znamo da moramo preuzeti odgovornost. Sve počinje od nas, mi smo ti koji moramo dati energiju navijačima – dodaje trener Manchester Uniteda.


Oproštaj


U sličnoj situaciji nalazi se i Nenad Bjelica, iako se njegov klub večeras oprašta od Lige prvaka. Za plasman u Europsku ligu kroz skupinu C Union Berlin večeras mora pobijediti Real Madrid na svom stadionu i čekati poraz Brage kod Napolija.


– Još imamo izglede za osvajanje trećeg mjesta i uživat ćemo u dvoboju s velikim suparnikom jer to je veliki događaj za sve nas u klubu. Međutim, naš fokus je na Bundesligi – zaključuje Bjelica.


Zanimljivo će biti u Milanu, gdje Inter dočekuje Real Sociedad u dvoboju za prvo mjesto u skupini.


– Čeka nas teška utakmica protiv kvalitetnog suparnika – kaže trener Intera Simone Inzaghi. – Znamo da za Real Sociedad ne mijenja puno igraju li doma ili vani, ostvarili su dvije pobjede u gostima u Ligi prvaka ove sezone. Moja momčad zna što znači osvojiti prvo mjesto u skupini i respektira što je suparnik ostvario ove sezone. Prvo mjesto znači lakši ždrijeb u osmini finala iako znamo da je svaka utakmica Lige prvaka neizvjesna.


Danas

Skupina A (21): Manchester United – Bayern, Kopenhagen – Galatasaray. Poredak: Bayern 13, Kopenhagen 5, Galatasaray 5, Manchester United 4.


Skupina B (18.45): Lens – Sevilla, PSV – Arsenal. Poredak: Arsenal 12, PSV 8, Lens 5, Sevilla 2.


Skupina C (21): Napoli – Braga, Union Berlin – Real Madrid. Poredak: Real Madrid 15, Napoli 7, Braga 4, Union Berlin 2.


Skupina D (21): Inter – Real Sociedad, Red Bull – Benfica. Poredak: Real Sociedad 11, Inter 11, RB Salzburg 4, Benfica 1.