Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tužne vijesti

"Neutralizirana" šesta etapa utrke u Švicarskoj nakon tragične smrti biciklista. Natjecatelji će mu odati počast

Autor: Hina

16.06.2023. 15:47

Foto: Gino Mäder/Foto REUTERS

Nakon što ga je liječnička ekipa pronašla na strmoj padini uz cestu, unesrećenom švicarskom biciklistu je pružena prva pomoć, proveden je postupak oživljavanja i helikopterom je prebačen u bolnicu u Churu. Nažalost, u petak je umro



CHUR Šesta etapa biciklističke utrke po Švicarskoj, koja je trebala biti vožena u petak od Chura do Oberwil-Lielija, “neutralizirana” je nakon što je objavljena vijest o smrti švicarskog vozača Gine Maedera, koji je jutros umro u bolnici od ozljeda zadobivenih pri padu na završnom spustu u jučerašnjoj, petoj etapi.


“Biciklisti će odvesti posljednjih 30 kilometara; današnja etapa je neutralizirana, a vozači će se u grupi dovesti do predviđenog cilja u sjećanje na 26-godišnjeg preminulog člana momčadi Bahrain Victorious”, objavljeno je na službenom mrežnom portalu Utrke po Švicarskoj.


Maeder je u četvrtak pao 14 kilometara prije cilja na spustu s prijevoja Albula, na kojem su biciklisti postizali brzinu oko 100 km/h. Nakon što ga je liječnička ekipa pronašla na strmoj padini uz cestu, unesrećenom švicarskom biciklistu je pružena prva pomoć, proveden je postupak oživljavanja i helikopterom je prebačen u bolnicu u Churu. Nažalost, u petak je umro.




Utrka bi trebala biti nastavljena u subotu, kad je na rasporedu etapa dužine 183,5 km od Tuebacha do Weinfeldena, a u nedjelju je predviđen kronometar dužine 25,7 km po brežuljkastoj trasi između St. Gallena i Abtwila, koji bi trebao biti odlučujući za ukupnu pobjedu na ovogodišnjem izdanju Tour de Suissea.


Vodeći u ukupnom redoslijedu je Danac Mattias Skjelmose (Trek-Segafredo) s osam sekundi prednosti pred Austrijancem Felixom Gallom (AG2R) te 18 sekundi pred Španjolcem Juanom Ayusom koji je bio pobjednik etape vožene u četvrtak, obilježene tragičnom smrću Gine Maedera.