Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Treća HNL- jug

Nakon zimskog sna slijedi proljeće dobre nade

18.02.2023. 17:30
Nakon zimskog sna slijedi proljeće dobre nade

Foto: HNK Zadar



Nešto manje od tri mjeseca trajala je zimska pauza u Trećoj HNL ligi – jug koja je konačno došla kraju te se danas i sutra igra 16. kolo. Jesenskim prvakom kao što je poznato okrunila se Zagora iz Unešića, a titulu viceprvaka uzela je momčad sa Stanova koja u proljetni dio kreće s izraženim ambicijama da dostigne Unešićane. Prva prepreka sastava kojim dirigira Dragan Blatnjak je Neretvanac s kojim će se koplja ukrstiti u nedjelju u Opuzenu od 14.30 sati.


– Sigurno smo se zaželjeli nogometa, jedva čekamo tu utakmicu. Igramo prvu utakmicu u Opuzenu protiv mlade i poletne momčadi Neretvanca koja će sigurno tražiti bodove spasa, a mi ako želimo biti u samom vrhu moramo pokušati odigrati kvalitetno i uzeti tri boda. Očekujem zahtjevnu utakmicu, motiviranog i dobrog protivnika, a s druge strane naš zadatak je da odgovorimo na pravi način i nametnemo se u 90 minuta na terenu – kazao je trener HNK Zadar uoči polaska prema samom jugu Hrvatske gdje je prvi cilj pobjeda i ostanak u trci za Zagorom koja bježi zasad četiri boda.


Preskakanje Zagore


– Istina, istaknuli smo ambiciju hvatanja Zagore, no prije svega toga moramo gledati na sebe i gledati naše utakmice. Pretjerano se nećemo baš opterećivati Zagorom, iako ćemo pratiti razvoj situacije tijekom ovog proljetnog dijela. Oni će kiksati negdje to je sigurno, na nama je da pokušamo napraviti manje kikseva od njih – istaknuo je Blatnjak koji je iskoristio zimski odmor za osnaživanje svojih redova. Jedno od najvažnijih pojačanja kluba sa Stanova je povratak Karla Torbarine koji je dres Primorca zamijenio Zadrovim, dok se bitnije pojačala i obrana. Devetnaestogodišnji branič Petar Vuko pristigao je iz sinjskog Junaka kao i 22-godišnji Marko Budić koji ordinira na istoj poziciji i koji je prvi dio sezone odradio u slovenskom drugoligašu ND Bilje.




– Doveli smo dvojicu stopera, Vuku i Budića, koji su zaslužili priliku na osnovu ovih sedam dana koliko su s nama. Pokazali su da imaju kvalitetu, želju i volju. Vratili smo mladog Ivu Ćelića iz Posedarja jer nam je baš nedostajao igrač na desnom boku, kao i Torbarinu iz Primorca koji nam je izuzetno važan igrač i šteta je što ga nismo vratili i prije – zaključio je strateg Zadra svoju najavu prve proljetne obveze, a i ostala dva županijska predstavnika u Trećoj ligi – jug imat će teška iskušenja za vikend. Hrvatski vitez posebno jer u Posedarje stiže lider Zagora, a utakmicu koja se igra u nedjelju s početkom u 14.30 sati najavio je trener Marko Pinčić.


– Nakon skoro tri mjeseca nastavlja se prvenstvo za što smo se sve ovo vrijeme i pripremali. Prvi protivnik je jedan od najtežih, no u ovom trenutku nam je totalno nebitno koja momčad će nam stajati na suprotnoj strani terena. Mi idemo odigrati svoje, pokazati što smo radili u pripremnom dijelu i idemo dati sve od sebe pa gdje nas to odvede – istaknuo je Pinčić uoči početka proljetnog dijela u koji Vitezovi ulaze s približno istim kadrom uz dodanu vrijednost u samoj špici napada.


– Najveće pojačanje nam je što smo svi ostali na okupu. Naši igrači su ostali uglavnom isti, nekoliko ih je otišlo, no većinom su »stari«, nismo se bavili kvantitetom nego kvalitetom koju posjedujemo unutar kluba. Ima nas onoliko koliko treba upravo za ovaj rang, a zadnjih dana priprema nam se priključio iskusni napadač Marko Jordan koji će nam puno značiti u nastavku natjecanja – kratak i jasan bio je trener Hrvatskog viteza.


Sužen roster Biograjaca


Za razliku od Posedaraca koji su održali cijelu momčad na okupu u zimskom razdoblju to nije slučaj s Biograjcima kod kojih je došlo do osiromašenja kadra, a to najviše muči njihovog trenera Mirka Labrovića pred početak proljetnog dijela na svom stadionu protiv Sloge danas od 14.30 sati.


– Odradili smo ono što smo i planirali na pripremama, možda nam nedostaje nekoliko treninga i jedna pripremna utakmica da se još i bolje uigramo. Ono što me najviše brine je to da nam se suzio roster u odnosu na jesenski dio. Stigao nam je iz Junaka gvinejski veznjak Mandaw Daouda Sylla, vratili smo Stojanova, no međutim ostali smo bez nekoliko važnijih igrača, prvenstveno nam se nije vratio Musa iz Nigerije. To nam možda neće stvoriti probleme protiv Sloge, ali zato vidim probleme u bližoj budućnosti kada će nas taj uzak roster vjerojatno onemogućiti da budemo konkurentni u odnosu na ostale – kazao je trener Primorca što očekuje od nastavka natjecanja, a u tom kontekstu sigurno se priželjkuje otvaranje s tri domaća boda.


– Sloga je zahtjevan protivnik, ali ako ispunimo sve taktičke zamisli tijekom 90 minuta onda bi trebala naša kvaliteta isplivati u odnosu na gosta. Respekt svakako prema njima, ali igramo doma i naš cilj su tri boda, a ako se to ne dogodi nema nikakvog razočaranja – zaključio je Labrović.