Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Početkom ožujka

Najjači juniorski košarkaški turnir u Europi dolazi u Zadar

Autor: Zadarski list

20.12.2022. 19:21
Najjači juniorski košarkaški turnir u Europi dolazi u Zadar


Veliki međunarodni košarkaški turnir Euroleague Basketball Adidas Next Generation, od 3. do 5. ožujka sljedeće godine dolazi u Zadar, odnosno u dvoranu Krešimir Ćosić. Hrvatski grad košarke po prvi puta u povijesti bit će domaćin ovakvog natjecanja čime će se postaviti, košarkaški gledano, u centar zbivanja u Europi.


Ovom domaćinstvo, Zadar najviše mora biti zahvalan tvrtki Sport Event.


-Kao što smo i obećali, naša košarkaška priča se nastavlja. Nakon više nego uspješnih 6 izdanja Zadar Basketball Tournamenta čiji je doseg bio više od 400 milijuna ljudi diljem svijeta ponosni smo na novu suradnju s Euroligom. Put do ovog nije bio lagan, no uspjeli smo u Zadar dovesti ovo veliko službeno natjecanje Euroleague Basketball Adidas Next Generation!, kazala je Zdenka Zdrilić iz tvrtke Sport Event.




Ove sezone je 20. izdanje natjecanja u kojem sudjeluju klubovi i akademije iz 12 različitih zemalja. Momčadi do 18 godina dolaze iz 14 klubova Turkish Airlines Euroleague i pet 7DAYS EuroCup klubova koji se bore za naslov najbolje juniorske ekipe u Europi. Finale juniorske Eurolige igra se paralelno s finalem seniorske Eurolige.


-Ovo je do sada jedno od najvećih košarkaških događaja u Hrvatskoj. Uz same timove u Zadru će u danima turnira boraviti brojni agenti, skauti, novinari, ali i obitelji. Turnir je vrhunska platforma za promidžbu sporta i turizma Republike Hrvatske u inozemstvu. Naravno, neupitna je i velika reklama koju će kako grad Zadar tako i Hrvatska dobiti zahvaljujući izvještajima s turnira te prijenosima koji odlaze diljem Europe!, kazala je Zdrilić.


U Zadru će na ANGT kvalifikacijama sudjelovati KK Zadar, Casademont Zaragoza, FC Barcelona, Maccabi Tel Aviv, Cedevita Olimpija Ljubljana, Stellazzurra Rim, Helsinki Basketball Academy te ekipa NGT Zadar.


Kako bi došli do ANGT finala, timovi će se prvo natjecati u trodnevnim kvalifikacijama koje se uz Zadar još održavaju u Münchenu, grčkom Patrasu te Beogradu. U svakom kvalifikacijskom turniru sudjelovat će osam timova, a pobjednik automatski ide u final8 ANGT. Na svakom od kvalifikacijskih turnira sudjelovat će i Next Generation tim koje koordirnira Adidas kao glavni pokrovitelj događanja. Na taj će način okupiti najveće klupske talente Europe do 18 godina. Ovogodišnji trener NGT ekipe je bivša euroligaška zvijezda Petteri Koponen.


Ovo natjecanje iznimno je i po tome što upravo na njemu brojni agenti prepoznaju buduće velike zvijezde europske i svjetske košarke. Upravo iz njih potekle su brojne današnje zvijezde kao što su Luka Dončić, Marcus Eriksson, Vasilije Mičić, Davide Alviti, Vanja Marinković, Rokas Jokubaitis, Niels Giffey te brojni drugi.


BELGRADE, SERBIA – MAY 21: Rigns and Trophy champion after the EB ANGT Championship game between U18 Mega Mozzart Belgrade v U18 Next Generation Select Team at Ranko Zeravica Sports Hall in Belgrade, Serbia. (Photo by David Grau/Euroleague Basketball via Getty Images)