Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ZAVRŠILA UTRKA

Na 38. Plitvičkom maratonu zlato je doma ponio Kenijac, srebro i bronca pripale domaćim natjecateljima

Autor: Marin Smolčić

03.06.2023. 21:27
Na 38. Plitvičkom maratonu zlato je doma ponio Kenijac, srebro i bronca pripale domaćim natjecateljima

Foto: Marin Smolčić



Uspješno je okončan 38. Plitvički maraton koja su natjecatelji odavno prozvali najtežim, ali i najljepšim maratonom na svijetu. Rezultati  maratona koji je startao i završio ispred Sportskog centra Mukinje bili su pomalo očekivani, ali  ipak iznenađujući. Prvi je na cilj stigao Kenijac Ezekiel Kipkorir s vremenom  2:43:03, dok je na drugom mjestu bio Hrvat Ante Živković iz AK „Fit“ Zaprešić s vremenom 2:46:07. Trećeplasirani maratona je također „naše gore list“ Krešimir Balaško iz AK Svetice koji je stazu od 42 kilometra pretrčao s vremenom 2:58:35.


U kategoriji žena pobjednica maratona je Ines Jozić iz Ultramaraton kluba Mazator sa rezultatom 3:07:19 ujedno i pobjednica 27. Plitvičkog maratona, drugoplasirana je višestruka pobjednica Plitvičkog maratona Marija Vranić iz AK Maksimir s rezultatom 3:13:07 dok je trećeplasirana Veronika Jurišić iz AK Sljeme s rezultatom 3:15:27.


Tijekom utrka vrijeme je bilo sklono natjecateljima na svim dionicama, odnosno na 42, 21 i pet kilometara, dok pripremljene ekipe hitne medicinske pomoći nisu imale razloga za djelovanje.


Foto: Marin Smolčić


Nastupilo 1166 natjecatelja




Ukupni nagradni fond od 6 100 eura je u ime glavnog sponzora dodijelio ravnatelj NP Plitvičkja jezera Tomislav Kovačević. Maraton je pucnjem iz startnog revolvera otvorio župan ličko-senjsi Ernest Petry koji prije toga zaželio dobrodošlicu svima natjecateljima i poželio da se u ovako velikom broju okupe i naredne godine.


Podsjećamo da je na tri dionice Plitvičkog maratona trčalo ukupno 1 166 natjecatelja iz 42 zemlje svijeta, sa svih kontinenata. Organizator 38. Plitvičkog maratona bio je AK „Plitvice“ iz Plitvičkih jezera.


Foto: Marin Smolčić