ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Sportske sankcije

Međunarodna kajakaška federacija dozvolila nastupe Rusima i Bjelorusima, Ukrajinci bojkotiraju SP u judu

Autor: Hina

01.05.2023. 12:58
Međunarodna kajakaška federacija dozvolila nastupe Rusima i Bjelorusima, Ukrajinci bojkotiraju SP u judu

Foto: Foto REUTERS

Iz ukrajinskog saveza tvrde da je određeni broj ruskih džudaša koji su prijavljeni za nastup u Dohi u statusu "aktivnih vojnika"LAUSANNE Upravni odbor Međunarodne kajakaške federacije (ICF) donio je u odluku da se ruskim i bjeloruskim sportašima koji ne podržavaju rusku agresiju na Ukrajinu dopusti da se natječu kao pojedinci pod neutralnom zastavom, objavila je internetska stranica saveza.


Osnovat će se neovisna komisija koja će razmatrati sve zahtjeve ruskih i bjeloruskih sportaša koji se žele natjecati kao neutralni natjecatelji. Vremenski okvir za njihovo uključivanje odredit će se kada povjerenstvo utvrdi pravilnik i pravila za ispitivanje sposobnosti sportaša za sudjelovanje na natjecanjima.


ICF je također odgovorio na zabrinutost ključnih dionika i organizacijskih odbora te je poduzeo dodatne mjere kako bi osigurao sigurnu organizaciju natjecanja i sigurnost sportaša.


Ukrajinci ne vjerujuUkrajinski džudaši neće sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Katru, priopćili su u ponedjeljak iz Ukrajinskog džudo saveza (UJF), a razlog za bojkot je odluka Međunarodne judo federacije (IJF) kojom će predstavnicima Rusije i Bjelorusije biti omogućen nastup u statusu neutralnih sportaša.


Međunarodni olimpijski odbor (MOO) prošlog je mjeseca preporučio da se sportašima iz dviju zemalja dopusti povratak na međunarodna natjecanja pod uvjetom da nastupaju bez nacionalnih obilježja.


IJF je prošlog tjedna objavio da će dopustiti džudašima iz Rusije i Bjelorusije sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu koje je na rasporedu od 7. do 14. svibnja, istaknuši da će ta odluka omogućiti Rusima i Bjelorusima sudjelovanje u kvalifikacijskom procesu za nastup na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu.


Preporuke MOO-a isključuju sportaše koji podržavaju rat ili su angažirani u vojnim ili nacionalnim sigurnosnim agencijama, a iz IJF-a su poručili da su angažirali neovisnu tvrtku za provjeru prošlosti i identificiranje takvih sportaša.


Međutim, iz ukrajinskog saveza tvrde da je određeni broj ruskih džudaša koji su prijavljeni za nastup u Dohi u statusu “aktivnih vojnika”.


“Ne vidimo u ovome neutralnost, jednake uvjete i ‘most do mira’, kako stoji u Rezoluciji IJF-a o sudjelovanju ruskih i bjeloruskih reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Za nas je ovo odluka koja je u suprotnosti s najnovijim preporukama Međunarodnog olimpijskog odbora… Razočarani smo odlukom Međunarodne džudo federacije. Stoga smo odlučili ne sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Dohi”, poručili su iz vodstva Ukrajinskog džudo saveza.


 

Odbor je, međutim, zadržao zabranu svim ruskim i bjeloruskim dužnosnicima. Tim dužnosnicima i dalje neće biti dopušteno obnašati bilo kakvu službenu funkciju niti sudjelovati u događajima pod pokroviteljstvom saveza.


“Odluka ICF-a pokazuje njegovu predanost poštivanju sportskih načela i istovremeno osuđuje postupke ruske i bjeloruske vlade u Ukrajini. ICF će nastaviti raditi na podršci kajakaškoj obitelji u Ukrajini i osigurati poštivanje autonomije sporta”, stoji u priopćenju ICF-a.