ponedjeljak, 1. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Riječ šampiona

Mazalin: 'Pokazali smo tko je najbolji'

Autor: Andrija Dešpoja

07.06.2024. 11:59
Mazalin: 'Pokazali smo tko je najbolji'

Foto: Darijan Jančijev/KK Zadar



Kao što se za savršeno jelo mora dodati žličica Vegete tako je i ovog ljeta veliki majstor zadarske košarkaške kuhinje pronašao idealan začin u Lovri Mazalinu. Danijel Jusup znao je što mu nedostaje u mozaiku za sezonu u kojoj se tražio kvalitetan dodatak šampionskoj bazi iz 2023., a izbor je pao na 205 cm visokog Petrinjca koji se pokazao odličnim rješenjem za popunjavanje deficitarne centarske pozicije. Mazalin je i dobio ulogu sukladno tome, prometnuo se u tzv. šestog igrača koji je ulascima s klupe donosio kvalitetu kao i stabilnost koja se na najbolji mogući način potvrdila u finalnoj seriji protiv Splita.



Pokazali kvalitetu


Odrađivao je svoje zadatke Mazalin gotovo savršeno, s prosječnih 12 poena, pet skokova i jednom asistencijom u pet finalnih okršaja dao je veliki doprinos u osvajanju titule koja pak njemu nije strani pojam jer je u svojim početnim godinama profesionalne karijere skupio četiri naslova u dresu Cedevite, no nije imao ni blizu igrački utjecaj kakav je imao u ovosezonskom slamanju Splita. Posebno je dojmljiv 26-godišnji krilni centar bio u četvrtoj sudbonosnoj utakmici za njegovu momčad, pomogavši joj izboriti odlučujuću petu na Višnjiku s 20 poena i osam skokova.




– Svakako mi je žao te prve utakmice što je nismo bolje odigrali i pobijedili, ali za sve ostalo moram skinuti kapu dečkima i stručnom štabu. U svakoj utakmici finalne serije dali smo sve od sebe, gubili smo 1-2, pa u Splitu izborili majstoricu, što nije bilo nimalo lako. U zadnjoj utakmici smo ipak pokazali kvalitetu i tko je najbolji ove sezone u Hrvatskoj – rezimirao je Mazalin uzbuđenja u finalnoj seriji koja je potvrdila sve ono dobro što je Zadar prezentirao praktički cijele sezone.


– Iza nas je iznimno uspješna sezona, osvojili smo oba domaća trofeja, igrali smo doigravanje ABA lige, što je u okviru našeg budžeta stvarno veliko postignuće – dodao je Jusupov džoker s klupe kojem je trebalo malo vremena da se nađe na istoj valnoj duljini sa suigračima na parketu. Novu ulogu na poziciji klasične petice nije bilo lako preuzeti, jer je u karijeri tek u dresu Gorice igrao sidruna, ali nakon jeseni ušao je u pravi ritam i iz utakmice u utakmicu potvrđivao svoju klasu.


– Prvih mjeseci malo sam se pronalazio u načinu igre, trebalo mi je neko vrijeme da sve pohvatam, ali kako je sezona odmicala uspio sam se uklopiti, pronaći svoju ulogu i pomoći momčadi, mislim da je to i najbitnije u cijeloj priči.



Jusup i Božić


Kada se osvajaju trofeji onda se i nema što drugo za reći osim samo riječi hvale za trenera Jusupa, no poziv najtrofejnijeg trenera Zadra Mazalinu da se pridruži ovoj pobjedničkoj momčadi bio je pokazatelj koliko ga se cijeni i da je njegov doprinos bio nužan kako bi se odradila sezona na najvišem mogućem nivou, s povijesnim prefiksom.


– Jusup je glava ovog kluba, i on bira koga želi u svojoj svlačionici, tako da je odigrao važnu ulogu u tome da sam ponovno odjenuo dres Zadra i mogu samo kazati da sam mu jako zahvalan na tome.


Kada se već krenulo zahvaljivati, onda je uz Jusupa veliki naklon zaslužio i Luka Božić koji je nosio suigrače do velike pobjede i u konačnici popločao put prema dvama domaćim trofejima u jednoj sezoni, što se dogodilo tek dvaput dosad u klupskoj povijesti.


– Nemam dovoljno riječi da se pohvali Božića. Ljudi zapravo i ne shvaćaju koliko je to težak zadatak drugu godinu zaredom biti najkorisnijim igračem ABA lige. Stvarno mu za to kapa dolje jer je cijelu sezonu bio pravi lider, a posebno u ovom finalu.


Naravno, iako je još uvijek rano o tome govoriti nezaobilazno je pitanje gdje se Mazalin vidi iduće sezone. Pošto je ovog ljeta potpisao 1+1 ugovor, ima ispred sebe opciju odlaska ili pak ostanka, pa se sigurno mnogi navijači kluba pitaju ima li šanse da visoki Petrinjac odradi treću sezonu u dresu Zadra.


– Iskreno, nisam razmišljao o narednoj sezoni. Proslavili smo titulu, sada slijedi zasluženi odmor pa ćemo vidjeti što i kako dalje – zaključio je Mazalin.