Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Najvažnija titula

Manchester City osvojio povijesnu Ligu prvaka! Inter se ispromašivao, Rodri pogodio za trostruku krunu

Autor: Hina

10.06.2023. 22:58
Manchester City osvojio povijesnu Ligu prvaka! Inter se ispromašivao, Rodri pogodio za trostruku krunu

Foto: Foto REUTERS

Cityju je ovo prva titula pobjednika Lige prvaka u povijesti!



ISTANBUL Nogometaši Manchester Cityja prvi put u povijesti postali su europski prvaci nakon što su u finalu Lige prvaka u Istanbulu pobijedili Inter sa 1-0.


City je opravdao ulogu favorita, premda se Inter sjajno borio, a pogodak odluke zabio je Rodri u 68. minuti.


Engleski prvak je očekivano od samog početka dominirao u posjedu, međutim bez previše rizika, dok je Inter postavio čvrsti i pokretljivi blok kojeg nije bilo kako probiti.




U takvoj igri vidjeli smo samo jednu pravu priliku u prvom poluvremenu, u 27. minuti zaprijetio je Erling Haaland, ali je Interov vratar Andre Onana bio siguran. Dodatan problem za City predstavljala je ozljeda Kevina De Bruynea koji je u 36. minuti morao izaći iz igre.


Pogodak odluke pao je u 68. minuti kada je Rodri lijepo pogodio na povratnu loptu Bernarda Silve. Samo dvije minute kasnije Inter je mogao izjednačiti, no Federico Dimarco je uzdrmao vratnicu.


Inter je kao kapetan predvodio hrvatski reprezentativac Marcelo Brozović odigravši cijeli susret.


Za “Građane” je to bilo drugo finale LP, nakon što su 2021. izgubili od Chelsea sa 0-1.


S druge strane Inter je u svom šestom finalu upisao treći poraz nakon što je završne utakmice izgubio 1967. i 1972. “Nerrazzuri” su bili europski prvaci tri puta (1964, 1965, 2010).


Dodajmo i kako je City postao šesti engleski klub koji se okitio naslovom prvaka Europe.


Liverpool je šest puta bio najbolja momčad “Starog kontinenta”, Manchester United je slavio tri puta, Chelsea i Nottingham Forest po dva puta, a Aston Villa jednom. Sada su u tom društvu i “Građani”.


Za Cityjeva menadžera Pepa Guardiolu ovo je treći naslov pobjednika Lige prvaka nakon što je prva dva osvojio s Barcelonom (2009, 2011).


Rekorder je talijanski stručnjak Carlo Ancelotti sa četiri osvojene titule, po dvije s Milanom (2003, 2007) i Real Madridom (2014, 2022).