Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Premier liga

Manchester City deklasirao Arsenal i približio se obrani naslova prvaka

Autor: Hina

26.04.2023. 23:28
Manchester City deklasirao Arsenal i približio se obrani naslova prvaka

Foto: Foto REUTERS

"Topnici" su usprkos porazu i dalje u vodstvu, međutim njihova prednost sada iznosi samo dva boda, a "Građani" imaju dvije utakmice manje.



MANCHESTER U derbiju 33. kola engleskog nogometnog prvenstva Manchester City je deklasirao Arsenal sa 4-1 napravivši veliki korak prema obrani naslova prvaka.


“Topnici” su usprkos porazu i dalje u vodstvu, međutim njihova prednost sada iznosi samo dva boda, a “Građani” imaju dvije utakmice manje.


Junak susreta bio je sjajni belgijski veznjak Kevin de Bruyne koji je zabio dva gola (7, 54), te asistirao Johnu Stonesu (45+1), a pogodak je postigao i Erling Haaland (90+5). Za goste je zabio Rob Holding (86).




City je poveo već u sedmoj minuti utakmice. Kevin de Bruyne je povukao loptu, a potom sa 20 metara uz samu vratnicu matirao Aarona Ramsdalea.


Belgijski veznjak je imao sjajnu priliku i u 26. minuti no siguran pogodak je blokirao Ben White. Samo dvije minute kasnije odličnu priliku je imao i Erling Haaland, ali je Ramsdale još jednom odlično reagirao. Norveški napadač je zaprijetio i u 32. minuti, ali je gostujući vratar bio spreman.


Do kraja poluvremena Haaland je imao još dvije izgledne prilike, međutim nije uspio svladati vratara “Topnika. Ipak, u posljednjim trenucima prvog dijela John Stones je na De Bruyneov ubačaj zabio za 2-0. Pogodak se provjeravao zbog mogućeg zaleđa, no sudac Michael Oliver je pokazuje na centar.


U pojedinim trenucima prvog dijela City je imao i 70 % posjeda lopte. “Topnici” nikako nisu uspjevali pohvatati konce igre. Domaćin je “sakrio loptu”, a potom iznenadim udarima prijetio. Gosti su u prvom poluvremenu samo jednom ozbiljnije ugrozili Edersona, ali je Teye Partey pucao pored gola.


Haaland je nastavio s promašajima i u 53. minuti, Ramsdale je još jednom izašao kao pobjendik. No, dvije minute kasnije Norvežanin je uposlio De Bruyne koji je zabio za 3-0. Utješni pogodak za goste postigao je Rob Holding četiri minute prije kraja susreta.


Kada se već činilo kako će susret završiti 3-1, “ukazao” se Haaland i u posljednjim trenucima susreta zabio za 4-1 svoj 43. gol u svim natjecanjima ove sezone.


Liverpool je na gostovanju porazio West Ham sa 2-1 upisavši treću pobjedu u nizu s kojom je ostao u utrci za plasman u Europu.


Domaćin je poveo u 12. minuti golom Lucasa Paquete, no “Redsi” su okrenuli rezultat golovima Codyja Gakpa (18) i Joela Matipa (67).


Chelsea je nastavio seriju očajnih rezultata domaćim porazom od Brentforda sa 0-2. Cesar Azpilicueta je u 37. minuti postigao autogol, a u 78. minuti je Bryan Mbeumo potvrdio slavlje gostiju.


Bio je to peti uzastopni poraz “Bluesa”, te šesti u zadnjih sedam susreta. Mateo Kovačić je odigrao cijeli susret za londonski sastav koji je na 11. mjestu.


Nottingham Forest je dohvatio važne bodove u borbi za prvoligaški spas porazivši Brighton sa 3-1.


Loše je počelo za domaćine, Brennan Johnson je u 11. minuti promašio jedanaesterac, a u 38. minuti je Facundo Buonanotte doveo goste u prednost. Međutim, Pascal Gross je izjednačio pogodivši u 45. minuti vlastitu mrežu, da bi rezultat okrenuo Danilo u 69. minuti. Pobjedu Foresta potvrdio je Morgan Gibbs-White u sudačkoj nadoknadi golom iz kaznenog udarca.


Forest je s ova tri boda barem privremeno pobjegao iz zone ispadanja.


Na vrhu ljestvice je Arsenal sa 75 bodova, Manchester City ima 73 boda, ali i dva susreta manje, dok Newcastle United i Manchester United imaju po 59 bodva. “Svrake” imaju dva susreta manje, a “Crveni vragovi” tri utakmice manje.


Zadnja tri mjesta koja vode u niži rang natjecaja drže Leicester City (29), Everton (28) i Southampton (24), dok su iznad crte ispadanja Nottingham Forest i Leeds sa po 30 bodova.  No, Everton i Southampton imaju susret manje.