Utorak, 30. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zadrani u Europi

Livaković i Modrić prve violine svojih momčadi

Autor: Alen Plahinek

17.04.2024. 12:31
Livaković i Modrić prve violine svojih momčadi

Foto: ALBERT GEA



Nogometaši iz Donatovog grada i njegove okolice kao da su kroz proteklih sedam dana bili »pretplaćeni« na ili igranje cijelog susreta ili ne igranje uopće. Samo njih četvorica izlazili su iz te tvrdnje. Prvo zadarsko ime ponovno je bio Dominik Livaković. Fenomenalna hrvatska »jedinica« prvo je u četvrtak gostovala sa svojim Fenerbahčeom u Pireju kod Olympiakosa u četvrtfinalu Konferencijske lige. Dobio je tada Livaković tri gola, a jedan, ipak, ide njemu »na dušu«. U konačnici je završilo 3:2 za grčku momčad.


Tri »mrtvaca«


Svoj takoreći »slabiji« nastup u Pireju, Livaković je »oprao« gotovo perfektnom ligaškom predstavom protiv Karagumruka. Pobijedio je Fener 2:1, a Livaković se prometnuo u velikog heroja. Spasio se »kritičnu« situaciju jedan na jedan u prvom dijelu, jednako kao i projektil s 20-ak metara kojeg je zaustavio odličnom paradom, a onda je sve zaključio iznimnom intervencijom u 92. minuti čime je zadržao važna tri boda u utrci za naslov u kojoj Fenerbahče za vodećim Galatasarayem »kaska« dva boda. Cijeli susret odigrao je i Martin Erlić u dresu Sassuola koji se grčevito bori za ostanak u Seriji A. Momčad iz Emilije-Romagne iznenadila je drugoplasirani Milan odigravši 3:3, a čak su u dva navrata zeleni-crni vodili dva gola razlike. Ovim bodom Sassuolo je ostao pretposljednji i ostanak u među talijanskom elitom mu je dva boda daleko.





Punu minutažu imao je Marin Tomasov u dresu Astane koja je igrala osminu finala kazahstanskog Kupa. Astana je osigurala četvrtfinale zahvaljujući minimalnoj pobjedi protiv Zhenisa (1:0) te ju tamo očekuje Tobol, prošlosezonski osvajač ovog natjecanja. Svih 90 minuta pripalo je i Antoniju Mršiću u Eendracht Aalstu. Vodeća momčad četvrtog razreda belgijskog nogometa slavila je 3:2 protiv Olsa Brakela. Eendracht je otišao na šest bodova prednosti te pobjedom u međusobnom okršaju s drugim Ninoveom, Eendracht će osigurati titulu i promociju u treću ligu. Cijeli susret odigrao je i Roko Mišlov, povratnik u redove Welsa nakon kraće ozljede mišića. Povratak kapetana nije pomogao Welsu koji je na svojem terenu poražen od Gurtena 0:1.


Luka Modrić odigrao je novi fenomenalan tjedan. Real i Luka imali su dvostruki program protekli tjedan, prvo Ligu prvaka, zatim španjolsku ligu, a Modrić je to odradio kao da je mladi igrač, a ne iskusna legenda klub s 38 »na leđima«. Odigrao je 20 minuta u susretu protiv Manchester Cityja u Ligi prvaka i njegovim ulaskom Real je prodisao. Vezni red »Kraljeva« tada je radio punim plućima te su u konačnici i stigli do izjednačujućeg pogotka. Istu stvar radio je Modrić 86 minuta u subotu kada je Real gostovao na Mallorci. Nije zabio niti asistirao, ali je udarao tempo utakmice te su »Kraljevi« na terenu izgledali kao savršeno »uštimane« violine. Kakav je Modrić odigrao susret najbolje govori pljesak 23 tisuće Mallorcini navijača kada je zadarski »mađioničar« izlazio iz igre. Završilo je 1:0 za Real savršenom »bombom« Tchouamenija.


Sličnu minutažu imao je i Ivan Prtajin u dresu Wehena koji je izgubio 2:0 na domaćem terenu od Fortune iz Düsseldorfa. Prtajin je upisao 82 minute. Treći je ovo uzastopni poraz momčadi iz Wiesbadena koja sada »opasno« živi jer ima isti broj bodova kao i Hansa Rostock koja se nalazi u relegacijskoj zoni. Jakov Katuša je na terenu za svoje Beltince proveo 57 minuta. Slavili su s 2:0 te su se zahvaljujući porazu vodeće Nafte vratili u borbu za izravan odlazak u slovensku Prvu ligu. Pet kola do kraja razlika je jedan bod. Prvo poluvrijeme odigrao je Frane Čirjak u remiju svojeg Bunyodkora u Kupu Uzbekistana.


Plejada remija


Karlo Butić i FeralpiSalo upisali su poraz u Pisi 3:1. Ovaj poraz je dodatno uzdrmao ambicije glede ostanka u Seriji B, no još je 15 bodova u »igri« do kraja sezone. Nakon tri susreta na klupi, Ivan Santini upisao je četiri minute u dresu Züricha. Izgubili su u gostima kod Lausanne 1:0, ali taj poraz ne znači ništa jer je Liga za prvaka već osigurana.


Rio Ave bez Renata Pantalona vratio se u svoj standardni ritam odigravši novi remi. Nakon pet uzastopnih, upisana je pobjeda, a u nedjelju je odigrano 2:2 protiv Estrele, što je Rio Ave gurnulo na 11. mjesto lige. Na klupi Brava cijeli susret prosjedio je Jakov Gurlica, a njegova momčad odigrala je 1:1 protiv Maribora čime su ambicije za treće mjesto i kvalifikacije za Konferencijsku ligu praktički nestale. Također cijeli susret, u također remiju, također je prosjedio Stipe Perica za Standard Liege. Protiv St. Truidena završilo je 3:3. Za pokrivanje praktički svih remi rezultata pobrinuli su se Željezničar i Sarajeva, na čijoj je klupi bio Lovre Rogić. U najvećem derbiju Bosne i Hercegovine završilo je 0:0 na Grbavici. Vice Baždarić s klupe je gledao poraz Rogaške 1:2 od Celja.