Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

apsolutni rekorder

Lionel Messi osvojio svoju osmu Zlatnu loptu!

Autor: Portal ZL

31.10.2023. 07:52
Lionel Messi osvojio svoju osmu Zlatnu loptu!

Foto: FIFA



Lionel Messi osvojio je svoju osmu Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg nogometaša svijeta u protekloj sezoni, koju dodjeljuje France Football. Iza Messija ostali su Erling Haaland i Kylian Mbappe.


Novinari iz 100 najboljih rangiranih zemalja po FIFA-inoj ljestvici odlučili su kako je Messijevo osvajanje naslova svjetskog prvaka s Argentinom i titula najboljeg igrača turnira vrijedna ove nagrade, ispred Haalandovih odličnih partija u Manchester Cityju, s kojim je osvojio i trostruku krunu.


Messi je u navedenoj sezoni s PSG-om osvojio i francusko prvenstvo, a u 41 klupskom nastupu u svim natjecanjima imao je 21 gol i 20 asistencija. U ljetnom prijelaznom roku potpisao je za Inter Miami.




Messiju je ovo osma Zlatna lopta u karijeri, čime je podebljao svoj rekord – idući najbolji je Cristiano Ronaldo s pet osvojenih nagrada.


Hrvatska je među 30 najboljih imala dva predstavnika. Luka Modrić završio je 10. od 30 nominiranih igrača, dok je Joško Gvardiol na 25. mjestu. Dominik Livaković bio je sedmi od 10 nominiranih vratara u izboru za nagradu Lav Jašin, odnosno najboljeg vratara.