Četvrtak, 16. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Europsko prvenstvo

Kuzmanović sa senzacionalne 22 obrane izdominirao Nijemce

Autor: Alen Plahinek

24.01.2024. 21:57
Kuzmanović sa senzacionalne 22 obrane izdominirao Nijemce

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell



U posljednjoj utakmici na ovogodišnjem Europskom prvenstvu hrvatska rukometna reprezentacija je slavila protiv domaćina Njemačke sa 30:24. Ono što ostaje glavno pitanje je zašto moramo ispasti s Eura da bi konačno odigrali kvalitetnih manje-više 60 minuta u tom famoznom Kölnu. Konačno smo ponajprije sami sebi dokazali i potvrdili su onu legendarnu rukometnu tvrdnju da za pobjedu potrebno minimalno 10 obrana golmana i jedan ili dva raspoložena igrača u napadu.


Probudio se ujutro Kuzmanović i odabrao “nasilje” i dominaciju. Pojeo je, prožvakao i ispljunuo Nijemce usred Lanxess Arene.


Ono što ipak posebno treba istaknuti je da su se sve one “lude” kalkulacije nakon poraza od Mađarske u kontekstu “kako da Hrvatska dođe do polufinala” – obistinile. Mađarska je izgubila oba susreta, Austrija također, samo je nedostajala pobjeda Hrvatske protiv Islanda i bilo bi to “to”. Što nam preostaje? Nažalost, samo stati pred zid i lagano udarati glavom u njega.


Solidno poluvrijeme




S obzirom na to što smo proteklih nekoliko utakmica nažalost gledali od hrvatske rukometne reprezentacije, prvih 30 minuta protiv Njemačke bilo je solidno. Napad je poprilično dobro funkcionirao gotovo 25 minuta, obrana je na mahove bila agresivna, na mahove propusna kao i proteklih utakmica, a svoj posao već standardno je radio Kuzmanović na vratima koji je skupio osam obrana.


Najveća žal ostaje za tih posljednjih pet minuta kada smo se napadački ugasili. Imali smo pomalo nerealnih 13:10 u 25. minuti, no nakon toga jedan pasivan napad, jedna izgubljena lopta, jedno probijanje i jedan nerezonski šut, napadački su nas obrisali s terena, a takve skupe pogreške momčad kao što je Njemačka ne može ne iskoristiti. Povezali su četiri gola u završnici prvog dijela Nijemci i s plus jedan (13:14) išli na predah.


Monstruozno


Promijenili smo ploču početkom drugog dijela. Izgledali smo uistinu jako dobro u napadu, često s jasnom idejom, naravno uz poneku grešku, ali što je tu je. Na vratima je vrhunski krenuo Kuzmanović, s “bolesnih” pet obrana u prvih osam minuta.  Malo po malo su se vratili Nijemci nakon uvodnog šoka, a onda smo u razmaku od dvije minute, kada smo imali igrača manje, izveli tri kontre. Veliki njemački heroj bio je David Spath koji je obranio dvije od tri kontre.


Ponovno zahvaljujući 21-godišnjem vrataru Nexea i njegovim vrhunskim obranama Hrvatska je otišla na najvećih četiri razlike (23:19) te je njemački izbornik Gislason u 48. minuti bio primoran pozvati time-out.  Ništa to nije značilo jer je Kuzmanović nakon toga prvo obranio kontru Nijemaca, a onda i sedmerac. Sve to smo naplaćivali u napad i otišli na ogromnih šest razlike 25:19.


Stali smo malo napadački, no treba se skinuti kapa i Spathu na njemačkim vratima koji je “skidao” zicere s vremena na vrijeme. S druge je strane, zato Kuzmanović redao obrane njemačkih šutera kao na traci.


Skupio je tako Kuzmanović 22 obrane, dok su u napadačkom segmentu svoj obol najviše dali Karačić sa 6 te Duvnjak i Klarica s po 4 gola.


Hrvatska je tako svoj pomalo neslavni put na Euru zaključila kako i treba – pobjedom. Gotovo svi “rukometni znalci” sada odlaze na pauzu nekih mjesec i pol kada u ožujku stižu kvalifikacije za Olimpijske igre na kojima će Hrvatska sudjelovati zahvaljujući činjenici da je Njemačka izborila polufinale Eura.