Petak, 3. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pantere iz Železnika

Košarkaši Zadra večeras ugošćuju FMP u 9. kolu

Autor:

02.12.2022. 14:19
Košarkaši Zadra večeras ugošćuju FMP u 9. kolu

Foto: ABA LIGA



Abaligaški raspored košarkašima Zadra večeras dovodi u goste jedan od najjačih sastava nakon proteka četvrtine ligaškog dijela natjecanja. Pored dva euroligaška beogradska diva, C. zvezdu i Partizan, prvi dio sezone najviše je obilježio treći beogradski klub FMP koji uistinu igra na visokoj razini i nakon osam kola nalazi se s omjerom 7-1 na diobi prvog mjesta s Partizanom. Snažna momčad predvođena trenerom Nenadom Stefanovićem i kvalitetnim individualcima izuzev poraza u 4. kolu na parketu C. zvezde svladala je sve preostale protivnike, a među njima su ceh platile i Eurokup momčadi Budućnost i Cedevita Olimpija, dok je slična sudbina u prošlom kolu zadesila i člana FIBA-ine Lige prvaka Igokeu. Pantere iz Železnika kako im vole tepati u Srbiji djeluju u ovih osam odigranih kola poput moćno podmazanog stroja i zato se u svlačionici na Višnjiku s golemim respektom očekuje večerašnji sraz koji počinje u 19 sati.


Stranci kolo vode


– Radi se o momčadi koja se nalazi na diobi prvog mjesta te je kombinacija iskustva i mladosti. Svi u principu igraju, njihov trener rotira 11 do 12 igrača po utakmici. Dakle, imaju jedan intenzitet igre i u stanju su ga izdržati. Stoga očekujem izuzetno zahtjevnu utakmicu i stvarno moramo dati maksimum ako mislimo na kraju pobijediti. Naravno, opet pozivam navijače za podršku, uz njih nam je puno lakše igrati, to stalno naglašavam, i volio bih da dođu u što većem broju da pokušamo nešto napraviti – kazao je Danijel Jusup uoči gostovanja jedine neporažene momčadi u studenom koju na svojim plećima nose stranci. Među njima se najviše ističe američki razigravač Trent Frazier koji provodi najviše vremena u igri (31 minutu) te je najbolji strijelac (18.5p) i asistent (6.6as), ali i najveći potrošač lopti (3.5il). Nakon njega slijedi litavski šuter Paulius Valinskas koji prosječno zabija 14.6 poena, a u kakvoj formi se nalazi potvrdit će nagrada za MVP-ja mjeseca studenog koju mu je prekjučer dodijelila ABA liga. Uz ovaj izrazito opasan tandem, tu je detaljnijim pratiocima regionalnih zbivanja dobro znani američko-nigerijski duo koji čine Charles Jenkins i Ebuka Izundu. Prvi je nekad dugogodišnji član C. zvezde i koji s 33 godine na leđima nosi sastav iz Železnika, dok je drugi vrstan skakač, posebno u napadu, i na tom kvartetu igrača najviše se bazira igra FMP-a, iako ne treba zaboraviti vrsne role koje odrađuju visoki igrači Nikola Janković, Nenad Nerandžić i Amerikanac Beau Beech.


Kontrola skoka


Uz istaknute individualce FMP se može pohvaliti pravim kolektivnim duhom i momčadskom igrom jer da nije tako ne bi se nakon osam kola našli u samom vrhu poretka. Potvrdit će to najbolje statistika koja kazuje da je sastav iz Železnika jedan od najboljih u napadačkom skoku s 10.88 uhvaćenih lopti pod protivničkim košem po utakmici. Jedino je Igokea s 11.38 u prosjeku trunčicu bolja u tom segmentu. Pantere se mogu također pohvaliti da su izvan perimetra najubojitija momčad lige. Šut za tri im je na zadivljujućih 41.3 posto, a čak četiri igrača su na iznimno visokim postocima. Jenkins je na nevjerojatnih 53.8 posto (14-26), a Frazier (22-50), Valinskas (11-25) i Beech (15-34) zasad gađaju s 44 posto uspješnosti. Napadački skok i preciznost za tricu FMP-a veliko su upozorenje za Jusupovu momčad kojoj je pak s druge strane forte to što je najbolja u ligi po broju obrambenih skokova. Zato nije teško izvesti zaključak da će veliku ulogu u ovom dvoboju šeste i druge momčadi lige igrati kontrola skoka. Naravno, sve je to uvjetovano fizičkom spremom kao i kompletnosti rostera koji je barem zasad u punom broju što se tiče Jusupove momčadi.




– Što se tiče fizičke pripreme, mi smo u redu. Nadam se da ćemo do početka utakmice ostati svi zdravi i na broju te da ćemo moći u kompletnom sastavu suprotstaviti se jednom vrlo snažnom protivniku – kazao je za kraj strateg Zadra.


Ramljak: Prvi cilj je zaustaviti Fraziera


Da je FMP izuzetno zahtjevan protivnik istaknuo je pored trenera i kapetan Zadra Marko Ramljak koji je još naglasio važnost ovosezonske prve poluge Beograđana Trenta Fraziera.


– FMP je vrlo ozbiljna momčad s ozbiljnim sustavom čiji su igrači već neko vrijeme skupa. Prvi cilj nam je zaustaviti njihovog razigravača Trenta Fraizera koji je svim ekipama dosad zadavao velike probleme. Ali, nije on jedini na kojeg moramo obratiti pažnju. Nadam se da ćemo uz podršku navijača pokazati dobru igru i vratiti se na pobjednički put u ovom natjecanju – kazao je Ramljak.