Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

FINALNA SERIJA

Košarkaši Zadra večeras u prvoj utakmici gostuju kod Splita

Autor: Andrija Dešpoja

30.05.2023. 10:58
Košarkaši Zadra večeras u prvoj utakmici gostuju kod Splita

Foto: Mate Komina



Odborojavaju i posljednji sati do početka 31. finalne serije za košarkaškog prvaka Hrvatske između Zadra i Splita u kojem će čast prvog servisa imati momčad u žutim dresovima. Na Gripama je sve spremno za, može se i unaprijed najaviti, vrlo uzbudljivo finale koje nikoga ne bi začudilo kada bi otišlo prema majstorici. Zadar i Split su već to dvaput u povijesti odradili, i zanimljivo oba puta je trofej podigla momčad sa sjevera Dalmacije, dok je frapantan podatak da je u svih deset finalnih utakmica između ova dva takmaca uvijek slavio domaćin.


Stoga ne treba ni isticati koliku prednost imaju igrači Srđana Subotića s dvije otvarajuće utakmice pred svojim navijačima, a tu blagu ulogu favorita Splićani jednostavno moraju preuzeti na svoja leđa i na račun ovosezonskog međusobnog omjera, jer uzeli su čak pet pobjeda iz šest ogleda s dalmatinskim rivalom.


Prednost domaćeg terena


Zadar je uspio slaviti na Gripama početkom sezone (83:89) i nakon toga nanizao svih pet poraza. Bilo je tu utakmica koje su se igrale na jednu loptu, u kojima je sastav Danijela Jusupa lako mogao pobijediti, no onda bi u pravilu pokazivao određene slabosti u završnicama koje su ga koštale bodova.




Luka Božić (KK Zadar)


– Split je momčad koja nas je ne jedanput pobijedila ove sezone. Prednost domaćeg terena je sigurno značajna, no na nama je da damo svoj maksimum i budemo koncentrirani do kraja, rijetko to kome uspije u sportu. Vjerujem da će biti i naših navijača, zahvaljujem im na potpori koju nam daju čitavu sezonu i pozivam ih da nas bodre, da pokušamo zajedno nešto napraviti – istaknuo je Jusup uoči početka finalne serije za koju će nema sumnje biti ključno ostvariti nadmoć u skok igri, a baš u tom segmentu su »Žuti« ove sezone izdominirali Zadrane u međusobnim okršajima.


– Nama je dobro došlo ovih par dana odmora, da ne moramo igrati treću utakmicu protiv Cibone, odmorimo se, osvježimo i pripremimo za Split. Osim što moramo biti na energetski visokoj razini, jedna od ključnih stvari je rješavanje njihovog napadačkog skoka jer je to jedna od rijetkih momčadi koja ih ima više od nas.


Igraju čvrsto u kontaktima i traženju pozicije za napadački skok te će nam trebati čvrstina i koncentracija u zaštiti lopte nakon obrambenog skoka – poentirao je strateg Zadra u najavi prve finalne utakmice koja je ujedno idealna prilika za oduzimanje prednosti domaćeg parketa.


Kreće se od nule


Cilj je to kojem Zadrani u ovoj seriji moraju neminovno težiti, jer bez tzv. breaka neće ni moći do ukupno četvrte titule prvaka Hrvatske. Momci s Višnjika navikli su svoje navijače protekle tri godine na redovitu participaciju u finalu. Ovo im je treće u nizu, a lani se ipak nije ponovila 2021., krvnikom se pokazala Cibona koja je slavila nakon majstorice u Zagrebu, a tek će dvojica aktera tog finala ponovno osjetiti draž borbe za samu titulu.



Oba su prošle sezone bili članovi svlačionice na Višnjiku, a u narednih desetak dana bit će na suprotstavljenim stranama. Radi se o Dominiku Mavri koji uživa u najboljoj košarci u karijeri i prva je violina Subotićevog orkestra, te Darija Drežnjaku koji ima veliki motiv da zaključi vrlo vjerojatnu svoju posljednju epizodu u dresu Zadra s naslovom prvaka. No, za taj doseg trebat će doslovno krvariti u rovovskoj bitki koja se svakako očekuje u dalmatinskom finalu.


– Iako imamo tek jednu pobjedu iz šest utakmica sa Splitom, većina ih je bila odlučena u posljednjim minutama i uz malo sreće mogle su otići u našu korist. Mislim da prijašnji porazi i pobjede nisu bitni, kreće sve od nule. U finalu su momčadi koje su u njemu zaslužile svoje mjesto, nema pravog favorita.


Sve u svemu, očekuje nas velika borba, potrošnja s obje strane i sigurno zanimljiva košarka – kazao je Drežnjak uoči prve finalne utakmice koja počinje u 20 sati pred već odavno rasprodanom malom dvoranam na Gripama. Oni koji nisu uspjeli ugrabiti ulaznicu imaju priliku pratiti utakmicu putem izravnog tv-prijenosa na Sportskoj televiziji.