Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Premijer liga, doigravanje

Košarkaši Zadra večeras kod Dinama traže potvrdu finala

Autor: Andrija Dešpoja

16.05.2024. 09:48
Košarkaši Zadra večeras kod Dinama traže potvrdu finala

Foto: Mate Komina



Prolaz iz dvokoraka prema finalnoj seriji jedini je cilj košarkaša Zadra uoči večerašnje druge utakmice polufinalne serije s Dinamom. Serija koja se igra na dvije pobjede seli se s Višnjika u Košarkaški centar Dražen Petrović gdje će ih dočekati protivnik koji unatoč činjenici da je na 0-4 ove sezone u okršajima sa Zadranima, zna način kako braniteljima naslova stvoriti velike probleme. Sastav koji pod sobom drži izbornik reprezentacije Hrvatske Josip Sesar uistinu je težak zalogaj Zadranima koji se pak ufaju u svoju sportsku formu koja kazuje da su slavili u čak 18 utakmica zaredom u hrvatskom prvenstvu, kao i u širi, kvalitetniji, ali i puno iskusniji roster. Naravno, uloga favorita koja donosi prednost domaćeg terena u eventualnoj majstorici daje štićenicima Danijela Jusupa mogućnost džokera, no ta opcija je stavljena skroz sa strane i nalazi se u kategoriji zvanoj »zlu ne trebalo«, što će izvesti zaključak da se Zadar planira vinuti iz Draženovog doma prema finalu gdje bi onda tražio ponavljanje lanjskog uspjeha.



Psihološka prednost


Svakako, situacija u kojoj se nalaze košarkaši Dinama, a to je da nemaju što za izgubiti u odnosu na favorizirane protivnike, daje im određenu psihološku prednost koja uz očekivanu gromoglasnu podršku Bad Blue Boysa s tribina može dovesti i do komplikacija po pitanju zadarskog plana rješavanja polufinala iz dvokoraka. Tu opasnost prepoznaje i strateg gostiju koji prednost vidi u odnosu na Sesarovu momčad u fizikalijama svojih igrača i činjenicom da je ostalo poprilično rezerve u njegovoj svlačionici nakon prve utakmice odigrane pred tri dana u Krešinom domu. Tada su probleme predstavljali loš ulaz u utakmicu, brojne izgubljene lopte kao i jedan lošiji napadački dan koji srećom nisu stigli na naplatu. Jusup je svjestan da se s toliko manjkavosti neće moći slavodobitno zaključiti i druga utakmica te se s tom mišlju posvetio najavi večerašnjeg okršaja koji počinje u 20 sati.




– Očekuje nas uzvrat u Zagrebu protiv, kao što se moglo vidjeti u prvom susretu odigranom u Zadru, jedne izuzetno ozbiljne momčadi Dinama koja nam je sposobna odgovoriti po pitanju fizičkih zahtjeva, a pogotovo se to odnosi na defenzivni kraj terena. Svaka utakmica dosad s njima nije bila nimalo lagana, tako pretpostavljamo da će biti i ova. Analizirali smo sve dobro i loše što smo radili u toj prvoj utakmici i morat ćemo neke stvari svakako ispraviti te s jednom željom, intenzitetom i koncentracijom, pokušati tražiti dobar rezultat – kratak i jasan bio je čovjek koji je potpisao najviše trofeja u povijesti kluba, a u posljednje dvije sezone u vitrine je pospremio dva naslova, lani prvenstvo te ove sezone Krešin kup.



Dogovor iz svlačionice


A da bi se kompletirao hat-trick trofeja nužnim se nameće rješavanje rebusa zvanog Dinamo koji se pokazao teškom preprekom i u prvoj utakmici. Tada su se spasiteljima pokazali igrači s klupe Juan Davis i Dario Drežnjak, posebno ovaj drugi koji je s 23 ubačaja predvodio strijelce domaće momčadi i ujedno kompenzirao malo lošije učinke Arijana Lakića, Lovre Mazalina, pa i Karla Žganeca i Marka Ramljaka. Za jedinog člana reprezentacije koji dolazi s Višnjika nema dileme da će biti ključno zadržati koncentraciju od podbacivanja lopte do završne sekunde utakmice. U protivnom veliki problemi očekuju njega i suigrače koji definitivno, što se tiče ove sezone, ne žele više vidjeti Dinamo u Krešinom domu.


– Bez obzira na ishod prve utakmice u ovoj drugoj nas sigurno očekuje i teži zadatak. Dinamo je iskusna momčad, tako da je ključ kao i prvoj da zadržimo fokus tijekom svih 40 minuta, i u obrani i u napadu. Najvažnije je da se držimo dogovora iz svlačionice i onda se imamo pravo nadati najboljem – kazao je za kraj Drežnjak.