ponedjeljak, 13. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

POVEZAO KONTINENTE

Vlasnik Utah Jazza Ryan Smith istaknuo značaj Krešimira Ćosića

Autor: Paulo Sarić

24.08.2023. 13:32
Vlasnik Utah Jazza Ryan Smith istaknuo značaj Krešimira Ćosića

Foto: Arif Sitnica



Premda su zbog gužve u prometu i kvara autobusa kojim su u jutarnjim satima krenuli iz Trsta kasnili gotovo dva sata u odnosu na planirano vrijeme dolaska u Zadar, košarkaši sveučilišta Brigham Young, trenersko osoblje i sva svita koja prati jednu američku sveučilištu momčad, nisu mogli sakriti oduševljenje prilikom posjete Krešinom domu.


Poslovično dobro raspoloženim i slatkorječivim Amerikancima nisu smetale ni tropska sparina ni činjenica da su izravno s puta došli u dvoranu i praktički na još jedno predavanje.


A, kako bi im i smetalo kada je glavna tema predavanja bio Krešimir Ćosić, legenda ne samo zadarske i europske košarke, već i čovjek koji je zaista, a potvrdit će to svi koji su imali priliku provesti vrijeme s delegacijom Brigham Young Universityja, ostavio velikog traga u čitavoj saveznoj državi Uti, te osoba koja i pola stoljeća nakon svog što je diplomirala povezuje Provo i Zadar.


Pečat na košarku




Puni školski sat slušali su gosti s BYU-a o povijesti i značaju Kreše za košarku u Lijepoj našoj, a povremeno bi i oni »preuzeli banak« i otkrili što Krešimir Ćosić danas, 50 godina nakon što se vratio u Hrvatsku, znači s one strane oceana. Poseban član delegacije sveučilišta Brigham Young bio je 45-godišnji poduzetnik, suosnivač moćne IT tvrtke Qualtrics i vlasnik NBA momčadi Utah Jazz Ryan Smith.



– Pohađao sam sveučilište Brigham Young te sam njegov alumni i mogu reći da mi je zadovoljstvo biti u gradu Krešimira Ćosića. Ja sam nešto mlađi i Krešo je bio prije moje ere, no otac mi je radio na BYU-u kada je Krešo igrao te mi je pričao o njegovom utjecaju na razvoj košarkaškog programa na sveučilištu, koji je jasan i dandanas, a vidljiv je i čim dođete ovdje.


I to ne samo u Uti i Zadru, iz ove vremenske perspektive jasan je njegov utjecaj i na kompletan razvoj košarke – kazao je američki poduzetnik, »težak« preko 1.6 milijarde dolara.


Priču o tome da je Krešo bio avangarda i da je među prvima »probijao barijere« otišavši na američko sveučilište već odavna svi znaju, no zanimljivo je bilo svjedočiti koliko ga cijene s one strane oceana, pa čak i na najvišim razinama NBA lige.


– Pogledajte samo koliko je danas europskih igrača u našoj (NBA op. a.) ligi. Samo u mojoj momčadi imamo Laurija Markkanena, Simonea Fontecchija i Luku Šamanića, a sve je to počelo na sveučilištu Brigham Young i sve je počelo s Krešimirom. BYU je nevjerojatno mjesto i koledž koji vam otvara sva vrata, što je i Krešo svojim primjerom pokazao – dodao je vlasnik Utah Jazza, posebno istaknuvši pečat koji je Krešimir Ćosić ostavio na sveučilište Brigham Young i čitavu saveznu državu Utah.


– Pod svodom naše dvorane vise samo dva dresa. Jedan je od Dannyja Aingea, drugi je Krešimirov, što dovoljno govori samo za sebe. Njegov utjecaj je moćan i danas, pola stoljeća nakon – istaknuo je Smith.


Isusove riječi


»Ponizan« i »povlašten« bile su dvije riječi koje su se najviše mogle čuti od strane delegacije BYU-a u Krešinom domu, a posebno oduševljen doživljenim bio je trener Brigham Young Universityja te dugogodišnji NBA igrač Mark Pope, koji je svojim pitanjima i potpitanjima predviđeno kratko predavanje dobrano odužio.



– Dovoljno je biti ovdje da shvatite što Krešimir znači Zadru, što znači Hrvatskoj, ali i što je značio čitavoj ovoj regiji, ne samo kao junak na terenu, već prije svega kao ljudsko biće i vođa. Krešo je ostavio veliki utisak na naše sveučilište te mi je posebno bitno da moji igrači saznaju što je moguće više o njemu.


Krešo je promijenio košarku na BYU-u, promijenio je čitavu našu zajednicu, a promijenio je i čitav košarkaški svijet, jer je bio jedan od prvih međunarodnih igrača koji je došao u SAD. A pogledajte danas, kada svaka NBA i gotovo svaka sveučilišta momčad ima gotovo jednak broj stranih igrača i onih rođenih u SAD-u. Krešo je ostavio jak pečat na košarku na svjetskoj razini, a posebno valja istaknuti njegov utjecaj kao velikog humanitarca i vođe.


Svojim igračima redovito govorimo o tome kako se trebaju ponašati i kako biti poput Krešimira Ćosića, kako na parketu tako i izvan njega. Učimo ih kako biti izvrstan košarkaš i još bolja osoba, jer Krešo je idealan primjer toga – istaknuo je Mark Pope, za kraj otkrivši posebnu izreku koju imaju na BYU-u, a koju valja napisati u originalu, na engleskom jeziku.


– Many are called, but few are Ćosić!


Zanimljiva je to igra riječima koja u originalu na engleskom glasi: »Many are called, few are chosen«. U prijevodu: »Mnogo je zvanih, malo izabranih«. Isusove su to riječi, iz evanđelja po Mateju, što samo po sebi dovoljno govori o tome koliko Krešimira Ćosića cijene na sveučilištu Brigham Young. Danas, više od 50 godina nakon što je diplomirao, napustio SAD, i izrekao poznatu rečenicu: »Zovu Lakersi, ali zove i Zadar«.