Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zdenka Zrilić

Velika prilika mladim igračima Zadra na turniru koji će se održati u dvorani Krešimira Ćosića

Autor: Vanja Mirčeta

16.02.2023. 15:22
Velika prilika mladim igračima Zadra na turniru koji će se održati u dvorani Krešimira Ćosića

Foto: Osobna arhiva



Zadar će od 3. do 5. ožujka biti domaćin prestižnom i velikom turniru Euroleague Basketball Adidas Next Generation koji će se odigrati u dvorani Krešimira Ćosića. Zdenka Zrilić i njezina tvrtka Sport Event uspjeli su se izboriti za domaćinstvo ovog natjecanja koje grad Zadar i Republiku Hrvatsku ponovno stavlja u središte košarkaških zbivanja u Europi.


Ove sezone je 20. izdanje natjecanja u kojem sudjeluju klubovi i akademije iz 12 različitih zemalja. Momčadi do 18 godina dolaze iz 14 klubova Turkish Airlines Euroleague i pet 7DAYS EuroCup klubova. Oni će se boriti za naslov kontinentalnog juniorskog klupskog prvaka, a čiji će se finalni turnir igrati paralelno s Final Fourom Eurolige Turkish Airlines.


– Kao što smo i obećali, naša košarkaška priča se nastavlja. Nakon više nego uspješnih šest izdanja Zadar Basketball Tournamenta, čiji je doseg bio više od 400 milijuna ljudi diljem svijeta ponosni smo na novu suradnju s Euroligom. Put do ovoga nije bio lagan, no uspjeli smo u Zadar dovesti ovo veliko službeno natjecanje Euroleague Basketball Adidas Next Generation!




Radi se o jednom od četiri kvalifikacijska turnira za direktan plasman dvije ekipe u Final Eight ANGT-a, završnice najboljih momčadi u Europi koja će se u sklopu Final Four-a Eurolige Turkish Airlines održati u Kaunasu u Litvi – istaknula je Zdenka Zrilić vlasnica tvrtke Sport Event i jedna od rijetkih žena u Hrvatskoj koju se vezuje za neka od najprestižnijih košarkaških turnira dodajući:


– Ovo je turnir od velikog značaja kako za sam grad Zadar tako i za Hrvatsku. Na turniru će sudjelovati dvije španjolske momčadi, Barcelona i Zaragoza, dolazi i Maccabi iz Tel Aviva, naši dugogodišnji suradnici i prijatelji s kojima uz Fenerbahce najviše surađujemo. Osim njih, stiže nam i talijanska momčad, Stellazzurra, potom i Helsinki Basketball Academy, ali i KK Zadar te službeni tim ANGT-a koji se formira za svaki od ova četiri turnira zasebno,


Sport i turizam


Zrilić napominje da je riječ o jednom od najvećih košarkaških događaja u Hrvatskoj.


– Važno je istaknuti i činjenicu kako je ovo prvi put da Zadar sudjeluje na jednom ovakvom turniru, ali i da će se ovakav turnir uopće po prvi puta dogoditi u RH. Podsjećam da ovo natjecanje postoji 20 godina, a sada prvi puta dolazi u Hrvatsku. Prije ovog turnira smo iznimno uspješno od 2014. godine organizirali Zadar Basketball Tournament na kojem su sudjelovale sve najbolje seniorske europske momčadi, od Fenerbahcea, CSK-a, Olympiakosa, Maccabija, itd. te se već od 2015. godine počelo lobirati za ovo natjecanje.


Ovo je ipak službeno natjecanje Eurolige, a sada imamo i potpisan ugovor za njega, no prije toga je bilo potrebno odraditi sve ovo što mi jesmo kroz svih onih šest izdanja ZBT-a da bismo uopće mogli dobiti priliku da nam oni ukažu svoje povjerenje te ustupe organizaciju jedne ovako velike manifestacije.


Turnir je vrhunska platforma za promidžbu sporta i turizma Republike Hrvatske u inozemstvu. Naravno, neupitna je i velika reklama koju će kako grad Zadar tako i Hrvatska dobiti zahvaljujući izvještajima s turnira te prijenosima koji odlaze diljem Europe.


– Najvažnije u cijeloj ovoj priči, jest činjenica da koliko god je ovo vrhunska sportska manifestacija, odnosno prestižno natjecanje, osigurana je i vrhunska promidžba grada Zadra i u turističkom smislu. Naime, sve utakmice će se prenositi na službenim euroligaškim platformama, na EuroLeague TV, ali i putem službenog portala koji prati apsolutno sve što se u europskoj košarci događa, www.euroleaguebasketball.net, u vlasništvu Theodorosa Papaloukasa, jednog od nekadašnjih najboljih euroligaških igrača, igrača Olympiakosa. Radi se o portalu koji ima doseg preko 100 milijuna posjetitelja, preveden je na šest jezika.


To su službeni kanali koje smo dobili samim potpisivanjem ugovora s Euroligom. Uz same timove u Zadru će u danima turnira boraviti i brojni agenti, skauti, novinari, ali i njihove obitelji. Tako ćemo uz sve ostalo što budemo radili osigurati izuzetno veliku promociju Zadru, odnosno svemu onome što grad želi ispromovirati, naglasila je Zrilić.


Mihael Ružić


KK Zadar na domaćem će terenu pokazati najbolje od svog podmlatka. Tu se zasigurno ističe 204 centimetra visok Mihael Ružić koji je rođen 2006. godine.


– Zanimanje za turnir je vrlo veliko iz cijele Europe. Zadar je spreman za dolazak momčadi i gostiju. Mislim da je sudjelovanje Zadra na ovom turniru vrhunska prilika za pokazati kako se radi s mladim naraštajima u KK Zadar, da odmjere snage s velikim europskim euroligaškim klubovima te da se vidi u kojem smjeru bi klub trebao dalje ići.


Želim košarkašima Zadra, ako bude prilike, da se plasiraju kao jedna od ekipa na Final Eight završnice ANGT-a, a na nama je pričekati početak turnira i vidjeti kako će se sve odvijati. Vjerujem da ćemo se pokazati kao izvrsni organizatori i domaćini. Trudit ćemo se biti što bolji kako bismo zadržali to natjecanje svake godine u Zadru jer ono zaista donosi velike benefite za naš grad, zaključila je organizatorica zadarskog izdanja ANGT iz tvrtke Sport Event.