ponedjeljak, 29. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

KK ZADAR

U »Hramu košarke«, kultnoj dvorani Jazine ponovno gore svjetla

Autor: Paulo Sarić

11.05.2023. 21:54
U »Hramu košarke«, kultnoj dvorani Jazine ponovno gore svjetla

Foto: Arhiva ZL



Mrak u Jazinama je kratko trajao. Tek nekoliko minuta nakon prekjučerašnjeg zalaska sunca distributer električne energije je ponovno uključio struju u simbolu zadarske košarke, kultnoj dvorani Jazine koja je od tog jutra bila bez »životnog soka«. Bio je to objektivan problem s obzirom na to da su na katu smještene i prostorije Košarkaškog saveza Zadarske županije, ali i uredi KK Zadar, pa je valjalo što je moguće prije reagirati.


Uzrok problema? Računi se nisu podmirivali na vrijeme, dug se nagomilao te je došlo do toga da se moralo – okrenuti osigurač.


– Računi se nisu bili plaćali, no danas (jučer, op.a.) smo podmirili dvije rate, a još večer ranije su nam ponovno uključili električnu energiju, uz naše obećanje da ćemo nešto platiti. Dugovali smo posljednjih šest rata, ostale su nam još četiri – kazala je vršiteljica dužnosti direktorice KK Zadar Vana Dundov.




Zoran je to pokazatelj financijskih poteškoća s kojima se perjanica zadarskog sporta suočava u proteklim mjesecima. S obzirom na fiksne rashode i dinamiku priljeva sredstava, valjalo je prioritizirati. A prioritet je, razumljivo, stavljen na zadržavanje igrača i povremenu isplatu plaća ionako potplaćenim trenerima i radnoj zajednici.



Jučerašnje izglasavanje gradskog proračuna trebalo bi pomoći pri zatvaranju barem dijela dugovanja, no daleko je to od rješenja financijske problematike kluba koji ima dosta »skrivenih« troškova, odnosno troškova o kojima javnost i navijači na prvu ne razmišljaju, a kada se na kraju mjeseca ili godine podvuče crta čine nezanemariv udio u budžetu. Dobar primjer je i cijena struje za zadarski »Hram košarke«.


– Primjera radi, rata električne energije za prvi mjesec je iznosila devet tisuća eura, što je nakon subvencije države u konačnici palo na nešto više od dvije tisuće eura. To je preveliko opterećenje za klub – otkrila je Dundov.


Pa računajte. A da se i taj iznos stavi u kontekst, valja spomenuti da u zimskim mjesecima nije rijetkost vidjeti trenere u jaknama, kao i to da bojler za vodu ionako radi kao »sovjetski činovnik«. Nekad da, nekad ne. Jazine su, jednostavno kazano, energetski u potpunosti neučinkovite.


– Nažalost, na dvorani se ne može ništa raditi jer je zaštićena. A krov bi bio idealan za staviti solarne ploče… – zaključila je v.d. direktorice KK Zadar.