Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

JOSIPA ZANKI

Trenerica košarkašica Zadra zadovoljna dodatnim kvalifikacijama

Autor: Paulo Sarić

25.04.2023. 09:58
Trenerica košarkašica Zadra zadovoljna dodatnim kvalifikacijama

Foto: ŽKK Zadar



Nakon što su u nedjelju u utakmici šestog kola Lige za prvaka Premijer ženske lige svladale varaždinski Vindi, košarkašice Zadra su prvo zagrljene na centru zapjevale stari hit Novih fosila »Da te ne volim«, a odmah potom i glasno uzviknule: »Za Josipu!«. Josipu Zovko.


Najiskusniju igračicu, stup svlačionice i oslonac na parketu, ali i izvan njega, koja je na treningu u petak ozlijedila Ahilovu tetivu. Nesretan rasplet je duboko potresao sve u klubu, a slijedila je »utakmica sezone«. Dvoboj koji je kao nagradu nosio dodatne kvalifikacije za ulazak među košarkašku elitu.


Nije bilo lako spremiti se, valjalo je sabrati misli i krenuti u odlučnu bitku i tijekom 40 minuta na parketu još jednom dati sve od sebe. Kao i čitave sezone. Ovoga puta i s velikim motivom više – za Josipu.




– U subotu uopće nismo imale trening. Odlučile smo otići iz dvorane, našle smo se uz more, sjele, pojele tortu i razgovarale. Pokušale smo psihološki podići cure koliko god smo mogle, jer valja istaknuti jednu stvar. Josipa Zovko je nama ono što je Hajduku Marko Livaja.


Kako u svlačionici tako i na terenu. Ona živi ovaj klub kao da se rodila nasred Kalelarge i takva je od prvoga dana. Cure su to odmah prepoznale i ova pobjeda je bila za nju – kazala je trenerica Zadra Josipa Zanki.


Od samog starta nedjeljnog dvoboja bila je primjetna ogromna želja domaćih djevojaka. Agresivna obrana koja je rezultirala s čak 17 ukradenih lopti, borba za svaki posjed i ravnoteža u skoku u utakmici u koju su ušle bez svoje najbolje skakačice bili su prvi preduvjeti uspjeha, a kada se na to nadovezalo i vrlo dobro šutersko izdanje s čak devet pogođenih trica rasplet je postao jasan. Drama će na parketu imati – sretan kraj.


– Svim nedaćama unatoč, dale smo sve od sebe. Cure su »poginule« na terenu i pokazale da je, i onda kada misliš da je nemoguće – zapravo sve moguće. Skidam im kapu za ovo što su napravile. Gore smo imale vatrenu utakmicu i znale smo što nas čeka. Vindi je odlična i dobro posložena ekipa te smo znale da nam neće biti nimalo lako. Presretna sam pobjedom.


Ovo je zasluga cura koje od prvoga dana do danas naporno rade i kvalitetno treniraju. Kada se već nismo uspjele izravno plasirati u Premijer žensku ligu, željele smo izboriti dvije utakmice dodatnih kvalifikacija kao nagradu za sav uloženi trud. Želimo vidjeti gdje smo i koliko nam još nedostaje – poručila je Zanki.


U dodatnim kvalifikacijama čekaju košarkašice Splita koje su natjecanje u Premijer ženskoj ligi završile na pretposljednjem mjestu s tri pobjede. Igraju se dvije utakmice u kojima se gleda ukupna koš razlika, a prvi susret bi na rasporedu trebao biti već za vikend.