Utorak, 14. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bez pomoći Grada

Košarkašice Zadar Plusa i dalje nemaju krov nad glavom

Autor: Paulo Sarić

15.09.2023. 15:00
Košarkašice Zadar Plusa i dalje nemaju krov nad glavom

Foto: Mate Komina



ŽKK Zadar Plus jedan je od samo osam zadarskih prvoligaša u svim sportovima, no klub koji je osnovan prije tek dvije godine i koji je u kratkom razdoblju napravio strelovit uspon do elitnog ranga hrvatske ženske košarke, pritom prošle sezone osvojivši i međunarodnu Ligu bez granica, već mjesecima muku muči s pronalaskom dvorane.


Nova sezona kreće za dva tjedna, no igračice Šime Kraljevića i dalje svaki dan treniraju na vanjskim terenima ispred Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole na Puntamici, bez velikih izgleda da u dogledno vrijeme pronađu »krov nad glavom«.


– Iskreno, ne znam što ćemo napraviti kada zahladi i kada krenu kiše. Termine koje smo dobili u dvorani Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole smo ostavili za omladinski pogon te još uvijek trebamo pronaći rješenje za seniorski sastav – kazao je Mladen Dražić, predsjednik Zadar Plusa.


Bez pomoći Grada




Ne bi li se pokušalo pronaći rješenje, jer vrijeme je već odavno krenulo istjecati, organizirani su i sastanci s čelnim čovjekom ŠC Višnjik Denisom Karlovićem i predstavnicima Grada Zadra, no na koncu dogovor nije postignut.


– Karlović je jedini čovjek koji nam želi pomoći. Jedini! On je kontaktirao i Grad Zadar ne bismo li pronašli rješenje situacije, no iz Grada nam nisu željeli pomoći. Organizirali smo sastanak na kojem je predloženo da kontaktiram ljude iz Hrvatskog košarkaškog saveza i da ih obavijestim da izlazim iz Premijer ženske lige te da svoje mjesto prepuštam Zadru.


Zatraženo je da Zadru prepustim sve curice iz omladinskog pogona, te mi je ponuđeno da budem potpredsjednik kluba, kazavši da još nisam sazreo za predsjednika, i da sa sobom dovedem jednu osobu u upravu. Prijedlog je stigao od strane ŽKK Zadar, a iz Grada Zadra su kazali da je to fer i korektna ideja i da se trebamo međusobno dogovoriti.


Bio sam spreman potpisati ugovor kako bih se osigurao da me na prvoj idućoj skupštini jednostavno ne izbace iz kluba, no na to nisu željeli pristati – pojasnio je Dražić, istaknuvši da u dosadašnje dvije godine postojanja kluba nije dobio niti jedan cent javnih sredstava.


– Prvu godinu smo odradili u Sukošanu, nakon čega smo se prebacili u Zadar, no nitko nam nije rekao da se prvo moramo učlaniti u Sportsku zajednicu i da tek onda kreće rok od tri godine kako bismo mogli aplicirati za gradski novac.


Osobno nisam bio upoznat s tim propisom te sam smatrao da je dovoljno prebaciti adresu na područje grada Zadra kako bi to propisano razdoblje počelo teći, te smo time izgubili godinu i nešto. Nikako na zelenu granu… Bila je to naša pogreška, mi smo ti koji nismo bili upućeni, no ako se može financirati HNK Zadar koji je u istoj situaciji kao i mi i davati mu po milijun ili dva kuna godišnje, onda se mogla i nama dati koja stotina tisuća.


Ili nam barem omogućiti dvoranu kako bi djevojke nesmetano trenirale. Nemojte me krivo shvatiti, ali HNK Zadar se natječe u četvrtom rangu i igra po dalmatinskim mjestašcima, dok mi igramo Premijer ligu koja je elitni razred hrvatske ženske košarke i međunarodnu Ligu bez granica.


Time ipak promoviramo grad i pronosimo ime Zadra širom Hrvatske i nekoliko država regije s čijim se klubovima uspješno natječemo – naglasio je čelni čovjek Zadar Plusa.


Ostalo malo vremena


Nova sezona kreće u subotu, 30. rujna, a »Plusice« na otvaranju imaju jako težak raspored. Prvo idu u goste aktualnom prvaku države Ragusi, dok ih u drugom kolu očekuje još jedan težak izazov u Zagreb protiv Trešnjevke.


Prva utakmica na domaćem parketu na rasporedu je 14. listopada kada u Sukošan, gdje će se igrati utakmice Premijer ženske lige, stiže ambiciozni KAŽL, no u ovom trenutku pogled se seže toliko daleko, jer prije službenih izazova valja osigurati »krov nad glavom« za treninge. A tu je priča, kada se podvuče crta, daleko od »ružičaste«.


– Bojim se da se situacija neće riješiti sama od sebe. Čini mi se da ćemo morati dodatno zapeti i sami pronaći sponzore kako bismo sanirali probleme. Mi iz kluba se ne želimo blamirati, već želimo pružiti adekvatne uvjete igračicama kako bismo i u sportskom segmentu bili konkurentni.


Moja osobna želja je boriti se za plasman u doigravanje, cure su »nabrušene« i imaju dodatni motiv te se nadam da će ćemo zajedno prebroditi aktualnu situaciju – zaključio je Dražić.