Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

SP u košarci

Kanadski stručnjak odveo je njemačke košarkaše na krov svijeta: "Mi smo prije svega složna momčad"

Autor: Katarina Blažević

12.09.2023. 07:12
Kanadski stručnjak odveo je njemačke košarkaše na krov svijeta:

Foto: Gordie Herbert/Foto REUTERS

Unatoč sjajnom rezultatu, Herbert nije osvojio nagradu za najboljeg trenera na ovogodišnjoj svjetskoj smotri, već je istu uzeo Luca Banchi, izbornik petoplasirane Latvije



Svetislav Pešić kao izbornik je donio Njemačkoj prvi trofej u košarci na Europskom prvenstvu 1993. godine, a točno 30 godina trebalo je da Nijemci ponove isti uspjeh, odnosno dođu do još većeg jer je sada u pitanju titula svjetskih prvaka. I ovoga puta Svetislav Pešić bio je akter u finalu, ali na klupi – Srbije.


Niti današnji izbornik Njemačke, Gordon Herbert, nije Nijemac, ali velik je trag ostavio kao trener Frankfurta u tri navrata (ukupno 11 godina). Kanađanin je nakon finala sa Srbijom sjeo u jedan kut dvorane, zažmirio i pokušavao smiriti nabujale emocije…


– Vratio bih se na 2021. godinu, kada sam došao na poziciju izbornika Njemačke. Jedna od prvih stvari koju sam napravio je upoznao se s Dennisom Schröderom. Razgovarali smo nekoliko sati, i tu je sve počelo. Njegova briga, posvećenost momčadi… Sve je to počelo u rujnu 2021., i od onda samo rastemo – rekao je nakon utakmice Gordon Herbert.




Kapetan Schröder zasluženo je uzeo i titulu MVP-ja Svjetskog prvenstva, a nakon što je i na prošlogodišnjem EuroBasketu predvodio svoju momčad do brončanog odličja. Nije, stoga, ova titula došla iznenađujuće. Njemačka je već tada pokazala da ima talent, kvalitetu, dobrog trenera, ali i kako isti naglašava – složnu momčad.


– Mnogi se ne sjećaju da smo izgubili prvu utakmicu kvalifikacija protiv Estonije. Imali smo Dennisa i Bongu, igrače koji su igrali iako tada nisu imali ugovore. Oni su postali primjer drugima. Kao što sam rekao igračima, mi smo prvo momčad, a tek onda imamo individualnu kvalitetu. Moji igrači brinu jedan o drugome. Nakon rođenja moje djece, ovo je drugi najvažniji trenutak koji mi je obilježio život – dodao je Herbert.


Unatoč sjajnom rezultatu, Herbert nije osvojio nagradu za najboljeg trenera na ovogodišnjoj svjetskoj smotri, već je istu uzeo Luca Banchi, izbornik petoplasirane Latvije. Talijan je odveo Latviju do odličnog uspjeha na njihovu prvom Svjetskom prvenstvu u povijesti, ali osim konačnog plasmana, njegova se ekipa istaknula lijepom igrom s prosjekom od 24,4 asistencija po utakmici. Odličnom se na SP-u pokazala i Srbija, koju je ovoga ljeta na cjedilu ostavilo nekoliko igrača na čelu s Nikolom Jokićem.


A definitivno najveći gubitnik, jednako kao i na prošloj svjetskoj smotri, su Sjedinjene Američke Države. Steve Kerr s debitantskom ekipom SAD-a nije uspio donijeti najtrofejnijoj naciji u košarci još jednu medalju, a i sam je izjavio da »ipak više nije 1992. godina te je košarka globalan sport«. Doduše, da njegove najveće zvijezde Svjetsko prvenstvo doživljavaju ozbiljno zasigurno bi se stvari i bolje rasplele za Kerra i društvo. Ali zato su ovih dana američki mediji već najavili kako sljedeće ljeto na Olimpijskim igrama u Parizu planiraju doći ona najjača imena, Kevin Durant, Steph Curry, Anthony Davis, pa čak i LeBron James…