ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ŽKK ZADAR

Cilj je samo jedan, povratak među elitu

Autor: Paulo Sarić

26.08.2023. 08:56
Cilj je samo jedan, povratak među elitu

Foto: Mate Komina



Košarkašice Zadra prekjučer navečer su krenule s pripremama za novu sezonu. Pod paskom trenerica Josipe Zanki i Marije Mazije te stručnjaka za kondicijsku pripremu Luke Nenadića treniralo je dvadesetak djevojaka koje će od nadolazeće jeseni krenuti u odlučan boj za povratak u elitni razred hrvatske ženske košarke.


Zadranke su i prošlog proljeća bile blizu, jako blizu, no u dodatnim kvalifikacijama za ulazak u Premijer žensku ligu ispriječile su se stare poznanice iz Splita koje su u dvije utakmice bile bolje i zadržale premijerligaški status. Od ove jeseni, u novoj konstelaciji snaga i u ponešto promijenjenom sustavu natjecanja, Zadranke će pokušati napraviti iskorak i vratiti se među domaću košarkašku elitu.


– Prvih nekoliko dana ćemo raditi isključivo na kondicijskom dijelu, a već od sljedećeg tjedna ćemo polako krenuti s kombiniranim treninzima, kojima ćemo dodavati i košarkaške elemente. Sezona je po originalnom planu trebala krenuti 14. listopada, no to je odgođeno za dva tjedna, čime smo dobili prostor za veći broj pripremnih utakmica – kazala je trenerica Zadra Josipa Zanki.


Zovko i nove snage




Pripremno razdoblje će biti »presječeno« s nekoliko prijateljskih utakmica, prva od kojih se igra 8. rujna kada će Zadranke odmjeriti snage s KAŽL-om, 30. istog mjeseca na pripreme u Donatov grad stiže austrijski prvoligaš s kojim će djevojke s Višnjika odigrati jedan ili dva susreta, »na stolu« je i odlazak na turnir u Pulu koji je na rasporedu krajem rujna, dok su ostali trening-okršaji, već po staroj tradiciji, planirani protiv mlađih selekcija muških klubova te starih prijatelja iz Splita i Vodica. Ligaški dio sezone kreće 28. listopada, s ponekom »novitadom« u odnosu na lani.


– Od jeseni će svaka od dvije grupe Prve ženske lige imati po osam ekipa, što nam donosi dvije utakmice više u osnovnom dijelu sezone, ali i tri duga putovanja. Mogu reći da sam time izuzetno zadovoljna jer će nam ta putovanja omogućiti da i prije Lige za prvaka okusimo kako je to imati tri teška gostovanja. Smatram da je to izuzetno dobra stvar za razvoj lige i naših mladih djevojaka – dodala je Zanki.



Zadranke su preko ljeta ostale bez prošlosezonske kapetanice Sare Mikulić te Petre Ražov, koje su upisale fakultete u Zagrebu, dok su kao pojačanja došle Edita Škec i Hana Rudić, koje su prošle godine igrale u Premijer ženskoj ligi, a velika stvar je i ostanak iskusnih Antonije Božić i Josipe Zovko. Prije svega potonje, koja je prošlog proljeća doživjela tešku ozljedu Ahilove tetive.


– Josipa se jako dobro oporavlja te nakon operacije već može trčati i skakati. Nedavno je počela i šutirati na koš te radi sve osim promjena pravca s loptom i kontakt-treninga. Drago mi je što se dobro osjeća i što je sve u redu. Malih problema ima tek s ožiljkom koji teško zacjeljuje, no unutra je sve u redu te bih još jednom zahvalila doktorici Antei Buterin iz OB Biograd. Josipa se jedva čeka vratiti na parket i završiti posao koji smo započeli prošle sezone – istaknula je trenerica Zadra.


Natrag na karti


Posao u pitanju je jasan. Riječ je o povratku u Premijer žensku ligu.


– Prošle sezone ni same nismo znali što možemo očekivati. Skupile smo se, spustile glave, odlučile biti ponizne i krenuti s napornim radom te vidjeti gdje će nas to odvesti. Na koncu smo otišle visoko i »zapele« tek na posljednjoj stepenici. Nedostajao nam je samo jedan korak, no možda i bolje da jeste jer smo ove godine iskusnije i imamo veće šanse.


Nastavimo li se ponašati kao prošle sezone, uz pomoć nekolicine iskusnijih igračica, vjerujem da možemo napraviti korak više. Posebno me veseli što smo sve cure dovele na njihovu inicijativu, što govori o posloženosti kluba i poslu koji smo napravile. Vratile smo Zadar na košarkašku kartu i drago mi je što smo ponovno poželjna destinacija.


Vjerujem da ćemo i na krilima toga predstojeće sezone napraviti korak više i vratiti se u Premijer žensku ligu – poručila je Zanki.