Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

ABA liga, 6. kolo

Zadar u završnici propustio veliku priliku

Autor: Andrija Dešpoja

05.11.2023. 14:10
Zadar u završnici propustio veliku priliku

Foto: Dragana Stjepanović/ABA liga



Veliku priliku za novim regionalnim bodovima propustili su košarkaši Zadra na gostovanju kod Mege, no na koncu su poraženi rezultatom 91:81. Odigrali su igrači Danijela Jusupa utakmicu s dva lica, prvo katastrofalno koje su prikazali u prvih 27 minuta igre kada su zaostajali 18 poena, i ono drugo koje je uslijedilo do završne dvije minute kada su se nakon velike serije 19:0 dočepali preokreta koji ih je doveo do razmišljanja o uzimanju punog plijena iz Beograda. Ipak, nervozne reakcije Jusupovih igrača u prijelomnim trenucima odnijele su priliku koja je djelovala tako nestvarno nakon onoga što su pokazali u prvom dijelu utakmice.


Propuh u obrani


Od prvih sekundi u domaćoj momčadi se razigrao najubojitiji ovosezonski duo, Nikola Topić i Uroš Plavšić, koji su u kratko vrijeme iskombinirali devet koševa za rani bijeg Mege na plus osam (14:6). Jusupu nije preostalo ništa drugo, nego pozvati prvu minutu odmora, s tim da mu je jedinu pozitivnu stvar u tom otvaraćujem razdoblju predstavljala činjenica što je domaćin vrlo rano ušao u probleme s prekršajima, ali nije puno pomoglo jer je Mega zaključila prvu dionicu s devet viška (26:17). Nije se puno toga promijenilo na parketu dvorane Ranko Žeravica ni u drugoj četvrtini.


Luka Božić (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Zadrani su se nastavili mučiti u napadu, velika zasluga za to išla je na adresu Megine obrane koja je odradila odličan posao na Luki Božiću, dok je u napadu momčad Marka Baraća vješto pronalazila brojne pukotine u gostujućoj obrani. Stoga, nimalo nije čudio pogled na semafor koji je tri minute prije odmora pokazivao 17 viška (43:26) na kontu Mege. Strateg Zadra pokušao je i s agresivnijim pristupom na “time-outu”, cijenu Jusupovog bijesa platila je ploča za crtanje akcija, ali ni taj pokušaj kontrole štete nije donio ploda jer se prema svlačionicama uputilo s ogromnih 16 minusa (51:35).


Povratak u utakmicu




Ostalo je Zadranima vaditi se u preostalom vremenu nastavka, kroz treću četvrtinu čak se i nazirao popravak obrambenog dojma, jer Mega više nije uspijevala tako lako stizati do poena, no i dalje je napad bio nedorečen s tek povremenim bljeskovima Božića i Drežnjaka. No, onda je u smiraj treće dionice uslijedio ogromni rezultatski pomak gostujuće momčadi i to nakon bijega domaćeg sastava na 18 razlike (66:48). Dvije i pol minute bilo je potrebno Zadranima za fenomenalnu seriju 16:0 kojom se Jusupova momčad u tek tri minute spustila do samo dva posjeda zaostatka (66:64). Ključnim se za to pokazao ulazak u igru Lovre Mazalina i Petra Vujačića, prvi je doprinio skokovima u napadu, drugi šutom, dok je tricom i Marko Ramljak otvorio četvrtu dionicu te se Zadar našao ponovno u utakmici. Ta tvrdnja još je bolja stajala kada su dvije minute kasnije Drežnjak i Lakić pogodili trice za potpuni preokret (68:70).


Marko Ramljak (KK Zadar)

FOTO: Dragana Stjepanović/ABA liga


Probudio se na drugoj strani mladi Topić čijom se zaslugom prema odlučujuće tri minute otišlo s poravnatim rezultatom (75:75), no onda su sve pokvarili Lakić s isključujućom nesportskom te Žganec tehničkom pogreškom, što je Megu lansiralo do pet plusa (80:75), da bi slavlje Mege potom potvrdio dvama efektnim ubačajima Plavšić. Centar Mege (23p) i Topić (27p, 6sk,10as) iskombinirali su čak 50 poena domaćeg sastava, dok je u redovima Zadra prednjačio Drežnjak s 26, a Božić je odigrao za njega ispodprosječnu partiju s 19 ubačaja, devet skokova i dvije asistencije.