Četvrtak, 10. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ZDENKO BABIĆ

VELIKA DEVETKA Prije 39 godina košarkaš Zadra postavio je svjetski rekord

Autor: Šime Ćurko

10.10.2024. 12:03
VELIKA DEVETKA Prije 39 godina košarkaš Zadra postavio je svjetski rekord

Foto: Muzej zadarske košarke



Košarkaš Zadra Zdenko Babić postavio je 10. listopada 1985. svjetski rekord na jednoj službenoj košarkaškoj utakmici u organizaciji FIBA-e. U uzvratnoj utakmici prvog kola kvalifikacija za Kup Radivoja Koraća s ciparskim Apoelom, koja je odigrana u Jazinama (u prvoj dan ranije Zadar je kao domaćin pobijedio 121:40), Babić je ubacio 144 koša, od 192 koliko ih je postigao Zadar u toj utakmici. Taj rekord zadarskog košarkaša do danas još nitko nije premašio. O pothvatu »velike devetke«, kako su Babića nazvali na Facebook stranici Muzej zadarske košarke, koju, kao i cijeli projekt, vodi Krešimir Butić, svojevremeno su objavili prigodni tekst:




– Dite grada, cimenta Voštarnice, kultnih koševa Doma, izdanak zadarske škole košarke i naravno poznate košarkaške obitelji. Jedan od najboljih i talentiranijih mladih igrača Jugoslavije, njegove su juniorske utakmice nerijetko išle preko 50 koševa. U sedam seniorskih sezona sakupio je 200-tinjak nastupa u najdražem dresu. Stoga je pomalo i nepravedno kroz prizmu ove jedne, koja se odigrala na današnji dan, ma koliko jedinstvena bila, stavljati našeg Zdenka u okvir samo te iste. Listajući stare novinske članke bilo je mnogo kvalitetnih utakmica koje je Zdenko odigrao, ostat će npr. žal za onom iz polufinala Kupa Koraća sa Šibenkom 1982./83., koju smo na njegovim krilima trebali i do finala doći… A taj Apoel. Raritet, jer do tad neki rekordi su se događali na utakmicama mlađih uzrasta, pa i na onom iživljavanju Cibone i Dražena Petrovića na dječacima Olimpije. Ova naša utakmica je rekord u konkurenciji koju je odobrila FIBA, dakle službena seniorska utakmica Kupa Koraća. U 26 minuta igre, Zdenko Babić je postigao 28 trica, 16 dvica i 28 slobodnih bacanja, 144 koša! Rekord do dana danas – napisao je Butić i napomenuo:


– I jedna jako bitna stavka. Ljudska. Od prvog dana dragovoljac Domovinskog rata, na braniku svoga Grada, pričaju nam i navijači, koliko im je drago bilo i koliko su ponosni bili, sa svojom legendom, svojim ljubimcem sa zadarskog parketa, rame uz rame, braniti i obraniti sudbinu svoga Grada. Obraniti Ga zajedno. Mi Zadrani. Meni je bila izuzetna čast upoznati ovog samozatajnog, skromnog, pa i nepravedno zaboravljenog velikana, našeg rekordera Zdenka Babica. Isto tako sam mu zahvalan na velikoj podršci, koju mi daje, velikim doprinosom za budući muzej, zahvalan sam mu i na samom poznanstvu. Od njega će te čuti točno ono kako je, bez umotavanja.


Na internetskom portalu basketball.hr 10. listopada 2021. objavljeno je da je Babić, osim dvica, pogodio osam trica, a slobodna bacanja je gađao 24-26. Kako bilo, neosporna je činjenica da je zabio čak – 144 koša.