Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

LIGA ZA PRVAKA

Sve je bliži odgovor s koje pozicije će košarkaši Zadra ući u doigravanje

Autor: Andrija Dešpoja

24.04.2023. 11:22
Sve je bliži odgovor s koje pozicije će košarkaši Zadra ući u doigravanje

Foto: Mate Komina



Prošli je petak košarkašima Zadra donio odgovor na dva bitna pitanja vezana za samu završnicu sezone koju još uvijek, što je za svaku pohvalu, voze na dva kolosijeka. Rutinska pobjeda na Baldekinu ostavila je Jusupovu momčad u borbi za jedinicu, a u približno isto vrijeme kada je završavala utakmica u Šibeniku doznalo se ime protivnika u četvrtfinalnoj seriji ABA lige, radi se o C. zvezdi koja je zaslužila »dvicu« nakon slavlja Partizana u Podgorici.


Splitski rebus


Što se tiče domaćih zbivanja dugo hrvatsko prvenstvo od ukupno 32 kola ovog tjedna ulazi u samu završnicu i vrijeme je to kada se »dijele« pozicije za doigravanje.


U tom se smislu igračima Danijela Jusupa krucijalnima nameću završne utakmice u Ligi za prvaka koja donose tri vezana gostovanja u metropoli (Cedevita J., Cibona, Furnir), a najbolji odgovor na pitanje hoće li Zadrani dohvatiti željenu jedinicu su derbiji, tj. preksutrašnje gostovanje kod Cedevite Junior te za vikend u Draženovom domu kontra Cibone. Po trenutačnoj situaciji na ljestvici jasno je da Jusupovi igrači ne drže sudbinu u svojim rukama, ovise o drugima jer je pored Cibone u borbu za najbolju poziciju u doigravanju uključen još i Split.




»Žute« bi svakako valjalo izbjeći u svakom mogućem krugu, kao što vrijedi ovog trenutka kada su bodovno izjednačeni sa Zadrom i u slučaju svih njihovih pobjeda u zadnja tri kola Lige za prvaka plan o jedinici na Višnjiku raspuknuo bi se kao balon od sapunice.


Stoga se naoko jednostavna matematička formula da Zadar nadvisi Cibonu za vikend, a Cibosi potom svladaju Splita u posljednjem kolu na svom terenu, čini potpuno realnom. Ako se ne napravi krivi korak u preostalim utakmicama kod Vitamina i Dubravaša onda bi Zadrani u doigravanje ušli s prednošću domaćeg terena, a što je još i važnije izbjeglo bi se u polufinalu sigurno mukotrpne i teško prolazne serije, ili s Cibonom ili sa Splitom.


Svibanjske bitke


Zagrebački fotofiniš Lige za prvaka stoga postavlja visok ulog pred Jusupovu momčad, a paralelno će se podosta energije morati potrošiti na nemoguću misiju u srazu sa Zvezdašima. Nezgodan termin odigravanja ove serije, doduše još uvijek nepoznat, trebao bi se usjeći između završnih ispita Lige za prvaka i prve prepreke u hrvatskom u doigravanju.


No, na to se ne može utjecati, a ruku na srce ne pruža se ovakva prilika svake sezone, preciznije nije se dogodila 15 dugih godina, da bi na Višnjiku žalili i kukali, već se četvrtfinalna serija s beogradskim gigantom može jedino shvatit kao nagrada za sve što su Jusupovi igrači napravili ove sezone.


Unatoč šansama za prolazak u polufinale izražene u promilima, savršena je to prilika košarkašima Zadra za novo dokazivanje na velikoj pozornici. Poginuti časno, zadatak je koji će ne sumnjamo Jusupovi momci ispuniti, a pritom će se i Krešin dom napuniti do vrha, nadamo se ne i posljednji put ove sezone jer se očekuju velike svibanjske bitke u hrvatskom doigravanju.