Subota, 4. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

ODBOJKA

Kaštela i Vinkovci prvi ispiti sezone

30.09.2023. 10:02
Kaštela i Vinkovci prvi ispiti sezone

Foto: OK ZADAR



Od 2011. godine odbojkaši Zadra nastupaju u najjačem domaćem rangu. Svojevremeno su bili u skupini II (donji dom), ali sačuvali su kontinuitet igranja s najboljom klubovima. Posljednjih sezona su pri dnu ljestvice, u što se uklapa i lanjsko deseto mjesto u konkurenciji od 12 momčadi. Bilo je prošle sezone i dobrih izdanja »plavo-bijelih«, a posebno je odjeknula pobjeda protiv Ribole Kaštela u osmini finala Kupa. Dovoljno razloga za zaključak da je to bila jedna od boljih sezona posljednjih godina. Upravo će Kaštelani večeras u 19 sati na Višnjiku biti prvi suparnici Zadranima u novoj sezoni.


Gosti na dvoboj stižu kao favorit, ali taj su status imali i lani u Kupu, pa je završilo 3:2 za sastav Marina Masnića. Zadar u svojim redovima ima uglavnom mlade igrače, kojima će podrška biti nekolicina iskusnijih, prevođenih Dinom Jurlinom i Domagojem Pernjakom. Prema Propisniku o natjecanju dva najlošija kluba će na kraju sezone ispasti u Prvu ligu, pa nije teško zaključiti da je deseto mjesto na kraju sezone minimalni cilj. Zadar je i do sada plesao po tankoj granici ispadanja u niži rang, no u odlučujućim trenutcima momčad je bila na pravoj razni. Pritom joj je na ruku išla i činjenica da je teško naći klub iz nižeg ranga koji je zainteresiran za Superligu.


Počinje sezona i za odbojkašice Zadra, članice Prve lige. Kolektiv je to koji je već duže vremena u rezultatskoj krizi, koja je kulminirala prošle sezone, nakon koje se ekipa našla na posljednjem, 11. mjestu Prve lige. Značilo je to selidbu u treći rang, ali je odustajanje Nove Gradiške »plavo-bijelima« donijelo status »sretnih gubitnica«, pa je ekipa ostala u Prvoj ligi. Hoće li to značiti samo odgodu ispadanja, ili će sastav koji vodi sin i otac Domeniko i Robert Kresoja, znati iskoristiti ovaj dar pokazat će se na kraju sezone. Pogled na sastav Zadra, u kojem su, osim Franke Volpi Kobal, (pre)mlade igračice ostavlja puno upitnika. Osim toga, Prva liga će se dogodine smanjiti na deset ekipa, tako da će tri najlošija sastava ispasti, što znači četvrtina lige. Zadranke se uzdaju u kvalitetan rad na treninzima, a kako će to izgledati na parketu dobrim dijelom vidjet će se i u današnjoj utakmicu prvog kola protiv Vinkovaca.




PIŠE: ŠIME ĆURKO