Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Andrijana Cvitković optimistična

Kapetanica poručuje: Imamo ekipu za EuroBasket!

Autor: Katarina Blažević

16.11.2023. 08:08
Kapetanica poručuje: Imamo ekipu za EuroBasket!

Foto: FIBA



Hrvatske košarkašice na splitskim su Gripama proteklog tjedna otvorile kvalifikacije za EuroBasket, što će se 2025. godine održati u Češkoj, Njemačkoj, Grčkoj i Italiji, a iako su Bralićeve igračice upisale poraz i pobjedu, zapravo bi se moglo reći da je start kvalifikacija bio za njih kao iz snova. Hrvatska je, naime, u skupini A tijesno poražena od Španjolske (65:70), aktualnih viceprvakinja i trenutno prve europske ekipe prema FIBA-inom rankingu, dok je protiv Nizozemske slavila s uvjerljivih 81:57. Španjolke su inače u Split doputovale u kompletnom sastavu i s igračicama koje redom igraju u Euroligi, dok je Hrvatska ponovo bila oslabljena zbog ozljeda, a nije se odazvala niti trenutno najbolja reprezentativka Ivana Dojkić.


Velika čast


Ipak, ekipa na čelu s kapetanicom Andrijanom Cvitković, Kraljevičankom koja trenutno nastupa za grčki Panathinaikos, pokazala je zube… Cvitković je zadnje dvije sezone igrala u najjačoj španjolskoj ligi pa je i znala što je čeka na startu kvalifikacija.


– Zapravo imamo sada najbolju moguću situaciju. Naravno, idealno bi bilo da smo dobile i Španjolsku, u što smo vjerovale i cure i ja. Mislim da je zato na kraju i bio takav rezultat. Dale smo sve od sebe, ali ipak su to viceprvakinje Europe i sigurno bi nam puno pomogle djevojke koje nisu mogle nastupiti u ovom ciklusu. Protiv Nizozemske smo napravile dobru koš-razliku, što nam je jako važno jer četiri najbolje drugoplasirane ekipe idu dalje – govori 29-godišnja Andrijana Cvitković, centar Hrvatske.


Matea Tadić (hrvatska ženska košarkaška reprezentacija)

FOTO: Ivica Čavka/FIBA




Već je ranije izbornik Bralić dodijelio Andrijani kapetansku traku, ali sada prvi put i u službenim utakmicama.


– Čast mi je što sam stavljena na tu poziciju i nastavila sam samo odrađivati svoju ulogu najbolje što sam mogla. Ključan dio je komunikacija trenera i stožera s igračicama i tu sam nastojala što bolje to odraditi, ali cijeli tjedan je bila tako dobra atmosfera. Tako da je moj »posao« bio vrlo lagan i nisam imala ništa previše za reagirati. Počašćena sam i drago mi je da sam mogla to odraditi kako treba, a nadam se da su i drugi zadovoljni.


Obje utakmice na startu kvalifikacija odigrane su u Splitu. Nakon dugo vremena hrvatske su košarkašice igrale u jednom većem gradu i većoj dvorani. Doduše, splitska je publika malo zakazala, jednako kao i tijekom Davis Cupa dva mjeseca ranije.


– Sviđaju mi se Gripe, uživala sam i drago mi je što smo igrali tamo. Jedino mi je bilo žao što nismo imali veću popraćenost od publike. Igramo jednu zanimljivu i brzu košarku i zabavno nas je za gledati. Voljela bih da imamo malo veću podršku navijača, ali trebaju se utakmice i malo bolje najavljivati jer sam saznala da dosta njih nije niti znalo da ondje igramo. Nadam se da ćemo svi skupa poraditi na tome, i mi kao igračice, Savez, pa i mediji. Da je bila veća podrška protiv Španjolske, možda bismo i dobile…


Iva Slonjšak (hrvatska ženska košarkaška reprezentacija)

FOTO: FIBA


Na dobrom putu


Košarkašicama sada slijedi duža pauza jer dvije utakmice s Austrijom igraju tek u studenome iduće godine. Hrvatska je na papiru favorit, ali EuroBasket će izboriti samo pobjednice skupina i četiri najbolje drugoplasirane ekipe. Kiksevi, stoga, nisu dopušteni, posebice ako se u obzir uzme da bi Španjolska očekivano trebala osvojiti prvo mjesto. U veljači ove godine hrvatske su igračice ostale bez europske smotre zbog koš-razlike.


– Nadam se da će cure biti zdrave i da ćemo imati puni kadar. Možemo upisati obje pobjede protiv Austrije i sigurno će biti važna i što veća koš-razlika. Sada smo na dobrom putu. Naravno da nam je bilo žao zbog prošlog Europskog prvenstva, odlučivalo je na kraju nekoliko minuta igre i nekoliko trenutaka u kojima je moglo pasti još nekoliko koševa. Ali, kako se kaže, ne možemo plakati nad prolivenim mlijekom. Sada ćemo se nastojati kvalificirati za iduće Europsko prvenstvo jer mislim da imamo dovoljno talentiranu ekipu.



Cvitković se uspjela malo i odmoriti u Kraljevici prije povratka u Atenu. Aktualni viceprvak Panathinaikos je otvorio sezonu s 5-0 u grčkom prvenstvu i 2-2 u EuroCupu.


– Prije pauze smo slavile 56:55 u derbiju s Olympiakosom, atmosfera je bila nevjerojatna, nešto što nisam nikada doživjela. Navijači Panathinaikosa su toliko uključeni u svakom trenutku utakmice, bili su na nogama svih 40 minuta… Sretna sam što sam tu i nadam se da ćemo osvojiti prvenstvo. Život? Uzbudljivo je jer stvarno ima svega, od turističkih atrakcija, koncerata, dobrih restorana… Lijepo mi je i uživam, imam odličan balans između sporta i privatnog života – zaključila je Andrijana Cvitković.