Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

nba doigravanje

Kako je "Heat kultura" dovela Miami u finale iznad svih očekivanja

Autor: Katarina Ergović

31.05.2023. 14:02
Kako je

Foto: Reuters



Miami Heat je u sedmoj utakmici finala istočne konferencije iznad svih očekivanja svladao Boston Celticse, drugu najbolju momčad istoka. Momčadi s Floride analitičari su za prolazak u finale  davali šansu od tek 3%, iako su u doigravanju već izbacili prvu momčad istoka, Milwaukee Buckse, i to poprilično nadmoćno. Heat je reuglaran dio sezone završio kao osma momčad istoka nakon što su se pobjedom protiv Chicago Bullsa provukli u doigravanje te su stoga njihovi nadmoćni nastupi protiv na papiru puno boljih momčadi istoka iznenadili sve osim njih samih.


Trener Heata i zadnjih nekoliko godina jedan od najboljih trenera lige, Erik Spoelstra, od samog početka doigravanja tvrdi kako njegova momčad može daleko, bez obzira na lošu sezonu. Uz njega, najbitnija figura je Pat Riley, predsjednik kluba te jedan od najuspješnijih trenera u povijesti NBA lige.



“Heat kultura”




Ulazak Miamija u finale NBA lige znači da je Riley kao igrač LA Lakersa i Phoenix Sunsa, trener LA Lakersa te kao predsjednik Miami Heata sudjelovao u čak četvrtini svih finala NBA lige u povijesti! Ponajviše zahvaljujući njemu, stvorena je poznata “Heat” kultura”, šampionski način rada i razmišljanja u kojoj je sve moguće ako se svi maksimalno trude, bez obzira na mogućnosti i očekivanja.


Bez obzira na fizičke predispozicije igrača, njihovu poziciju na terenu, snagu, kvalitetu, svaki igrač je jednako bitan te ima jednak mentalitet i glad za pobjedom, koliko god ih netko podcjenjivao. Posebnost momčadi s Floride ove sezone je što su do ovog uspjeha došli s čak sedmoricom nedraftiranih igrača, od kojih su četvorica u redovnoj osnovnoj rotaciji. Uz zvijezdu Heata, Jimmyija Butlera, najbolji igrač finala istoka bio je upravo jedan od nedraftiranih igrača, Caleb Martin.



U ključnom sedmom okršaju protiv Bostona, Martin je odigrao utakmicu života. U 11 od 16 pokušaja i 68,75% šuta, ubacio je velikih 26 poena te osigurao Miamiju plasman u veliko finale. Njegov nastup je nakon utakmice posebno pohvalio trener momčadi.


– On je pravi natjecatelj. Svaka čast natjecateljima o kojima vi inače razgovarate poput Jimmyja ili Adebaya, no i Caleb je natjecatelj te i on jednako zaslužuje da se o njemu priča, rekao je Spoelstra nakon sedme utakmice.


MVP-jem finala istočne konferencije proglašen je Jimmy Butler, ali je imao svega jedan glas više od Caleba Martina, što dovoljno govori kakvu je igru pokazao tijekom sedam utakmica te koliko je bio zaslužan za veliki uspjeh Miamija.


Velik izazov


Miami u finalu dočekuju Denver Nuggetsi predvođeni najboljim igračem lige, Nikolom Jokićem te Jamalom Murrayem. Denveri su do finala došli lakše od očekivanog nakon što su u polufinalu “pomeli” LA Lakerse predvođene LeBron Jamesom u četiri utakmice.



Iako im analitičari Miamiju ponovno daju vrlo male šanse, svega 11%,  Jimmy Butler vjeruje kako mogu otići do kraja.


– Svima nama je samopouzdanje jako visoko. Vjerujemo da možemo učiniti nešto vrlo posebno. Čim dođemo u Denver počet ćemo s pripremama i uložiti maksimalan trud, i sviđaju mi se naše šanse, rekao je najbolji košarkaš Miamija.


Nuggetsi, koji su odmorni i imaju puno širi roster, zasigurno su najteži izazov za Heat do sada. Na Butlerovoj tiskovnoj konferenciji nakon utakmice upitan je kako su on i njegovi suigrači planirali usporiti Nikolu Jokića, zvijezdu Nuggetsa i dvostrukog MVP-ja. Butler je rekao da si daje vremena do ponoći – bilo je 23.42. u to vrijeme — prije nego što počne razmišljati o nadolazećoj seriji.


– Ne znam kako ga zaustaviti. Imam dva dana da to shvatim, zaključio je Butler.


Bez obzira na ishod finala, Miami je s rosterom koji ima već sad napravio veliki uspjeh na koji mogu biti ponosni. Također, iako su im šanse vrlo male, momčad koja pršti Heat kulturom može poremetiti planove čak i najboljoj momčadi Zapada.