Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

HT PREMIJER LIGA

Jusupova momčad se poskliznula u susjedstvu

Autor:

11.12.2022. 20:57
Jusupova momčad se poskliznula u susjedstvu

Foto: KK Zadar



Nakon povijesne pobjede u petak u Laktašima, košarkaši Zadra nisu uspjeli zaključiti vikend teških gostovanja savršenim učinkom. Iznenadili su ih u susjedskom derbiju odigranom na Baldekinu košarkaši Šibenke koji su odigrali junačku partiju i u samoj završnici pokazali više od gostiju koji su pak prokockali u posljednjoj dionici sedam koševa viška. Slavlje u Krešimirovom gradu sigurno je potrajalo dugo u noć jer mrske rivale sa sjevera Dalmacije Šibenčani nisu do jučer pobijedili više od pet godina, a protiv Jusupovog sastava koji je ove sezone dominantan i u regionalnom i u domaćem prvenstvu je to uistinu veliki podvig. Zadrani pak ne mogu biti zadovoljni s onim što su prikazali na Baldekinu, iako je porazu sigurno kumovao nagomilani umor, a on se najviše osjetio kod ove sezone najistaknutijih Jusupovih pojedinaca: Božiću, Drežnjaku i Jordanu.


Nadskakani Zadar


Šibenka se pokazala nijansu boljim protivnikom u prvoj poluvremenu. Otvorili su domaćini furiozno na krilima Paića i Howarda, po tricu su dodali Pleadin i Jambrović što im je nakon pet minuta igre donijelo šest razlike (15:9). Zadar se pak održavao na račun trica, pogađali su jednom Božić i Jordano, dvaput je izvan perimetra precizan bio Davis, i to se pokazalo dovoljnim za privremeni preokret (17:18). Ipak, kraj prve dionice s minimalnom prednošću dočekali su Šibenčani (23:22), potpuno zasluženo jer su nadskakali favorizirane goste, s čak sedam napadačkih skokova u početnih 10 minuta igre. Prvu polovicu druge četvrtine obilježili su jalovi napadi na obje strane, pa se to razdoblje zaključilo s mršavih 4:4, a u preostalom vremenu do odmora Šibenka se uspjela ponovno nametnuti Jusupovoj momčadi koja je muku mučila i sa skokom i sa šutom. Stoga konačnih 40:37 nakon proteka 20 minuta igre i nisu bili toliko zabrinjavajući za goste. Nekolicina nositelja Zadra ostalo je dužno, Drežnjak i Ramljak su prvo poluvrijeme odradili bez ubačaja, Božić je odigrao svih 20 minuta i zabio samo tri koša, te je ostalo podosta rezerve pred nastavak. Povratkom iz svlačionica primjetna je bilo podizanje intenziteta u obrani od strane Zadrana, ali prvi plodovi tog pojačanog angažmana primijetili su se tek nakon proteka sedam minuta treće dionice kada su gosti konačno probili neugodne Šibenčane i poveli s pet koševa (50:55). Veliki obol u tom pozitivnom nizu imali su Šantelj i Ramljak, a prema odlučujućoj četvrtini Zadar je odnio najvećih dotada sedam viška (55:62).


Pad u završnici


Nije to značilo da se Šibenka odrekla podviga, već se držala blizu narednih šest minuta (64:69), a onda se nakon lude trice Brocića za 67:69 zapalio Baldekin i ušlo se u vrlo neizvjesnu završnicu. Pleadin je na ulazu u završnih 120 sekundi utakmice tricom donio “narančastima” dva plusa (73:71), Jusup je pozvao minutu odmora i to je oživilo gostujuće nade jer su preko Božića i Drežnjaka vratili vodstvo (73:74), no na drugoj strani je Brocić ponovno poentirao za 75:74. Zadar se preko Drežnjaka uspio za posljednjih 30 sekundi naći u prednosti (75:76), ali nisu pazili na Jambrovića koji je prošao kroz reket i zakucao za pokazat će se malo kasnije slavlje domaćeg sastava. Božić je imao šansu pogoditi za pobjedu, ali njegov šut nije prošao kroz mrežicu i tako se Jusupova momčad neočekivano poskliznula u susjedstvu. Brocić se pokazao junakom domaćina sa 17 ubačaja, a kod Zadra prednjačio je Ramljak s 15 poena.