Petak, 17. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

KAPETAN ZADRA 1954

Ivan Čirjak: O Premijer ligi ćemo ozbiljno govoriti za koju godinu

Autor: Alen Plahinek

29.09.2023. 11:00
Ivan Čirjak: O Premijer ligi ćemo ozbiljno govoriti za koju godinu

Foto: Arhiv ZL



Posljednji rujanski dan rezerviran je za povratak seniorskih rukometnih uzbuđenja u Donatov grad. Zadar u Mocirama sutra od 18:30 sati dočekuje Umag u prvom kolu 1. HRL Jug. Pripreme su odrađene vrlo dobro, odigrano je čak desetak pripremnih utakmica. Zadrani su u fazi u kojoj imaju spoj iskustva i mladih snaga, sve pod ravnanjem Nine Jeraka, trenera koji je na klupi naslijedio Krešimira Marakovića. Uz Jeraka, uzde momčadi će držati i kapetan Ivan Čirjak koji je prije nekoliko sezona vratio kući.


– Promijenili smo trenera, došlo nam je dosta mladih igrača iz generacije do 17 godina u seniorsku momčad. Krenuli smo s pripremama dosta ranije nego inače. Važno je bilo dobro tempirati fizičku formu, ali i uigrati se, pogotovo s mladim dečkima. Uspjeli smo s dosta premijerligaša odigrati pripremne utakmice, što nam je dalo puno jasniju sliku očekivanja pred ligaško natjecanje. Odaziv na treninzima tijekom priprema je jako dobar, želim pohvaliti pogotovo mlade koji guraju i trude se. Dobro smo se igrali i svi jedva čekamo izaći i pokazati što znamo – rekao je Čirjak te se osvrnuo na prvog protvnika.


Afirmacija mladih


– Umag je bio posljednja momčad za koju sam igrao prije nego što sam se vratio u Zadar. Ima još uvijek dosta igrača u njihovom sastavu iz tog vremena. Ujedno igrali smo i prošle sezone protiv njih, pobijedili ih u Mocirama, tako da ih jako dobro poznajemo. Najavili su za novu sezonu povratak u Premijer ligu, no mi smo tu da im srušimo snove, barem na početku.




Zadrani su prošle sezone završili na šestom mjestu ljestvice, točno na polovici lige, stoga smo pitali Čirajka može li se napraviti korak više od prošle sezone.


– Smatram da nema smisla o tome razgovarati. U momčadi su momci koji su do sada igrali u generaciji U-17. Nemaju iskustva i ovu ćemo sezonu iskoristiti za njihovu afrimaciju, a onda sljedeće ili onu nakon mogli bismo razmišljati o prvom mjestu, odnosno Premijer ligi. Imamo momka koji će silom prilika postati prvi pivot momčadi i mora uskočiti u »dva broja veće patike« i popuniti prazninu koja nam se stvorila – rekao je Čirjak, te nastavio kako se »rupa« otvorila zbog umirovljenja legendarnog Domagoja Suraća.


– Suraćeva karijera dovoljno govori o njegovoj kvaliteti. Sigurno da će nam nedostajati na terenu i svlačionici, kako meni kao starijem pojedincu, tako i mlađima. Bez njega će nam biti teže u sezoni, pogotovo sada kada dečko od 17 godina mora postati prvi pivot, a to mu je prva seniorska sezona u životu. Međutim, sve je jasno, godine su tu, čak sam i iznenađen da je toliko dugo izdržao – našalio se Čirjak.


Financije i samo financije


Jedinstven je problem lokalnih rukometnih klubova u Hrvatskoj, a to je odlazak igrača po završetku srednje škole, najviše u Zagreb. Zbog takvih se razloga gotovo svi manji klubovi moraju »krpati« s mladima koji često zbog svojih godina nisu dovoljno zreli za seniorski rukomet, no »bačeni« su u vatru.


– Problem je jednostavan, a to su financije. Tu i tamo neki mladi dečko, prije kraja srednje škole, ode od doma zbog rukometa. Dobije ugovor s određenim primanjima i na kraju mjeseca mora zvati roditelje da mu pošalju nešto novaca za preživjeti mjesec. Želi se od mladih igrača napraviti profesionalce, a onda im se daju smiješni ugovori. Većina odlazaka su oni koji završe srednju školu i žele na studij. Nije tu samo Zadar, to se odnosi i na Slavoniju, Istru, Zagorje, bilo gdje u Hrvatskoj. U Zagreb na fakultet dolaze mladi isprofilirani rukometaši koji žele nastaviti igrati rukomet i tu Zagreb i klubovi u njegovoj okolici profitiraju – kazao je Čirjak dodajući kako u Hrvatskoj »nema kruha« od rukometa.


– Kako sam rekao, ugovori za mlade, talentirane igrače su smiješni. Onaj tko se u Premijer ligi pokaže kao kvalitetan, nakon godinu-dvije ide u Njemačku, Austriju, Rumunjsku ili gdje već, gdje će igrati višu razinu rukometa nego u Hrvatskoj, sigurno će napredovati, a financijski će mu biti isplativije – zaključio je Čirjak.