Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zlatna europska liga

[FOTO] Hrvatski odbojkaši stigli do prve pobjede!

Autor: Alen Plahinek

14.06.2023. 22:17
[FOTO] Hrvatski odbojkaši stigli do prve pobjede!

Foto: Mate Komina



Odličnu utakmicu dviju vrlo izjednačenih momčadi gledali smo večeras na Višnjiku. Susret koji je obilovao vrhunskim poenima u konačnici je otišao na stranu Hrvata koji su tako upisali svoju prvu pobjedu u ovoj skupini Zlatne europske lige te pobijedili s 3: 2 u setovima (20:25, 25:15, 25:23, 15:25, 15:13). Već u prvoj utakmici između ovih reprezentacija, u Skopju kada je Makedonija slavila 3:2, moglo se naslutiti da bi uzvrat u najmanju ruku mogao biti još jedan “rat na terenu”. Odlučio se izbornik Cedric Énard od samog početka uvesti povratnički dvojac Petra Đirlića i Filipa Šestana.


Poprilično izjednačen bio je prvi set u kojem su Makedonci vodili od prvog trenutka, no Hrvati gotovo ni u jednom trenutku nisu ih puštali “iz vida”. Činilo se kako su Makedonci uspjeli slomiti otpor sredinom seta kada su povezali nekoliko poena i otišli na +4 (11:15), na što je reagirao izbornik Énard minutom odmora. Po povratku, kao da Hrvati nisu slušali upute izbornika i nakon svega tri poena, od kojih su dva dobili Makedonci, Énard zove novi time-out. Taj je urodio plodom i Hrvati od sljedećih osam dobivaju pet i dolaze na -3 (17:20), ali Makedonci uzimaju prvi set. Pravo lice naše reprezentacije vidjeli smo u drugoj dionici u kojoj su na početku serijom 4:0 otišli na veliki pet poena prednosti, a prednost je tijekom seta rasla i do sedam razlike u nekoliko navrata, da bi u konačnici završilo +8.



Vrhunski poeni




“Pale su rukavice” u trećem setu kojeg Hrvatska bolje otvara, odlazi na +3 (5:2), no s četiri uzastopna poena Makedonci prelaze u vodstvo. Gotovo do samog kraja seta gledali smo unakrsno razmjenjivanje “vatre” u kojoj niti jedna niti druga reprezentacija nisu mogle prelomiti susret. I tada na 20:20 na servis dolazi Zadranin Filip Šestan koji dvama asevima radi ključnu zalihu do kraja seta. Iznimno borbeni Makedonci odlučili su ne otići s terena bez velike borbe i u četvrtom setu razbili Hrvate. Bila je to jednosmjerna ulica u kojoj je Makedonija gotovo konstantno za jedan izgubljeni osvojila dva ili tri. Malo po malo, ali konstantno, rasla je prednost koja se zaustavila na +9, čime su Makedonci i zvanično izborili “majstoricu”.


Dramu nad dramama gledali smo u posljednjem setu, koji se igra do 15 poena, a ne 25 kao što je to slučaj u ostalima. Igralo se poen za poen, no Hrvati su stalno “lovili” rezultat. Otišli su Makedonci i na +2, ali ponovno su se vratili Hrvati te u konačnici svladali.


Posljednji susret Hrvati igraju u nedjelju od 20 sati protiv Belgije.


Foto


Hrvatska na Višnjiku svladala Makedoniju


avatar

Snimio: Mate Komina


14.06.2023. 22:25




























Galerija

Foto: Mate Komina