ponedjeljak, 6. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

PRETKVALIFIKACIJE ZA EP

Hrvatski košarkaši u Opatiji slavili i protiv Luksemburga

Autor: Katarina Blažević

23.07.2023. 10:10
Hrvatski košarkaši u Opatiji slavili i protiv Luksemburga

Foto: Marko Gracin



Hrvatski košarkaši odradili su u Opatiji pola posla u borbi za nastup u kvalifikacijama za EuroBasket 2025. godine. Nakon Irske pao je i Luksemburg (98:62), ne onako lagano kao što je to bilo protiv Iraca, ali ponovo itekako uvjerljivo. Luksemburg je ipak bio nešto tvrđi orah, ali Sesarovi igrači niti ovoga puta nisu podcijenili protivnika i već su u prvoj četvrtini odradili ono što se od njih i očekivalo.


Izbornik je ponovo iz zapisnika izostavio jedne od najmlađih članova ekipe Luku Krajnovića, Renata Serdarušića te Lea Menala, dok je ovoga puta centar Antonio Vranković dobio priliku ispred Krešimira Ljubičića. A startna petorka je, pak, bila jednaka kao protiv Irske – Gnjidić, Filipović, Badžim, Prkačin i Branković.


Utakmica je ipak započela u tužnom tonu, minutom šutnje u spomen na preminulog doajena hrvatske košarke Mirka Novosela.


Sjajno otvaranje




Domaći su igrači u Opatiji napadački odigrali sjajnih prvih deset minuta nakon kojih se gostima teško bilo vratiti. Sesarovi izabranici su šutirali iz igre 11/13, a za dva poena bili su stopostotni (7/7).


S druge strane, Luksemburgu nije uspio niti jedan od četiri pokušaja za tri poena, dok ih je u reketu u nekoliko navrata uspio zaustaviti 216 centimetara visoki Branković. Dovoljno da na kraju prve četvrtine na semaforu stoji 31:14.


Roko Prkačin sjajno je odradio svoju napadačku ulogu i bio je enigma za gostujuću obranu. U prvom je poluvremenu kapetan Hrvatske samo jednom promašio iz igre (7/8), a dodao je i četiri skoka.


Badžim je nastavio s ugrađenih 10 poena u prvih 20 minuta, od kojih je vezanih pet koševa u početku praktički usmjerilo tijek utakmice (12:4).


Doduše, smanjili su gosti potom zaostatak (16:8) nakon nekoliko loših reakcija hrvatskih igrača, odnosno dviju izgubljenih lopti. Ali to je zapravo bio jedini trenutak kada je Luksemburg puhao za vrat domaćinu. Branković i Badžim su ponovo odvojili svoju ekipu (23:10), nakon čega su gosti već pomalo odustajali, dok je Hrvatska imala raspoloženo društvo s klupe.



Mateo Drežnjak je nanizao pet poena (29:12), a Vranković i Dario Drežnjak su nastavili uspješno zaustavljati goste u reketu. U drugoj četvrtini je Luksemburg još uvijek imao snage za borbu, na krilima Clancyja Rugga uzvratio je domaćima serijom 8:2 (44:26).


Rugg je nosio svoju momčad skokovima, poenima pa i jednom ukradenom loptom. Ali Prkačin je u tom razdoblju vezao dva sjajna zakucavanja te vraćao prednost Hrvatske na 20 poena razlike.


Prva trica


Ako se to nije moglo reći nakon prve dvije četvrtine, u trećoj dionici pitanje je pobjednika bilo riješeno. Luksemburgu očito nije godio veliki odmor te je u trećoj četvrtini ugradio tek 12 poena, a 17 sekundi prije kraja dionice spiker Bodo Baljarevski je oduševljeno obznanio gledateljima u dvorani: “Prva trica za Luksemburg”.


Prva iz petnaestog pokušaja. Kod Hrvatske su se, s druge strane, razigrali Vranković i Kapusta, koji su ubrzo stigli do dvoznamenkastog broja poena.


Kapusta, koji je s izbornikom Sesarom prošle sezone surađivao i u Ciboni, na kraju je zajedno s Rokom Prkačinom bio prvi strijelac Hrvatske sa 16 poena.


Hrvatska – Luksemburg 98:62


Susret 2. kola trećeg kruga pretkvalifikacija grupe G za EuroBasket 2025: Hrvatska – Luksemburg 98:62 (31:14, 26:20, 23:12, 18:16). Dvorana »Marino Cvetković«. Gledatelja: 300. Suci: Marques (Portugal), Jacobs (Belgija) i Matejek (Češka).


HRVATSKA: Badžim 10, Branković 9, Filipović 4 (1-2), Gnjidić, Prkačin 16 (0-2), M. Drežnjak 14 (4-6), D. Drežnjak 9 (2-2), Kalajžić 2, Kapusta 16 (5-5), Vranković 11 (1-2), Mazalin 4 (0-1), Perković 3.


LUKSEMBURG: Kreps 4, Wilson, Gutenkauf 9 (1-1), Grun 5, Laurent 18 (4-5), Kovač 8 (2-5), Vujaković 6, Rocha, Melcher, Verbeelen, Rugg 11 (7-10), Delgado 1 (1-2).